Maksuvalmiusvaje pienenee 2,4 biljoonaan rupiaan joulukuun huipputason jälkeen – Banking & Finance News

banking system, Reserve Bank of India, top news, latest news, business news,

Pankkijärjestelmän likviditeettivaje on alkanut hellittää viime kuussa kaikkien aikojen ennätyksensä, 3,4 biljoonaan rupiaan. Likviditeettivaje pieneni torstaina 2,4 biljoonaan ruplaan, mikä heijastaa noin 1 biljoonan ruplan laskua Intian keskuspankin tietojen mukaan. Asiantuntijat sanovat, että äärimmäisen rahapulan päivät eivät todennäköisesti enää kummittele pankkeja, ja järjestelmän alijäämä pysynee todennäköisesti 1,25–2 biljoonaa rupiaa seuraavan vuosineljänneksen aikana.

Nykyinen järjestelmän päivittäisen likviditeetin alijäämä johtuu kausiluonteisten ja adhoc-tekijöiden yhdistelmästä. Kausivuodot sisältävät veronmaksun kysynnän ja unionin vaalien aiheuttaman käteisen rahan määrän kasvun. Ad hoc -tekijöitä, jotka aiheuttavat alijäämää, ovat pankkien tiukat luotto-talletussuhteet ja RBI:n interventiot valuuttamarkkinoihin vakaan valuutan ylläpitämiseksi.

”Kausiluontoisilla tekijöillä on väliaikainen vaikutus. Tyypillisesti vaalivuosina maksuvalmiusvaje on yleensä huipussaan helmikuun puolivälissä ja alkaa hellittää sen jälkeen. Lisäksi odotettua pienempi valtion lainanotto 25 tilikaudella auttaa myös keventämään alijäämää, Piramal Groupin pääekonomisti Debopam Chaudhuri sanoi FE:lle.

”Alijäämän palautuminen takaisin 3 biljoonaan rupiaan on erittäin epätodennäköistä, varsinkin kestävällä pohjalla, ja likviditeettivajetason pitäisi laskea alle 1,25 biljoonaan ruplaan seuraavan tilikauden ensimmäiseen neljännekseen mennessä”, hän lisäsi. Pankkijärjestelmän likviditeettivaje ylitti 3 biljoonaa rupiaa saavuttaakseen 14 vuoden huipun johtuen alenevista julkisista menoista, ulosvirtauksesta kohti veroja ja talletusten hidasta kasvua. RBI:n mukaan likviditeettivaje oli 3,34 biljoonaa rupiaa tammikuun 24. päivänä.

”Pankkijärjestelmän jatkuvan likviditeettipaineen keskellä lyhyet rahamarkkinakorot yön yli -koroista yritystodistuksiin/talletustodistuksiin ovat pysyneet korkealla pitkään”, sanoi Soumyajit Niyogi, johtaja, Core Analytical Group, India Ratings & Tutkimus. ”Uskomme, että tämä ei edistä rahoitusjärjestelmää eikä talouskasvua”, hän lisäsi.

Likviditeettivaje säilyy, mutta se ei ylitä 3 biljoonaa rupiaa, hän lisäsi. RBI on järjestänyt useita lyhyemmän aikavälin repohuutokauppoja lisätäkseen käteistä pankkijärjestelmään viimeisen kuukauden aikana lisätäkseen pankkijärjestelmän likviditeettiä. Kaikki joulukuun puolivälin jälkeen pidetyt VRR-huutokaupat ovat saaneet vahvan vastaanoton käteisen nälkäisiltä pankeilta.

Keskuspankki on järjestänyt viisi 2–13 päivän maturiteetin VRR-huutokauppaa 16. joulukuuta alkaen. VRR-huutokauppa, joka pidettiin tammikuun 12. päivänä, sai pankeilta tarjouksia 3,92 triljoonaa ruplaa vastaan ​​pankkien ilmoitettua 1,75 biljoonaa ruplaa vastaan, mikä kuvastaa pankkien epätoivoa. pankeista käteistä. Keskuspankki järjestää repohuutokaupan likviditeetin lisäämiseksi pankkijärjestelmään.

Samankaltaiset artikkelit