Intian heinäkuussa Venäjän öljyn tuonti putoaa; Saudi-Arabian tuonti 2-1/2 vuoden alhaiseen hintaan: kauppa

oil prices

Intian heinäkuun raakaöljyn tuonti Venäjältä laski ensimmäistä kertaa yhdeksään kuukauteen, kun taas Saudi-Arabiasta saapuvat toimitukset putosivat alhaisimmalle tasolle 2-1/2 vuoteen OPEC+:n leikkausten jälkeen, säiliöalusten tiedot kaupan ja teollisuuden lähteistä osoittivat.

Sekä Kiina että Intia, maailman suurimmat ja kolmanneksi suurimmat öljyn tuojat, leikkasivat tuontia Venäjältä ja Saudi-Arabiasta heinäkuussa hintojen noustessa ja kun kaksi öljyntuottajaa vähensivät tuotantoaan ja raakaöljyn toimituksia.

Saudi-Arabia vapaaehtoisesti leikkaa tuotantoaan miljoonalla barrelilla päivässä (bpd) heinäkuusta syyskuuhun, ja Venäjä vähentää vientiään elokuussa 500 000 barrelilla päivässä, mikä on osa öljynviejämaiden järjestön ja sen liittolaisten välistä sopimusta. OPEC+-niminen ryhmittymä hillitsemään toimituksia ja tukemaan hintoja.

Intian kokonaistuonti väheni myös 5,2 % kesäkuusta 4,4 miljoonaan tynnyriin päivässä heinäkuussa, tiedot osoittivat, koska useat jalostamot on suljettu huollon vuoksi monsuunikauden aikana.

Venäjän öljyn tuonti väheni 5,7 % 1,85 miljoonaan tynnyriin päivässä ja Saudi-Arabian toimitukset laskivat 26 % 470 000 tynnyriin päivässä, tiedot osoittivat.

Intia tuo yli 80 prosenttia kokonaisöljytarpeestaan.

Intialaiset jalostajat, jotka ovat monipuolistaneet öljyn tuontilähteitään alentaakseen kustannuksiaan, alkoivat napsauttaa venäläistä öljyä alennuksella, kun jotkut länsimaiset yritykset lopettivat ostot Moskovasta sen hyökkäyksen jälkeen Ukrainaan helmikuussa 2022.

Intian venäläisen öljyn tuonti saattaa kuitenkin nyt laskea edelleen elo- ja syyskuussa, kun jalostajat suunnittelevat huoltotoimia tehtaillaan ja Venäjän raakaöljyn hinta ylittää Euroopan unionin ja G7-maiden talouksien spot-alennusten supistumisen jälkeen asettaman 60 dollarin tynnyrikakaton, lähteet sanoivat.

Venäjä oli kuitenkin edelleen Intian suurin öljyntoimittaja heinäkuussa, ja sitä seurasivat Irak ja Saudi-Arabia. Huolimatta tuonnin leikkauksesta Saudi-Arabiasta, OPEC-öljyn osuus Intian heinäkuun raakaöljyn ruokavaliosta nousi korkeimmalle maaliskuun jälkeen Irakista, Yhdistyneistä arabiemiirikunnista ja Nigeriasta peräisin olevan öljyn suuremman saannin vuoksi.

Huhti-kesäkuussa, tämän tilikauden neljän ensimmäisen kuukauden aikana, OPECin prosenttiosuus Intian tuonnista oli alhaisimmillaan ainakin 22 vuoteen.

Samankaltaiset artikkelit