Kreikassa, Espanjan Kanariansaarella Teneriffalla syttyvät suuret metsäpalot

wildfire

Kreikassa ja yhdellä Espanjan Kanariansaarilla Afrikan rannikon edustalla paloi maanantaina suuria maastopaloja, ja kuumat, kuivat ja tuuliset olosuhteet haittasivat satojen paloja taistelevien palomiesten ponnisteluja, joista kaksi on palanut useita päiviä.

Euroopan unionin viranomaiset ovat syyttäneet ilmastonmuutosta maastopalojen lisääntymisestä ja voimakkuudesta Euroopassa ja huomauttaneet, että vuosi 2022 oli toiseksi pahin maastopalojen tuhojen vuosi vuoden 2017 jälkeen.
Kreikassa viranomaiset määräsivät kahden kylän evakuoinnin Keski-Viotian alueella noin 100 kilometriä Ateenasta luoteeseen sen jälkeen, kun metsäpalo syttyi maanantaiaamuna. Rannikkovartiosto asetti kaksi partiovenettä ja useita kalastusveneitä ja yksityisaluksia valmiustilaan siltä varalta, että merievakuointi olisi tarpeen.

Viranomaisten mukaan miehen ruumis löydettiin evakuoidulta alueelta lammaskaridosta, ja paikallisten tiedotusvälineiden mukaan mies ilmeisesti kuoli hengitettyään savua yrittäessään pelastaa karjaansa.

Maan koillisosassa lähellä Turkin rajaa voimakkaat tuulet sytyttivät liekit uudelleen useilla rintamilla suuressa metsäpalossa, joka paloi kolmatta päivää metsissä ja viljelysmailla lähellä Alexandroupolin kaupunkia.

Useita koteja tuhoutui viikonloppuna. Kolmetoista kylää evakuoitiin, ja yli 200 palomiestä 17 vettä pudottavan lentokoneen avustuksella, vapaaehtoiset ja asevoimat taistelivat tulipaloa vastaan, apulaispalopäällikkö Ioannis Artopios sanoi.

Kahta muuta kylää evakuoitiin Ateenan lähellä sijaitsevalla Evian saarella, jossa 19 ranskalaista palomiestä auttoi myös sammuttamaan liekkejä, Artopios sanoi ja huomautti, että Kreikassa oli syttynyt 65 metsäpaloa edellisen 24 tunnin aikana.

Kypros lähetti kaksi sammutuslentokonetta auttamaan Alexandroupolin palon sammuttamisessa, mukaan lukien neljä miehistöä ja viisi maatukihenkilöstöä.

Myrskytuulien puhaltaessa useissa osissa maata viranomaiset asettivat paloriskitason useilla alueilla, mukaan lukien Kreikan pääkaupungissa, ”äärimmäiseksi”. ”Tämä äärimmäinen tilanne, jota koemme, edistää entisestään metsäpalojen puhkeamista ja leviämistä”, Artopios sanoi.

Kreikka kärsii tuhoisista maastopaloista joka kesä, ja viranomaisten mukaan ilmastonmuutos on pahentanut tilannetta.
Kreikan tappavin maastopalo tappoi 104 ihmistä vuonna 2018 lähellä Ateenaa sijaitsevassa merenrantakohteessa, jonka asukkaita ei ollut varoitettu evakuoimaan. Siitä lähtien viranomaiset ovat erehtyneet varovaisuuteen ja ovat antaneet nopeita joukkoevakuointikäskyjä aina, kun asutut alueet ovat uhattuna.

Viime kuussa Rodoksen lomasaarella syttynyt metsäpalo pakotti evakuoimaan noin 20 000 turistia.

Päiviä myöhemmin kaksi ilmavoimien lentäjää kuoli, kun heidän vettä pudottava koneensa putosi sukeltaessaan matalalle sammuttaakseen tulipalon Evian saarella. Tänä kesänä on kirjattu vielä kolme maastopaloihin liittyvää kuolemaa.

Espanjan Kanariansaarilla metsäpalo, joka poliisin mukaan sytytettiin tarkoituksella viime tiistaina Teneriffalla, paloi edelleen hallitsemattomasti, vaikka pahin näytti olevan ohi. Yli 12 000 ihmistä on evakuoitu kodeistaan ​​ja noin 13 400 hehtaaria (33 000 hehtaaria) mäntymetsää ja pensaikkoa on palanut.

Virkaa tekevä pääministeri Pedro Sánchez sanoi, että paloalue julistetaan katastrofivyöhykkeeksi, mikä oikeuttaa saaren varoihin metsityksen auttamiseksi ja vahinkojen kärsineiden ihmisten korvauksiin.
Kanariansaarten aluejohtaja Fernando Clavijo sanoi Espanjan Cadena SER -radiolle, että ”pahin on ohi” ja lisäsi, että sadat lähetetyt palomiehet olivat edistyneet jonkin verran jo toista yötä peräkkäin.

Palo saaren koillisosassa ei ole lähellä minkään saaren pääturistialuetta. Palo on levinnyt lähelle noin kymmentä kuntaa, mutta henkilövahinkoja tai paloja ei ole toistaiseksi tapahtunut.
Portugalissa ja Italiassa, kahdessa muussa Etelä-Euroopan maassa, jotka kärsivät usein metsäpaloista kesäkuukausina, lämpötilojen ennustettiin nousevan tällä viikolla.

Italian viranomaiset antoivat maanantaina lämpövaroituksen kahdeksalle kaupungille Bolzanosta pohjoisessa Roomaan Keski-Italiassa maanantaina, kun lämpötilan ennustettiin nousevan 38 celsiusasteeseen (100 Fahrenheit-astetta). Myrskyvaroitukset olivat voimassa Calabrian, Basilicatan ja Sisilian eteläisillä alueilla.

Portugalissa lämpötilan ennustettiin nousevan 44 celsiusasteeseen (111 Fahrenheit-astetta) joissakin maan eteläosissa.

Samankaltaiset artikkelit