Basmati paddyn hinnat nousivat 14 % vuodesta saapumishuipun aikana – Commodities News

The Department of Heavy Industries and Public Enterprises invested Rs 20 crore

Useiden basmatiriisin lajikkeiden mandihinnat ovat 11-14 % korkeammat kuin viime vuonna, kuukausi sen jälkeen, kun hallitus päätti alentaa basmatiriisin vähimmäisvientihintaa (MEP) 950 dollariin/tonni viennin vauhdittamiseksi.

Viejien mukaan vahva maailmanlaajuinen kysyntä erityisesti Lähi-idästä ja muiden kuin basmatiriisilajikkeiden viennin rajoitukset ovat nostaneet basmati-raapin hintoja nousun aikana.

Karnal mandissa, Haryanassa, maan basmatiriisin kaupan keskus, Pusa 1121 -lajikkeen paddy, jolla on suuri osuus basmatiriisin viennistä, noutaa viljelijöiltä 5 000–5 100 rupiaa/viljelmä, verrattuna edellisen vuoden hintaan Rs. 4 500 – 4 600 / sentti.

Vastaavasti lyhytkestoisten Pusa basmati 1509 paddyjen hinnat ovat tällä hetkellä 4 000 Rs/cental, kun se viime kaudella oli 3 500 Rs/quint.

Kauppiaat ja viejät ostavat tällä hetkellä viljelijöiltä jopa Pusa basmati 1718 -lajiketta, joka on vastustuskykyinen lehtiruttotaudille, hintaan 4 700 rupiaa/viljelmä, kun viime vuoden hinta oli noin 4 100 rupiaa/viljelmä.

”Viennin lisääntyessä lokakuussa 1 200 dollarin korkeamman MEP:n aiheuttaman häiriön seurauksena, basmatiriisin kysyntä pysyy todennäköisesti korkeana loppu hankintakauden ajan”, kertoi Amit Bansal, riisin viejä Karnalissa, Haryana. FE.

Bansal sanoi, että perinteisten markkinoiden, kuten Saudi-Arabian, Iranin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien, kysynnän lisäksi basmatiriisin kysyntä Irakista on ollut tällä kaudella varsin rohkaisevaa.

Hallitus oli 26. lokakuuta alentanut basmatiriisin viennin pohjahinnan 950 dollariin tonnilta elokuussa määrätystä 1200 dollarista tonnilta, koska viejät, kuten korkea MEP, eivät olleet kannattavia viennin kannalta.

”Basmati-lajikkeiden paddy-hinnat ovat vähintään 500 rupiaa kilometriä korkeammat kuin viime vuonna, minkä odotetaan lisäävän vientiä ja viljelijöiden tuloja”, sanoi Vijay Setia, All Indian Rice Exporters Associationin (AIREA) entinen presidentti ja Karnalissa toimiva riisinviejä.

Hallitus oli määrännyt 1200 dollaria/tonni Euroopan parlamentin jäsenen basmatiriisille 15. lokakuuta asti, jonka tarkoituksena oli rajoittaa ”valkoisen ei-basmatiriisin (jonka kuljetus kiellettiin heinäkuun 20. päivästä) laitonta kuljetusta korkealaatuisen basmatiriisin puvussa”.

AIREAn mukaan basmatiriisin keskimääräinen vientihinta viimeisen viiden vuoden aikana on ollut 975 dollaria/tonni.

Intia on vienyt 2,3 miljoonaa tonnia (MT) basmatiriisiä, jonka arvo oli 2,6 miljardia dollaria kuluvan verotuksen huhti-syyskuussa, mikä merkitsee 14 prosentin lisäystä edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Vuosina 2022–2023 maa vei 4,56 tonnia basmatiriisiä, jonka arvo oli 4,78 miljardia dollaria ja keskihinta 1 050 dollaria tonnilta.

Maantieteellisellä merkinnällä (GI) merkittyä basmatiriisiä kasvatetaan 70 parittomalla alueella Punjabissa, Haryanassa, Länsi-Uttar Pradeshissa, Jammussa ja Kashmirissa sekä Uttarakhandissa.

Aromaattinen ja pitkäjyväinen riisi on huippuluokkaa maailmanlaajuisilla markkinoilla. Intian osuus globaaleista aromaattisista riisin markkinoista on noin 75–80 %.

Samankaltaiset artikkelit