Italian pääministeri Meloni kertoo Kiinalle, että se aikoo vetäytyä Belt and Road -aloitteesta

Giorgia Meloni,italy,china belt,Chinese Premier Li Qiang,g20 new,bri agreement,silk route,Belt and Road pact,spice route

Italian pääministeri Giorgia Meloni ilmoitti yksityisesti Kiinan pääministerille Li Qiangille, että Italia aikoo irtautua investointisopimuksesta, josta on tullut koe hänen maansa suhteille Yhdysvaltoihin.

Lauantaina Intian ryhmän 20-huippukokouksen sivussa pidetyssä kokouksessa Meloni kertoi Lille, että Italia aikoo vetäytyä Kiinan presidentin Xi Jinpingin allekirjoittamasta Belt and Road -aloitteesta, mutta aikoo silti ylläpitää ystävällisiä suhteita Pekingiin, tutun henkilön mukaan. asian kanssa, joka pyysi olla nimeämättä. Italia allekirjoitti sopimuksen virallisesti vuonna 2019.

G-20:n jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Meloni kertoi puhuneensa Kiinan pääministerille BRI:stä, mutta päätöstä ei ollut vielä tehty.

”Belt and Road ei ole ainoa elementti, joka rakentaa kahdenvälistä suhdettamme Kiinan kanssa”, hän sanoi ja lisäsi, että muut Euroopan maat ovat pystyneet neuvottelemaan paremmista suhteista Pekingin kanssa allekirjoittamatta aloitetta.

Italian pääministeri on vienyt aikaa ennen kuin hän on päättänyt, miten hän ilmoittaa hallituksensa päätöksestä irtautua maailmanlaajuisesta infrastruktuurisopimuksesta, peläten kaupan vastatoimia. Hän oli kertonut liittolaisille aikomuksestaan ​​vetäytyä aloitteesta kuukausia sitten, Bloomberg raportoi.

Melonin viestin Kiinan pääministerille raportoi ensimmäisenä italialainen Corriere della Sera. Kummassakaan kahden pääministerin tapaamisen jälkeisessä lukemassa ei viitattu BRI:hen.

Meloni on sanonut vierailevansa Kiinassa lähikuukausina ja asia on arkaluonteinen, varsinkin kun Kiinan Italian-suurlähettiläs oli varoittanut, että sopimuksesta vetäytymisellä olisi Italialle ”kielteisiä seurauksia”.

Suunniteltu matka on osa maan huippudiplomaatin Antonio Tajanin aloittamaa lähetystyötä. Tapattuaan kiinalaisen kollegansa Pekingissä viime viikonloppuna Tajani totesi, että Italia työskentelee aktiivisesti edistääkseen vuoropuhelua ja vaihtoa kulttuurin, talouden ja tieteen aloilla.

Li Qiang kehotti Italiaa tarjoamaan ”reilun, oikeudenmukaisen ja syrjimättömän” ympäristön kiinalaisille yrityksille ja lupasi samalla laajentaa italialaisten tuotteiden pääsyä markkinoille virallisen Xinhuan uutistoimiston mukaan.

Xi käynnisti BRI:n kymmenen vuotta sitten vahvistaakseen taloudellisia siteitä ja laajentaakseen maailman toisen talouden vaikutusvaltaa.

Italia, kuten suuri osa Eurooppaa, on jäänyt keskelle Washingtonin ja Pekingin välisten jännitteiden kärjistyessä, ja sitä on lisännyt Kiinan tuki Venäjälle sen miehityksen jälkeen Ukrainaan. Euroopan maat kamppailevat tasapainottaakseen halukkuuttaan käydä kauppaa ja investointeja Kiinan kanssa samalla, kun he vastustavat väitteitä taloudellisesta pakotuksesta ja ihmisoikeushuoleista sekä riskeistä, jotka liittyvät liialliseen riippuvaisuuteen Kiinan toimituksista.

Peking isännöi lokakuussa huippukokouksen, jossa juhlitaan BRI:n 10-vuotisjuhlaa. Venäjän presidentti Vladimir Putin hyväksyi Xin kutsun osallistua, mikä olisi hänen ensimmäinen ulkomaanmatkansa sen jälkeen, kun kansainvälinen rikostuomioistuin antoi maaliskuussa pidätysmääräyksen väitetyistä sotarikoksista.

Samankaltaiset artikkelit