Navigointi markkinoiden epävarmuustekijöistä: oppitunteja kärsivällisyydestä, psykologiasta ja varovaisista investoinneista – CaFE Invest News

Share market ahead of Budget 2024

Kirjailija: Ambareesh Baliga

Yksi markkinoiden kultaisista säännöistä on ”Älä koskaan ajoita markkinoita”. Yksityissijoittajien suosituin sijoitustapa on sijoittaa SIP:n kautta – ja tämän todistamiseksi on olemassa dataa – jossa SIP alkoi markkinoiden huipulla vuonna 2008 verrattuna siihen, joka aloitettiin markkinoiden pohjalla. vuonna 2009 on toimittanut XIRR:n vain pienellä erolla. Pitkällä aikavälillä ei siis ole väliä milloin aloitat sijoittamisen – varsinkin jos kyseessä on indeksirahasto tai hyvin hoidettu aktiivinen rahasto.

On kuitenkin myös tosiasia, että osakemarkkinoille sijoittaminen on psykologista peliä. Sijoittajien käyttäytymismalli määrää tuoton. Meillä on aina 20/20-näkemys, kun katsomme taaksepäin tarjolla olevia mahdollisuuksia, mutta on tärkeää arvioida, kuinka olisimme käyttäytyneet mainitun tilanteen keskellä. Joku, joka oli sijoittanut huipulla tammikuussa 2008 noin Niftyllä ~ 6350, olisi nähnyt salkun heikkenevän 57 prosenttia joulukuuhun 2008 mennessä Niftyllä ~ 2750.

Yksittäiset osakkeet olisivat todennäköisesti pudonneet enemmän. Kuinka monella sijoittajalla olisi ollut rohkeutta pitää salkku tai jatkaa SIP-sopimustaan ​​tässä ympäristössä? Ensimmäinen reaktio olisi ollut SIP:n lopettaminen, koska sen katsottaisiin olevan ”hyvän rahan laittaminen huonon perään”. Ja kun markkinat elpyivät vuosina 2009 ja 2010, suurin osa tällaisista sijoittajista olisi halunnut tehdä varauksen, iloisena, että he saavat pääomansa takaisin.

Niiden joukossa, jotka olisivat pitäneet sijoituksensa seuraavat 15 vuotta, olisivat enimmäkseen laiskoja sijoittajia, jotka ostivat ja unohtavat sen. Niitä, jotka olisivat pitäneet salkkua luottavaisin mielin ja luultavasti lisänneet lisää jonkin ajan kuluessa, olisivat hyvin harvat.

Toisaalta jokaisella sijoittajalla, joka oli ostanut tammikuussa 2009 Niftyllä ~2650:lla, olisi ollut kunnon tasainen matka silloiseen Nifty ~6200 -huippuun tammikuussa 2011. Tässä taas kuinka moni olisi voinut vastustaa kirjaamatta voittoja nousun aikana. . Kun kaikki ympärillä tuijottivat tappioiden toipumista salkusta, jos joku saa yli 100 prosentin tuottoa kahdessa vuodessa, on aivan luonnollista, että useimmat tekisivät varauksen.

Sijoitusstrategia on henkilökeskeinen – mikä toimii yhdelle, sen ei tarvitse toimia toiselle. Jokaisen sijoittajan on siis selvitettävä, mikä strategia toimii parhaiten, ja tämä voidaan toteuttaa vasta muutaman virheen, toivottavasti ei kalliin, virheen jälkeen.

Kuitenkin tapa, jolla suhtaudun nykyiseen skenaarioon, on erittäin varovainen. Meillä oli loistava CY2023, Nifty nousi yli 20 prosenttia (30 prosenttia alimmasta) vuoden aikana yli 650 multibaggerin kanssa (noin 2500 säännöllisesti vaihdetusta osakkeesta ilman penniosakkeita), yli 50 multibaggeria Nifty 500:ssa, joten arvostus on tullut kalliiksi. Tässä markkinavaiheessa yksityissijoittajan olisi järkevää jättää mahdollisuus käyttämättä kuin ostaa ja tuijottaa mahdollisia tappioita.

Suosittelisin uutta sijoitusta vain, jos pystyt kestämään kivun, jos näemme jyrkän korjauksen. Kyky sietää tuskaa paranee, jos sinulla on kunnollinen käsitys sijoittamistasi osakkeista ja se antaisi luottamusta ostaa lisää korjauksella – olettaen, että arvostukset ovat edelleen houkuttelevia muuttuneessa skenaariossa (keskiarvon laskemista tulee välttää vain siksi, että osake on korjattu).

Toinen tärkeä tekijä, joka voi auttaa lievittämään kipua, on runsaasti likviditeettiä. Jos ei ole täysin sijoitettu, korjaus tarjoaa mahdollisuuden täydentää salkkua. Joten ellet pysty valitsemaan näitä ruutuja, suosittelen pysymään sivussa ja odottamaan järkevää korjausta ostaaksesi.

Sijoita vain siinä määrin, että se ei vie sinulta hyvää yöunta.

Samankaltaiset artikkelit