Bharat Ratna Karpoori Thakurille: Kuinka Modin sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kortti kumoaa opposition kastin laskentapuheen – Intian uutiset

Bharat Ratna to Karpoori Thakur: Modi queers Opposition's caste census pitch

Keskuksen päätös myöntää Bharat Ratna, Intian korkein siviilien kunnianosoitus, postuumisti Biharin entiselle pääministerille edesmenneelle Karpoori Thakurille on saanut poliittisen kirjon ylittävät puolueet tervetulleiksi. Sosialisti, jota yleisesti kutsutaan nimellä ”Jan Nayak”, Karpoori toimi Biharin pääministerinä joulukuusta 1970 kesäkuuhun 1971 ja joulukuusta 1977 huhtikuuhun 1979. Hän kuoli 17. helmikuuta 1988.

Kehitys tapahtuu aikana, jolloin pääministeri Nitish Kumarin johtama Biharin hallitus järjestää kolmipäiväisen juhlan Karpoori Thakurin 100. syntymäpäivän kunniaksi 22.-24. tammikuuta. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden mestarina kunnioitettu Thakur esitteli ensimmäisenä kerrosvarauksen käsitteen. Pääministerinä vuonna 1978 Karpoori otti käyttöön 26 prosentin varausmallin, jossa ehdotettiin 12 prosentin kiintiötä äärimmäisen takapajuisille luokille (EBC), 8 prosenttia muille takapajuisille luokille (OBC), 3 prosenttia naisille ja 3 prosenttia taloudellisesti. taaksepäin jääneitä luokkia ylempien kastien joukosta.

Narendra Modin kunnianosoitus Jan Nayak Karpoori Thakurille 100-vuotispäivänä

Nai-yhteisöstä (EBC) kotoisin oleva Karpoori Thakur on ollut poliittisten puolueiden kunnioittama sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolustajana – henkilönä, joka näki tilaisuuden ja loi EBC:t takapajuisista luokista. Tämä ei-Yadav-brändi politiikkaa nähdään myös Nitish Kumarin menestyksen taustalla. Juuri tämä erilaistuminen sai nitishit ajautumaan pois Lalu Prasad Yadavista, joka oli huomattava Yadav-johtaja Biharissa, ja liittymään Bharatiya Janata -puolueeseen 1990-luvulla.

Oppositio, erityisesti kongressi, on ajanut yhtä OBC-kiintiötä, joka on samanlainen kuin Mandal-komission suosittelema. Nitish kumar puolestaan ​​on menestynyt EBC-pohjalla siitä lähtien, kun hänet nimitettiin CM:ksi vuonna 2005. BJP on kunnioittanut Karpooria, ja se on palauttanut huomion tähän selkeään erottelulinjaan RJD:n ja JD:n politiikan välillä. (U) Biharissa. Prosessissa se on myös korostanut eroja kahden hallitsevan liittolaisen välillä, jotka eivät ole viime aikoina nähneet silmästä silmään Biharin kehittyvässä valtadynamiikassa.

Kuka oli ”Bharat Ratna” Karpoori Thakur? Suunnantekijä politiikassa, syrjäytyneiden mestari

Ja INTIA-blokin sisällä olevat halkeamat tulivat näkyviin keskiviikkona, kun Nitish johti verhottua hyökkäystä RJD:tä ja kongressia vastaan ​​päivä sen jälkeen, kun presidentti ilmoitti myöntävänsä kunnian edesmenneelle Bihar CM:lle. ”Jan Nayak Karpoori Thakur ei koskaan ylennänyt perhettään. Nykyään monet ihmiset mainostavat vain perheenjäseniään”, Nitish sanoi keskiviikkona mainitsematta kongressia tai RJD:tä.

”Olimme vaatineet Bharat Ratnaa Karpoori Thakurille vuosina 2007–2023 kaikilta hallituksilta, mukaan lukien edellinen kongressihallitus ja vallassa oleva hallitus. Mutta he eivät tehneet niin. Nyt he ovat antaneet hänelle ”Bharat Ratnan”. Onnittelen pääministeriä ja keskushallintoa pyyntömme hyväksymisestä”, Nitish lisäsi.

Kurssin korjaus vai viimeinen nopanheitto? Nitish Kumarin monet taistelut

Nitishin pyrkimys saada kunnia sosialistisen ikonin kunniasta johtuu BJP:n omista yrityksistä syödä JD(U):n huolellisesti viljeltyä Luv-Kushia tai Kurmi-Koeri-äänipankkia EBC-OBC-blokissa, jota hallitseva liitto. Biharin kumppanit kutsuvat ydintukeaan. Olipa kyseessä Kushwahan johtajan Samrat Choudharyn nimittäminen osavaltion yksikön päälliköksi tai näkyvä EBC-johtaja Hari Manjhi sen osavaltioneuvoston johtajaksi, BJP on jatkuvasti pyrkinyt sirpaloitumaan Nitish Kumarin uskolliseen äänikuntaan.

Nitishin hallituksen viime vuonna tekemän kastitutkimuksen tulosten mukaan EBC:t muodostavat osavaltion suurimman kastiryhmän, joka käsittää 36,1 prosenttia väestöstä. EBC:t seuraavat OBC:t – mukaan lukien Yadavit, jotka muodostavat RJD:n ydinäänipankin – 27,12 prosentilla, Scheduled Castes, mukaan lukien dalitit, 19,65 prosentilla ja muslimit 17,7 prosentilla. Kastitutkimuksen havainnot ja myöhemmän kiintiön tarkistuksen tulokset ovat tehneet Biharista hankalan taistelukentän BJP:lle sen jälkeen, kun Nitish liittyi uudelleen RJD:hen.

Biharin kiintiökorotuksella Nitish Kumar varastaa marssin ystäville ja vihollisille.

Bharat Ratna – Karpoori Thakur sulautuu myös BJP:n pääministeri Narendra Modin asemaan EBC:n mestariksi. Medialle puhuessaan BJP:n johtaja Sushil Modi sanoi, että PM Modi, OBC:n johtaja, ”täyttää Karpooren perintöä”. Ministereinä Lalu Prasad Yadav ja Nitish Kumar eivät voineet antaa Bharat Ratnaa Karpoorille, hän sanoi. ”Yksikään pääministeri ei ole koskaan tehnyt niin paljon työtä vahvistaakseen EBC:itä.”

Asemoimalla itsensä takapajuisten luokkien mestariksi, kehitys näkyy myös tarjouksena tyrkyttää opposition kansallista kannatusta kastilaskennalle ilmoittamalla Bharat Ratna sosialistijohtajalle. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden korttia pelaamalla BJP, joka on jo vakiinnuttanut tiukan otteen hindin sydämessä Ram Mandirin työnnöllä, näyttää supistavan opposition pelikenttää entisestään juuri ennen Lok Sabhan vaaleja.

BJP, joka voitti 17 paikasta 40 paikasta vuoden 2019 Lok Sabhan vaaleissa, on asettanut tavoitteekseen saada 35 näistä paikoista tulevissa parlamenttivaaleissa. NDA, johon JD(U) kuului, sai viime vaaleissa 39 osavaltion 40 paikasta.

Masterstroke vai Catch-22? Nitish Kumarin kastigambitin hyvät, pahat ja rumat

Samankaltaiset artikkelit