Aasialaiset kuluttajat voivat pian maksaa vakailla kolikoilla: Andy Mukherjee – Digital Transformation News

By contrast, the regulatory landscape in the US is considered far from clear

Sen vuosikymmenen aikana, jolloin ne ovat olleet omaisuusluokkana, kryptostabiilit kolikot, jotka mainostavat rauhaa myllerryksen valtameressä, ovat tuskin täyttäneet laskutustaan. Yksikään Kansainvälisen järjestelypankin tutkijoiden tutkimista 68 rahakkeesta ei ole onnistunut pysymään kiinni koko ajan.

Tether ja USD Coin, kaksi suurinta pelaajaa, viittaavat arvoihinsa 1:1 dollariin, mikä antaa heille mahdollisuuden toimia eräänlaisena siltana virtuaalisen ja reaalimaailman rahaesitysten välillä. Niillä on kuitenkin hyvin vähän käyttöä kryptokaupan ulkopuolella. Laajemmalle väestölle, joka ei harrasta Bitcoinia tai Etheriä, rahan säilyttäminen pankissa, jolla on talletusvakuutus, on aina ollut turvallisempi vaihtoehto.

Ja silti, huolimatta heidän hyvin tunnetuista vammoistaan, vakaampia kolikoita tulee jatkuvasti lisää. Myös sääntelijät näyttävät olevan vastaanottavaisempia heidän saamiseensa, huolimatta upeista räjähdyksistä, kuten silloin, kun TerraUSD ylitti 1 dollarin hintatavoitteensa toukokuussa 2022 ja pyyhkäisi noin 500 miljardia dollaria kryptovaluuttamarkkinoilta. Circlen USD-kolikko menetti hetkeksi kiinnityksensä Yhdysvaltain alueellisen pankkikriisin aikana vuonna 2023.

Silti Hongkong esitti viime viikolla ehdotuksen stabiilien kolikoiden lisensoimiseksi. Singapore on jo ilmoittanut vastaavista aikeista. On hyvin todennäköistä, että ennen vuoden 2024 loppua kaksi finanssikeskusta ovat keksineet säännöt, joita Yhdysvaltain lainsäätäjät eivät ole hyväksyneet kolmen vuoden ponnistelujen jälkeen.

Molemmat Aasian lainkäyttöalueet näyttävät ajattelevan voivansa kesyttää ainakin yhden kurittoman pedon alalajin, sellaisen, joka lupaa muunnoksen fiat-valuutaksi ja tukee tätä lupausta säilyttämällä likvidejä, turvallisia varavaroja kyseisessä valuutassa. Pragmaattisen sääntelyn avulla tällaiset vakaat kolikot voivat toimia tehokkaana maksuvaihtoehtona jokapäiväisissä tilanteissa, joilla ei ole mitään tekemistä kryptokaupan kanssa. Muotisana on tarkoitukseen sidottu raha, joka voi kääriä ohjelmointikerroksen rahakkeina tallennetun arvon ympärille ja ohjata sen tiettyyn tarkoitukseen.

Otetaan esimerkiksi kiinalainen turisti Singaporessa. Hän haluaa maksaa Alipay+ -e-lompakosta juaneissa, mutta kauppias hyväksyy vain GrabPayn. Syötä XSGD, Singaporen dollarin digitaalinen muoto, joka on yksityisesti liikkeeseen laskettu ja joka voidaan saada täyttämään algoritmin määrittämät ehdot.

Tässä nimenomaisessa esimerkissä tietokonekoodi ohjaa Alipay+ -lompakot vapauttamaan varoja Singaporessa, mutta vain tavaroiden ja palvelujen ostamiseen GrabPayta käyttävältä kauppiaalta – selkeästi määritelty tarkoitus. Kuitenkin, kun myyjät ovat saaneet XSGD-rahansa ja lunastaneet ne vastaaviksi Singaporen dollareiksi, he voivat tehdä rahalla mitä haluavat. XSGD:n liikkeeseenlaskija StraitsX sulkee maksusilmukan tekemällä yhteistyötä Ant Group Co:n ja Grab Holdings Ltd:n kanssa. Kiinalaisten turistien ei tarvitse olla tekemisissä Grabin kanssa, eikä singaporelaisten kauppiaiden tarvitse ylläpitää suhdetta Antin kanssa. .

Rajat ylittävät liiketoimet sujuvat hetkessä ilman, että pienyritykset joutuvat maksamaan kalliita luottokorttimaksuja. Samanaikaisesti sääntelijät varmistavat maksun tarkoituksen määrittelemisellä ja siirroille vakavaraisuusrajoja, etteivät vakaat kolikot päädy uusiksi rahanpesun kanaviksi.

Perinteisten maksutapojen, kuten pankkitilillä tai käteisellä, lisäksi ihmisillä on yleisesti ottaen kolme vaihtoehtoa. He voisivat ratkaista vaateet keskuspankkien digitaalisilla valuutoilla, kun CBDC:t tulevat saataville. Tai heidän pankkinsa antaisivat niille tokenisoida talletuksia ja suorittaa ennakkomaksuja – esimerkiksi vuokrasopimusta kohti – mutta vain silloin, kun toinen osapuoli täyttää sopimusvelvoitteensa. Vaihtoehtoisesti maksajat ja maksunsaajat voivat käyttää vakaita kolikoita, jos he luottavat niiden säilyttävän arvonsa, vaikka niiden yksityiset liikkeeseenlaskijat menivät konkurssiin.

Tästä syystä Aasiassa (ja Euroopassa) nousevan stablecoin-asetuksen painopiste on läpinäkyvyys ja kuluttajansuoja. Hongkongin julkista kuulemista varten levittämän paperin mukaan liikkeeseenlaskijoiden on julkistettava varojensa ja velkojensa arvo joka päivä. Heidän on eriteltävä varantonsa koostumus viikoittain ja laadittava tilintarkastuskertomus kerran kuukaudessa. Tämä on parannus status quoon. Esimerkiksi Tether julkaisee rahastonsa päivittäin, mutta toimittaa vain neljännesvuosittain tilintarkastusyrityksen antaman varmennuslausunnon. Sijoittajat voivat pyytää alustaa antamaan heille käteistä vastineeksi, mutta heidän on luovutettava vähintään 100 000 dollaria kolikoita vastaava summa.

Hongkongissa parhaillaan neuvoteltujen sääntöjen mukaan yritykset eivät voi estää rahakkeiden lunastusta pitämällä kynnyssummat tai maksut liian korkeina. Niiden olisi myös tuotava pääomaa enintään 2 prosenttia liikkeelle laskemiensa kolikoiden nimellisarvosta. Nämä lisensoidut pelaajat eivät saa joutua riskialttiisiin sivutoimiin, kuten lainaamiseen. He ansaitsevat korkoa varantovaroista eivätkä maksa mitään kolikoiden haltijoille.

Singaporen rahaviranomainen viimeisteli vastaavat säännöt elokuussa. Keskeinen ero on, että vaikka Hongkong näyttää taipuvan sallimaan myös vakaat kolikot, jotka kohdistavat kiinteään arvoon valuuttakoria vastaan, MAS-säännellyt vakaakolikot sallivat vain sitomisen Singaporen dollariin tai yhteen G10-valuuttaan. Liikkeeseenlaskijoiden on lunastettava tunnukset viiden arkipäivän kuluessa pyynnön vastaanottamisesta.

Sitä vastoin Yhdysvaltojen sääntelyympäristö on kaikkea muuta kuin selkeä. Muutaman kuukauden kuluessa dollarisidonnaisen rahakkeen myöntämisestä elokuussa PayPal Holdings Inc. sai haasteen Yhdysvaltain arvopaperipörssin valvontaosastolta, jossa vaadittiin näkemään sen paperityöt. Se, pitäisikö kolikoiden liikkeeseenlaskijoiden hyväksyä raskaat, pankkimaiset peruskirjat, on aihe, joka herättää edelleen kovaa lobbauskiinnostusta Washingtonissa.

Aasian rahoituskeskukset omaksuvat pragmaattisemman lähestymistavan. Niin kauan kuin valuuttasidonnaisten rahakkeiden liikkeeseenlaskijat eivät saa ryhtyä varjolainantajiksi, käyttäjät eivät todellakaan tarvitse talletusvakuutusta. Toisaalta mitään ei menetä, jos kuluttajat eivät vaikuta. Jos säänneltyjen stabiilien kolikoiden yleinen käyttöönotto epäonnistuu, rahaa voitaisiin aina ohjata tiettyihin tarkoituksiin tokenoitujen pankkitalletusten tai CBDC:iden kautta.

Mutta siinä tapauksessa perinteinen rahoitusala jatkaa dominoimista, ja puhtaan pelin teknologia-aloitteet jätetään kylmään, aivan kuten Mark Zuckerbergin unelma globaalista stablecoinista. Oli lopputulos mikä tahansa, yksi asia on varma: aasialaiset kuluttajat maksavat paljon uudemmilla tavoilla kuin nyt.

Samankaltaiset artikkelit