Intian pankkijärjestelmän likviditeettivaje hyppää yli neljään vuoteen huippuunsa

Banking sector

Intian pankkijärjestelmän likviditeettivaje on suurimmillaan yli neljään vuoteen verojen ulosvirtauksen ja suurten tulojen puuttuessa, kauppiaat sanoivat keskiviikkona.

Pankkijärjestelmän likviditeettivaje hyppäsi 1,47 biljoonaan rupiaan (17,67 miljardia dollaria) 18. syyskuuta, mikä on suurin yhden päivän alijäämä sitten 23. huhtikuuta 2019, kun taas pankit ovat lainanneet keskuspankin marginaalista maksuvalmiusjärjestelystä ennätykselliset 1,97 biljoonaa rupiaa.

Ennakkomaksut suoritettiin viime viikolla, kun taas tavara- ja palveluveron ulosvirtaus saatetaan päätökseen keskiviikkoon mennessä, ja pankkiirit arvioivat, että ulosvirtaus on yhteensä jopa 2,50 biljoonaa rupiaa.

Vaikutus on voimistunut, kun kaksinkertainen ulosvirtaus on tapahtunut saman raportointiviikon aikana, jolloin osa rahasta ei ole käytettävissä, koska se on estetty inkrementaalisessa kassavarantosuhteessa (I-CRR).

Lisäksi ”RBI:n (Reserve Bank of India) valuuttakurssiinterventio voi aiheuttaa toisen rupian likviditeetin kulutuksen, jos rupiaan kohdistuvat heikkenemispaineet jatkuvat”, sanoi Gaura Sen Gupta, IDFC First Bankin ekonomisti.

Samalla kun RBI purkaa pankeille elokuussa määrättyä I-CRR:tä, tämä tehdään vaiheittain ja lisää likviditeettitiukuutta, kauppiaat sanoivat.

Keskuspankki vapauttaa 25 % I-CRR:n varoista 23. syyskuuta ja loput 50 % 7. lokakuuta, kun taas hallituksen kuukauden lopun tulot alkavat vasta syyskuun viimeisellä viikolla.

Puute on pitänyt yllä yön yli -korkojen nousupaineita pankkien välisen puhelurahan ja TREPS-koron pysyessä 6,75–6,90 %:n välillä.

Upasna Bhardwaj, Kotak Mahindra Bankin pääekonomisti, odottaa RBI:n pitävän likviditeettiä tiukkana lähitulevaisuudessa pitääkseen lyhyen aikavälin korot korkeana, kun otetaan huomioon rupiaan kohdistuvat paineet ja taustalla olevat inflaatioriskit, jotka voivat myös estää keskuspankkia vaihtuvakorkoisten repo-huutokauppojen ilmoittaminen.

Likviditeettialijäämä kuitenkin kapenee tämän kuun loppua ja lokakuun alkua kohti, kun julkiset menot piristyvät ja I-CRR puretaan kokonaan.

Samankaltaiset artikkelit