Ei yllätyksiä: RBI säilyttää hintojen status quon

No Surprises: RBI to maintain status quo on rates in December MPC meet

”Yleisesti tunnustettu totuus on, että keskuspankin, jolla on hyvin käyttäytyvä inflaatiorata, ei tarvitse saada hyvänlaatuista globaalia kontekstia.” Jane Austin ei ehkä ole kirjoittanut noita tarkkoja sanoja, mutta mieliala resonoi lähestyessämme joulukuun 2023 rahapoliittisen komitean (MPC) päätöstä. Heidän edellisen tapaamisensa lokakuussa 2023 jälkeen paljon on muuttunut, mutta ei niin paljon.

Nousevien tomaattien hintojen ongelmat on korvattu samanlaisilla sipulin hintojen huolenaiheilla. Samoin Israelin Hamasin tilanteen kärjistyminen on syrjäyttänyt pitkään kestäneen Venäjä-Ukraina-konfliktin. Tällä välin 10 vuoden Yhdysvaltain valtion velkasitoumusten tuotot nousivat jyrkästi 5 prosentin tasolle, mutta palasivat 4,25 prosenttiin edellisen politiikan ja nyt.

Kehittyneiden markkinoiden joukkolainojen tuottojen volatiliteetti heijastaa jatkuvaa epävarmuutta niiden taloudellisen laskun luonteesta. Yhdysvaltain joukkovelkakirjamarkkinoiden tarina on heilunut villisti ”korkeampi pidempään” politiikkakorkojen ja rajuihin koronlaskuihin johtaneen talouden taantuman välillä. Tätä kirjoitettaessa Yhdysvaltain markkinat lyövät jälleen vetoa rahapolitiikan käänteestä ja toivovat olevansa kolmannen kerran onnellisia tänä kalenterivuonna. Yksi heidän luottamustaan ​​politiikan pivot-narratiiviin vahvistavista asioista on aiempien rahapoliittisten toimien viivästynyt vaikutus, jota tukevat tulevat suotuisat perusvaikutukset. Myös viimeaikaiset maailmantalouden tiedot osoittavat sekä kasvun että inflaation hidastuvan. Tuomaristo on kuitenkin edelleen huolissaan tämän maltillisuuden kestävyydestä ja laajuudesta. Ja tämä tarkoittaa, että volatiliteetti saattaa pysyä normina globaaleilla joukkovelkakirjamarkkinoilla.

Miksi meidän pitäisi huolehtia globaaleista tuotoista? Jos viimeinen MPC on osoitus, RBI:n on vaikea omaksua ratkaisevasti neutraali politiikka ympäristössä, jossa globaalit tuotot pysyvät erittäin epävakaina. Vaikka politiikkamme perustuu suurelta osin kotimaisiin näkökohtiin, emme ehkä voi jättää huomioimatta ympäröivää maailmaa. Viime kerralla, kun MPC vihjasi mahdollisuudesta järjestää avomarkkinaoperaatio (OMO) valtion joukkolainojen myyntihuutokauppaa, syynä samaan oli kotimaisten joukkolainojen tuottojen suuntaaminen linjassa nousevien globaalien tuottojen kanssa. Onneksi pankkijärjestelmän likviditeetti on sittemmin orgaanisesti kiristynyt, joten OMO-huutokauppoja ei ole toistaiseksi vaadittu. Rahamarkkinaolosuhteet ovat kuitenkin kiristyneet, kun yön yli -pankkien välinen lainanotto on kallistunut 10-15 peruspisteellä. Pieni hinta maksettavaksi vakuutuksesta mahdollisen rahoitusmarkkinoiden räjähdyksen varalta, sanoisi.

Maailmanlaajuista epävarmuutta lukuun ottamatta kotimainen kehitys on kaikki hämärää. Toisen vuosineljänneksen 7,6 prosentin BKT:n kasvu on ylittänyt useimmat odotukset, mikä on asettanut talouden vahvalle pohjalle. Äskettäisten osavaltiovaalien tulokset ovat jossain määrin hillinneet pelkoja liiallisesta freebee-politiikasta tulevissa parlamenttivaaleissa. Tämä lupaa hyvää maan pitkän aikavälin finanssinäkymille ja on siten positiivinen markkinakehitys.

Lähi-idän geopolitiikan heikkenemisestä ja useista OPECin toimitusleikkauksista huolimatta raakaöljyn hinta käyttäytyy melko hyvin. Tämä yhdessä ulkomaisten pääomavirtojen näkymien kanssa ennustaa hyvää valuuttamme vakaudelle. Lokakuun kuluttajahintaindeksi 4,87 % pysyy MPC-toleranssialueella. Lähiajan kuluttajahintaindeksi saattaa uhata jälleen ylittää 6 % joidenkin elintarvikkeiden hintojen jyrkän nousun vuoksi, mutta historia viittaa siihen, että näihin kysymyksiin voidaan puuttua paremmin hallituksen tarjontapuolen toimilla. MPC:llä on kuitenkin ajatuksen aihetta.

Näkemyksemme mukaan rahapolitiikkamme on edelleen sopivan tiukkaa nykyisessä tilanteessa. Kotimaassa ei ole juurikaan syytä hillitä tämänhetkisen Goldilocks-talouden kanssa. Suhteellisen pehmeämmät globaalit joukkolainojen tuotot verrattuna edelliseen politiikkaan, mikään ei pakota MPC:n käsiä olemaan asteittain haukkamaisia. Näin ollen yksimielisiä odotuksia ei tehdä korkotason suhteen ja nykyisen politiikan jatkaminen. Mutta sitten kaikki yllä oleva on jo leivottu tämän päivän joukkovelkakirjahintoihin. Sen sijaan joukkolainojen tuotot riippuvat kysynnän ja tarjonnan dynamiikasta ja lähiajan globaalista kehityksestä. Kun lähestymme vuotta 2024, joukkovelkakirjalainaindeksien sisällyttämisvirtojen kysyntä pitää tarjontapelot loitolla.

Maailmanlaajuiset tuotot sen sijaan todennäköisesti pysyvät epävakaina, kunnes globaalin inflaation pitkän aikavälin kehityssuunta ymmärretään paremmin. Maailmanlaajuisen tuoton viimeaikainen nousu saattaa viitata siihen, että korkean inflaation loppu on lähellä. Mutta heidän omat keskuspankkinsa eivät ole varmoja siitä. Meidänkään ei pitäisi olla. Kuten Twain sanoisi, ”raportit korkean inflaation kuolemasta vaikuttavat suuresti liioiteltuilta”. Tällaisessa ympäristössä on järkevää pysyä hyvässä paikassa ja reagoida muuttuvaan tilanteeseen, jos ja vain tarvittaessa. MPC voi tehdä juuri niin.

(Korakkeessa esitetyt näkemykset ja mielipiteet ovat henkilökohtaisia ​​eivätkä välttämättä heijasta organisaation tai Kotak-ryhmän mielipidettä)

Samankaltaiset artikkelit