Haittaako alkoholi naisia ​​enemmän vai onko se sukupuoliharha? – Elämän uutisia

liquor

Viimeaikaiset raportit ovat osoittaneet, että naiset juovat enemmän kuin koskaan, olipa se sitten stressin, sosiaalisten tapahtumien tai vain hauskanpidon vuoksi. Yhdysvalloissa heinäkuussa julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että yhä useammat naiset juovat itsensä kuoliaaksi. Vaikka alkoholiin liittyvät kuolemat ovat edelleen korkeampia miesten keskuudessa, ”sukupuolten välinen kuilu kavenee”, raportin mukaan.

Myös Intiassa naisten juominen lisääntyy. ”Alkoholin käyttö on selvästi lisääntynyt koko väestössä, ja naiset ja nuoret käyttävät sitä enemmän kuin koskaan”, sanoo Manasthalin perustaja-johtaja ja vanhempi psykiatri tohtori Jyoti Kapoor. Samanlainen suuntaus nähtiin The Lancetin viime vuoden tutkimuksessa. Eräässä toisessa tutkimuksessa 37 prosenttia Delhissä olevista naisista sanoi kokevansa alkoholinkulutuksensa lisääntyneen Covid-pandemian jälkeen. Yli 45 % kansallisen pääkaupungin naisista selitti lisääntyneen juomisensa stressin vuoksi.

Juominen on pysynyt tabuna useilla neljänneksillä Intiaa. Kuitenkin, kun sukupuoleen kohdistuu ennakkoluuloja, tabu on selvempi, kun on kyse viinaa käyttävistä naisista. Vaikka yhä useammat naiset hakeutuvat koulutukseen ja työhön, käytettävissä olevien tulojen nousu ja mainonnan lisääntyminen ovat vaikuttaneet nousuun. Naisia ​​suositellaan juomaan huomattavasti vähemmän kuin miehille. Kaksi tai vähemmän juomaa päivässä miehillä ja yksi tai vähemmän naisilla on yleisesti hyväksytty normi.

”Naiset ovat yleensä herkempiä alkoholille kuin miehet”, sanoo tohtori Shambhavi Jaiman, konsulttipsykiatri Fortis Memorial Research Institutesta, Gurugramista. ”Se johtuu siitä, että naisilla on yleensä korkeampi kehon rasvaprosentti ja pienempi prosenttiosuus vettä kuin miehillä, mikä voi johtaa korkeampiin veren alkoholipitoisuuksiin saman alkoholimäärän nauttimisen jälkeen”, hän selittää. Tämä johtuu siitä, että rasva säilyttää nesteen, kun taas vesi laimentaa sitä. Naiset tuottavat myös pienempiä määriä entsyymiä, jota kutsutaan alkoholidehydrogenaasiksi (ADH), jota muodostuu maksassa ja joka hajottaa alkoholia, tutkimukset osoittavat. Näin ollen näyttää siltä, ​​​​että fysiologia tekee alkoholin haittavaikutuksista selvempiä naisten keskuudessa kuin heidän miespuolisissa kollegoissaan. ”He voivat myös kokea epämiellyttäviä akuutteja vaikutuksia, kuten krapulaoireita”, sanoo tohtori Ajay Agarwal, Noidan Fortis-sairaalan sisätautien johtaja ja HOD.

Krapulan lisäksi ”kirroosin ja muiden alkoholiin liittyvien maksasairauksien riski on suurempi naisilla kuin miehillä”, sanoo tohtori Rajinder Kumar Singal, BLK-Max Super Specialty Hospital -sairaalan sisätautien pääjohtaja ja HOD. Sama pätee alkoholiin liittyvään kognitiiviseen heikkenemiseen ja aivojen kutistumiseen. Erityisesti ”ruoallisesti juovilla naisilla on lisääntynyt sydänlihasten vaurioitumisriski, jos he kuluttavat vähemmän ja juovat vähemmän vuosia kuin miehet”, lääkäri sanoo. ”Myös naisilla juominen liittyy myös rintasyöpään, jopa vähäisellä kulutustasolla”, hän lisää.

Alkoholi on diureetti, mikä tarkoittaa, että se lisää virtsan tuotantoa ja saa sinut menettämään vettä. ”Rikkakas juominen voi myös pahentaa kuukautiskipuja sakeuttamalla kuukautisnesteitä ja verta. Se voi myös tehdä kuukautisista raskaampia”, sanoo tohtori Singal. Säännölliset raskaat alkoholijuomat voivat myös aiheuttaa epäsäännöllisiä tai jopa väliin jääviä kuukautisia. ”Se johtuu siitä, että alkoholi voi tilapäisesti lisätä estrogeeni- ja testosteronitasoja häiriten tyypillisiä hormonaalisia vaihteluita, joita tapahtuu ovulaation aikana”, selittää tohtori Agarwal.

Nämä ovat lisänä jo tunnetuille vaikutuksille, joita nainen juo raskauden aikana, mikä voi lisätä riskiä saada vauva, jolla on sikiön alkoholispektrihäiriöt (FASD). Äärimmäisissä tapauksissa se voi jopa johtaa sikiön alkoholioireyhtymään, joka liittyy kehitysvammaisuuteen ja synnynnäisiin epämuodostumisiin.

”Liika juominen lisää myös keskenmenon, kuolleena synnytyksen, ennenaikaisen synnytyksen ja imeväisäkillisen kuoleman oireyhtymän (SIDS) riskiä”, tohtori Agarwal kommentoi.

Fyysiseen terveyteen kohdistuva vaikutus on myös ilmeinen henkiseen ja aivoterveyteen. ”Lyhyen aikavälin vaikutuksia ovat harkintakyky ja mielialan muutokset. Pitkäaikaiset vaikutukset voivat johtaa aivojen rakenteellisiin muutoksiin, mielenterveyshäiriöihin, riippuvuuteen (AUD), olemassa olevien sairauksien pahenemiseen ja lisääntyneeseen neurologisten häiriöiden riskiin”, tohtori Jaiman sanoo. ”Kohtaisella juomisella voi olla rajallisia terveyshyötyjä, mutta liiallinen tai runsas juominen aiheuttaa merkittäviä riskejä”, hän lisää.

Näistä huomattavista haitoista huolimatta yhä useammat naiset juovat enemmän ja kamppailevat myös alkoholiin liittyvien ongelmien kanssa.

”Sosiaalisen juomisen laajan hyväksynnän myötä alkoholinkäyttöhäiriöiden riski kasvaa. Joten näemme melko muutaman naisen, jolla on alkoholinkäyttöhäiriö (AUD) OPD:ssä. Myös alkoholiriippuvuuden, akuutin ja kroonisen maksasairauden sekä alkoholimyrkytyksen aiheuttamien tunnehäiriöiden ilmaantuvuus on kasvussa, tohtori Kapoor sanoo.

Tässä on otettava huomioon se, että juomisen motiivit vaihtelevat miesten ja naisten välillä, joihin vaikuttaa henkilökohtaisten, kulttuuristen ja sosiaalisten tekijöiden monimutkainen vuorovaikutus. Naiset voivat esimerkiksi turvautua juomiseen selviytyäkseen stressistä ja sosiaalisista paineista, paino- ja kehonkuvahuoleista sekä paetakseen traumoja ja hyväksikäyttöä, tohtori Jaiman sanoo. ”Yksilölliset motivaatiot voivat kuitenkin vaihdella suuresti, eikä kaikilla naisilla tai miehillä ole samoja syitä juomiseen. Lisäksi ongelmallisia juomistottumuksia voi syntyä eri syistä ja niihin vaikuttavat biologisten, psykologisten ja ympäristötekijöiden yhdistelmä”, hän korostaa.

Jos kokee riippuvuutta, voi seurata seuraavia merkkejä pysyäkseen varovaisena:

 • Huoli alkoholiin
 • Himo
 • Kyvyttömyys rajoittaa kulutetun alkoholin määrää
 • Toleranssi
 • Vieroitusoireet, kun juomista vähennetään tai lopetetaan
 • Toistuvat epäonnistuneet yritykset lopettaa tai hallita alkoholin käyttöä
 • Vastuiden laiminlyönti
 • Riskikäyttäytymiseen vaikutuksen alaisena osallistuminen, kuten päihtyneenä ajaminen
 • Sosiaalinen eristäytyminen
 • Käyttö jatkuu seurauksista huolimatta. Luonnollisesti riippuvuudella voi olla haitallisia vaikutuksia terveyteen ja elämänlaatuun yleensä. Saatavilla on kuitenkin hoitoa, joka sisältää:
 • Kognitiivis-käyttäytymisterapia eli CBT, jossa keskitytään alkoholin käyttöön liittyvien ajatusmallien ja käyttäytymismallien tunnistamiseen ja muuttamiseen
 • Motivaatiovahvistusterapia eli MET, joka on neuvontatapa, jossa pyritään lisäämään motivaatiota muutokseen ja rakentamaan hoitoon sitoutumista
 • Varautumishallinta tai CM, jossa positiivisesta käytöksestä, kuten alkoholin käytöstä poissaolosta, tarjotaan konkreettisia palkkioita
 • 12-vaiheiset ohjelmat, joihin kuuluu osallistuminen tukiryhmiin, voivat olla ratkaisevassa roolissa muun muassa toipumisessa.

Lisäksi on olemassa selviytymismekanismeja, jotka voivat auttaa alkoholin käytön hallinnassa. Näitä ovat terveellisten tapojen kehittäminen, mindfulnessin harjoittaminen, rentoutumistekniikoiden omaksuminen, tuen etsiminen ystäviltä ja perheeltä, harrastukset, laukaisimien välttäminen ja mikä tärkeintä realististen tavoitteiden asettaminen, tohtori Jaiman sanoo. Apua on saatavilla, ja aina on ihanteellista kääntyä ammattilaisen puoleen, jos alkoholitottumus on mielestäsi muuttunut ongelmalliseksi.

Samankaltaiset artikkelit