Muuttumattomat asuntolainakorot lisäävät kuluttajien luottamusta ja lisäävät asunnon ostamista: Asiantuntijat

Unchanged home loan rates to increase consumer confidence, boost home buying: Experts

Inflaation hillitsemiseksi ja talouskasvun ylläpitämiseksi Intian keskuspankki (RBI) päätti perjantaina pitää repokoron ennallaan 6,5 prosentissa viidennen kerran peräkkäin, mikä on hyvä uutinen sekä asunnon ostajille että kiinteistöjen ostajille.

Alan asiantuntijoiden mukaan tämä on jatkoa juhlalliselle bonanzalle, jonka RBI antoi asunnon ostajille viimeisessä politiikkailmoituksessaan. Se antaa asunnon ostajille uuden mahdollisuuden ostaa asunnon kustannusoptimaalisesti.

Anuj Puri, puheenjohtaja, ANAROCK Group, kommentoi MPC:n ilmoitusta: ”Jos otamme huomioon nykyiset trendit, asuntomarkkinat ovat härkäjuoksussa ja asuntolainakorkojen muuttumattomuus vain lisää yleistä myönteistä kuluttajien mielialaa. Lisäksi, kun otetaan huomioon, että asuntojen hinnat ovat nousseet seitsemän parhaan kaupungin välillä viimeisen vuoden aikana, ainakin ennallaan asuntolainojen korot helpottavat asunnon ostajia.”

ANAROCK-tutkimuksen mukaan keskimääräiset asuntojen hinnat ovat nousseet 8–18 % seitsemässä suurimmassa kaupungissa viimeisen vuoden aikana Hyderabadin ollessa korkein 18 % nousu. Tämänhetkiset keskihinnat 7 suurimmassa kaupungissa ovat noin. 6 800 rupiaa neliöjalkaa kohti, kun taas vuonna 2022 ne olivat lähes 6 105 rupiaa neliöjalolta, mikä nousi 11 % yhdessä seitsemän parhaan kaupungin joukossa.

”Jatkossa voimme odottaa asuntojen myynnin vauhdin jatkuvan ennallaan repokorkojen pysyessä ennallaan yhdessä siitä aiheutuneen vakaan asuntolainakoron ja Intian positiivisten talousnäkymien kanssa”, Puri lisäsi.

Shishir Baijal, Knight Frank Intian hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja, sanoi: ”Vakaat ohjauskorot ja säilytetty poliittinen asenne olivat laajalti odotettavissa, ja ne vastaavat keskeisten globaalien keskuspankkien kehityskulkua. Pohjasävy on kuitenkin edelleen varovainen inflaatioriskien suhteen tulevina kuukausina elintarvikkeiden hintojen kausivaihtelun vuoksi. Päätös tukee edelleen Intian nykyistä asuinkiinteistöjen kysyntää. Huolimatta lainakustannusten noususta, asuntomarkkinoiden yleinen nousu on jatkunut hyvänä; kohtuuhintaisten segmenttien vauhti on kuitenkin viivästynyt. Näin ollen tauko tukee haavoittuvan segmentin asumistarpeiden huomioon ottamista.

RBI:n siirto todennäköisesti vauhdittaa asunnon ostamista lähitulevaisuudessa lisäämällä kuluttajien luottamusta.

”RBI on odotetusti pitänyt ohjauskorot ennallaan ja maan optimistisen kasvuennusteen, mikä osoittaa, että koronnostosykli on päättynyt, mikäli inflaatio pysyy hallinnassa. Tämä lisää kuluttajien luottamusta ja lisää asunnon ostamista tulevilla vuosineljänneksillä. Suhtaudumme myös myönteisesti kaikille säänneltyille tahoille yhtenäiseen verkkolainaukseen liittyvään sääntelykehykseen, joka tuo läpinäkyvyyttä ja lisää luottamusta digitaaliseen luotonantoon, vauhdittaa alan kasvua samalla kun suojelee lainanottajien etuja. E-mandaattirajan nostaminen viittaa siihen, että Intia on siirtymässä kohti lisääntynyttä digitaalisten maksujen hyväksyntää eri sektoreilla”, huomautti Madhusudan Sharma, johtaja, Bharat Housing Network, asuntoluotot ja kohtuuhintaisten asuntojen infrastruktuuri.

Anshuman Magazine, hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja – Intia, Kaakkois-Aasia, Lähi-itä ja Afrikka, CBRE, sanoi: ”Korkotason tauon odotetaan lisäävän kodin ostajien tunteita, ja tämä jatkuva korkojen tauko nostaa todennäköisesti kiinteistöalalla merkittävästi. Odotettu inflaatio mukavan vaihteluvälin sisällä sytyttää entisestään toivoa korkojen laskusta.”

Kiinteistökonsultit ovat sitä mieltä, että asuntosektori, erityisesti luksussegmentti, menestyy edelleen nykyisessä ympäristössä.

Intian Sotheby’s International Realtyn toimitusjohtaja Ashwin Chadha sanoi: ”Intian keskuspankin päätös pitää korkotaso ennallaan kuvastaa varovaista lähestymistapaa, jonka tarkoituksena on vakauttaa inflaatio 2–6 %:n tavoitealueelle. Erityisesti RBI:n kuvernööri mainitsi tasapainoiset riskinäkymät, ja BKT:n määrän kasvuennuste on 7 % kuluvalle tilikaudelle, ja seuraavan vuoden ennuste on 6,4–6,9 %. Kun otetaan huomioon nämä positiiviset ja vahvat talousindikaattorit, koronnoston todennäköisyys tulevassa MPC-tarkistuskokouksessa näyttää mitättömältä. Odotimme asuntosektorin, erityisesti luksussegmentin, menestyvän edelleen hyvin toimivan talouden ja maan kansalaisten kasvavan ostovoiman keskellä.”

Samankaltaiset artikkelit