ANALYYSI – Yhdysvaltain Bitcoin ETF:t herättävät kysymyksiä laajemmista rahoitusjärjestelmän riskeistä – Digital Transformation News

In February 2018, a volatility-tracking exchange-traded note went bust amid a surge in volatility

Yhdysvaltain pörssikaupankäyntirahastojen (ETF) käyttöönotto, joka seuraa bitcoineja, syventää yhteyksiä kryptovaluuttojen epävakaan maailman ja perinteisen rahoitusjärjestelmän välillä, mikä saattaa aiheuttaa odottamattomia uusia riskejä, jotkut asiantuntijat sanovat. Securities and Exchange Commission (SEC) hyväksyi tässä kuussa 11 spot-bitcoin-ETF:ää liikkeeseenlaskijoilta, mukaan lukien BlackRock ja Invesco/Galaxy Digital, mikä on vedenjakaja konkurssien ja rikosten painamalle kryptoteollisuudelle.

SEC oli pitkään hylännyt tuotteet sijoittajansuojaongelmiin, mutta joutui harkitsemaan kantaansa uudelleen hävittyään Grayscale Investmentsin nostaman oikeudenkäynnin. Kryptoharrastajat sanovat, että tuotteet antavat sijoittajille mahdollisuuden altistua bitcoinille helpommin ja turvallisemmin. Mutta tuotteita hyväksyessään SEC:n puheenjohtaja Gary Gensler varoitti bitcoinin olevan edelleen ”haihtuva omaisuuserä” ja että sijoittajien tulee olla varovaisia. Eräät analyytikot ennustavat, että ETF:illä on yhteensä noin 21 miljardia dollaria omaisuutta, ja ne voivat saada jopa 100 miljardia dollaria yksin tänä vuonna yksityis- ja institutionaalisilta sijoittajilta. Bitcoin on laskenut yli 6 % tuotteiden lanseerauksen jälkeen.

Jos tuotteet otetaan laajalti käyttöön, ne voivat aiheuttaa riskejä rahoitusjärjestelmän muille osille markkinoiden stressin aikoina pahentaen bitcoinin hintojen epävakautta tai luomalla häiriötekijöitä ETF:n ja bitcoinin hintojen välille, sanoi jotkut ETF:n asiantuntijat viitaten todisteisiin aiemmasta ETF:n volatiliteetista. Tapahtumat. Toiset sanoivat, että viime vuoden Yhdysvaltain pankkialan mullistus osoitti, että rahoitus- ja kryptomarkkinat voivat siirtää riskejä toisilleen. Esimerkiksi kryptolainaaja Silvergate Bank likvidoitiin salauspörssin FTX:n romahtamisen aiheuttamien nostojen seurauksena, mikä puolestaan ​​aiheutti paniikkia, joka vaikutti Signature Bankin epäonnistumiseen, sääntelyviranomaiset ovat sanoneet. Silicon Valley Bankin romahtaminen puolestaan ​​sai aikaan stablecoin USD Coinin nousun.

”Kun sijoittajat lisäävät rahaa näihin tuotteisiin, lisäät huomattavasti riskiä, ​​että rahoitusjärjestelmän ytimen ja kryptoekosysteemin välinen yhteys on paljon suurempi”, sanoi Dennis Kelleher, Better Marketsin toimitusjohtaja. SEC oli kehottanut SEC:tä hylkäämään sen. bitcoin-ETF:t vedoten sijoittajiin ja rahoitusjärjestelmään kohdistuviin riskeihin. Vuonna 2009 vaihtoehtoiseksi maksumekanismiksi suunniteltua bitcoinia käytetään enimmäkseen spekulatiivisena sijoituksena. Wells Fargo Investment Instituten mukaan sen päivittäinen keskimääräinen volatiliteetti on noin kolme ja puoli kertaa osakkeisiin verrattuna.

Bitcoin-ETF:t voivat ”erityisesti pahentaa” tätä volatiliteettia markkinastressin aikana ja muissa kanavissa, joiden kautta ETF:t voivat luoda järjestelmäriskejä, sanoi Antonio Sánchez Serrano, Euroopan unionin rahoitusriskien valvontaelimen European Systemic Risk Boardin pääekonomisti. Tällaisia ​​muita kanavia ovat muun muassa ETF-hinnan irrottaminen kohde-etuudesta, mikä voi aiheuttaa stressiä laitoksille, jotka ovat alttiita tuotteille tai jotka luottavat niihin likviditeetin hallinnassa. ”Erot tavallisen vaniljaosakkeen ETF:n kanssa ovat yksinkertaisesti liian suuria sulautettujen riskien suhteen”, Serrano kirjoitti Reutersille lähettämässään sähköpostissa viitaten bitcoin-ETF:iin, jotka hän luokitteli monimutkaisiksi. Pörssituotteet, jotka ovat monimutkaisia, vähemmän likvidejä ja erittäin velkaantuneita, ovat kokeneet stressiä aiemmin.

Helmikuussa 2018 volatiliteettia seuraava pörssilaina meni rikki volatiliteetin lisääntyessä, mikä aiheutti sijoittajille 2 miljardin dollarin tappiot. Vuonna 2020 COVID-19-seisokit saivat aikaan joidenkin yritysten joukkolainojen ETF-rahastojen myynnin. Tämä stressi olisi levinnyt laajemmille korkomarkkinoille, ellei Federal Reserve olisi antanut hätätukea, mukaan lukien joukkovelkakirjojen ETF-osuuksien ostaminen, CFA Institute, sijoitusalan ammattijärjestö, joka on myös tutkinut ETF-riskejä, on väittänyt. ETF-ala yleensä kiistää sen, että sen tuotteet aiheuttaisivat järjestelmäriskejä. Bitcoin ETF:n liikkeeseenlaskijat listaavat riskeissään joukon markkina-, politiikka- ja operatiivisia riskejä, mutta myöntävät, että bitcoinin epäkypsyys tarkoittaa, että jotkin vaarat voivat olla arvaamattomia.

SEC ei vastannut kommenttipyyntöön.

On varmaa, että riskit riippuvat suurelta osin siitä, kuinka laajalle ETF-rahastoista lopulta tulee, Serrano ja muut asiantuntijat sanoivat. ”Järjestelmäriski on kyse koosta… Emme vielä tiedä tarpeeksi siitä, kuka näitä todella ostaa ja missä suhteissa”, Olivier Fines, EMEA:n vaikuttamis- ja politiikkatutkimuksen johtaja CFA-instituutista, sanoi sähköpostissa. Kryptoalan johtajat huomauttavat myös, että kryptokriisit, etenkin kun kryptovaluutat menettivät noin kaksi kolmasosaa 3 biljoonan dollarin arvostaan ​​vuonna 2022, ovat enimmäkseen kohdistuneet kryptosektoriin.

Kryptovaluuttojen ja rahoitusjärjestelmän välinen yhteys on edelleen ”erittäin rajallinen”, sanoi Lapo Guadagnuolo, S&P Global Ratingsin vanhempi analyytikko. ETF-liikkeeseenlaskijat sanovat myös luoneensa suojakaiteet. Esimerkiksi tuotteet lunastetaan käteisellä bitcoinin sijaan, mikä minimoi kryptovaluuttaa fyysisesti hallussaan pitävien välittäjien määrän. ”En näe kataklysmistä… dynamiikkaa missään näistä tuotteista”, sanoi Steve Kurz, Galaxy Digitalin globaali omaisuudenhallinnan johtaja, joka teki yhteistyötä Invescon kanssa sen ETF:ssä. Silti ainakin yksi SEC:n korkein virkamies on ilmoittanut huolensa.

Äänestessään ETF:ien hyväksymistä vastaan ​​tammikuussa SEC:n komissaari Caroline Crenshaw sanoi lausunnossaan, että virasto ei ollut harkinnut, luovatko ETF:t perinteisten markkinoiden kanssa yhteyden, joka ”sallii kriisien leviämisen suurelta osin vaatimustenvastaisilla kryptomarkkinoilla”. Crenshaw, joka ei vastannut kommenttipyyntöön, sanoi myös olevansa huolissaan siitä, että ETF:t voisivat tasoittaa tietä riskialttiille tuotteille. ”Pelkään, että tänään valmistaudumme huomisen epäonnistumiseen”, hän lisäsi.

Samankaltaiset artikkelit