2023 tarkastelussa: Bitcoin hallitsee vuotta parhaiten suoriutuneena omaisuuseränä; näin osakkeet, kulta ja joukkovelkakirjat kehittyivät

2023 tarkastelussa: Bitcoin hallitsee vuotta parhaiten suoriutuneena omaisuuseränä;  näin osakkeet, kulta ja joukkovelkakirjat kehittyivät

Jyrkästi päinvastoin kuin edellisen kalenterivuoden haasteet, 2023 on osoittautunut suotuisaksi kryptovaluutoille, erityisesti Bitcoinille. Maailman tunnetuin kryptovaluutta on tehnyt merkittävän paluun, ja se nousi 154,37 % vuonna 2023, mikä vaikutti sen markkina-arvoon huomattavalla 530 miljardilla dollarilla.

Lue myös: Viisi kohdetta, jotka voivat voittaa inflaation vuonna 2024

Tämä on huomionarvoinen käänne vuodesta 2022, jolloin Bitcoin koki merkittävän 65 prosentin laskun rahapolitiikan kiristymisen ja suuren vastapuoliriskin aiheuttamien räjähdysten seurauksena.

Bitcoinin hinta on noussut 25 506 dollariin vuonna 2023 ja oli 42 208 dollaria CoinDeskin hintojen mukaan. Tämän digitaalisen valuutan korkein taso saavutettiin marraskuussa 2021, jolloin se ylitti 67 802 dollaria.

Lue myös: Bitcoin hyppää 160 % vuonna 2023 vuoristoratamatkan keskellä; Mitä kryptovaluutoilla on edessään?

Vuoden 2023 alussa kryptovaluuttasektori kohtasi lukuisia haasteita, kuten FTX:n ja TerraLuman romahduksen, sääntelyn valvonnan, merkittäviä pörssejä vastaan ​​nostetut oikeudelliset toimet ja useiden kansakuntien sulkeminen ovien sulkemisen vuoksi, koska oli huolissaan taloudellisen valvonnan luovuttamisesta yksityisille valuutoille. , joka heitti negatiivisuuden pilven markkinoiden ylle.

Näiden esteiden keskellä taitavat sijoittajat, erityisesti suuret omaisuusvakuudelliset institutionaaliset toimijat, kuten BlackRock, Fidelity, Valkyrie ja muut, tarttuivat tilaisuuteen.

Katsotaanpa muiden tärkeimpien omaisuusluokkien kehitystä vuonna 2023:

Osakkeet: Ennätysvuosi

Intian markkinoilla nähtiin merkittävä ralli vuonna 2023, ja tärkeimmät vertailuindeksit – Nifty 50 ja S&P BSE Sensex – nousivat 20 prosenttia. Nousu johtuu piensijoittajien vahvasta osallistumisesta ja jatkuvasta ulkomaisten portfoliosijoittajien (FPI) sisäänvirrasta, mikä pakotti etulinjan indeksit rikkomaan useita ennätyskorkeuksia.

Markkinarallin merkittävin vaihe avautui marras-joulukuun välisenä aikana BJP:n voiton jälkeen kolmessa ratkaisevassa osavaltion vaaleissa. Tämä tulos merkitsi NDA:n mahdollista paluuta vuoden 2024 parlamenttivaaleissa.

Lue myös: 2023 tarkastelussa: FPI-tulot kirjattu klo 1,65 lakh crorea, korkein sitten vuoden 2020; jatkuuko trendi?

Lisäksi Yhdysvaltain keskuspankin koronnostojen tauko yhdistettynä 75 pisteen koronlaskuun vuonna 2024 lisäsi sijoittajien positiivista tunnelmaa. Hyvällä tuulella vahvistui entisestään Intian vahva 7,6 %:n talouskasvu syyskuun neljänneksellä, mikä vahvisti sen asemaa maailman nopeimmin kasvavana taloudena.

Vuoden 2023 vaikuttava ralli sai NSE-listattujen osakkeiden markkina-arvon ylittämään 4 biljoonan dollarin rajan ensimmäistä kertaa 1. joulukuuta. 29. joulukuuta markkina-arvo oli 4,3 biljoonaa dollaria, mikä tuo Intian osakemarkkinat lähemmäksi Hongkongia, joka on tällä hetkellä arvoltaan 4,7 biljoonaa dollaria.

Lue myös: Jatkaako Intian markkina vahvaa nousuaan? Tässä asiantuntijat näkevät Niftyn vuoden 2024 loppuun mennessä

Samaan aikaan keskisuurten ja pienten yhtiöiden osakkeet ovat kokeneet poikkeuksellisen nousun, ja suurin osa osakkeista tuottaa usean pussin tuoton ja jotkut jopa yli 500 %. Intian listautumismarkkinat ovat myös luoneet vaurautta, ja monet listautumisannit debytoivat avauspäivänä huomattavilla palkkioilla, mikä on osaltaan lisännyt markkinoiden yleistä eloisuutta.

Toisin kuin Intian osakkeiden huippuralli, Kiina tuotti negatiivisen tuoton vuonna 2023 kiinteistöongelmien ja maan jatkuvan toipumisen vuoksi COVID-19-pandemiasta. Toinen merkittävä vertaisyritys, Hongkong, teki myös negatiivisen tuoton vuonna 2023.

Kulta: loisti kirkkaasti

Kulta, perinteinen omaisuuserä, joka tunnetaan kestävyydestään taloudellisen ja geopoliittisen epävarmuuden aikana, nousi jyrkästi vuonna 2023, mikä merkitsi merkittävää käännettä kahden peräkkäisen vuoden alituloksesta. Jalometalli nousi 13,16 % vuonna 2023 2062 dollariin unssilta ja saavutti ennätyskorkean 2135 dollarin joulukuun 4. päivänä.

Useat katalyytit ruokkivat tätä merkittävää nousua, mukaan lukien geopoliittiset jännitteet, keskuspankkien toimet, dollariindeksin ja Yhdysvaltain tuottojen vaihtelut sekä äskettäinen Israelin ja Hamasin sota, joka myös lisäsi turvasatamakohteen kysyntää, ja odotukset koronlaskuista ovat tarjonneet. lisätukea.

Lue myös: Kulta- ja hopeanäkymät 2024: Motilal Oswal listaa neljä keskeistä tekijää, jotka voivat vaikuttaa hintoihin vuonna 2024

”Keskuspankit ostivat noin 800 tonnia kultaa vuoden 2023 kolmen ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, mikä on 14 % enemmän kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona WGC:n tietojen mukaan. Maailman keskuspankit ostivat viime vuonna ennätykselliset 1 136 tonnia kultaa verrattuna 450 tonniin vuonna 2021, mikä johtui pääasiassa pakenemisesta kohti turvallisempia omaisuuseriä inflaation kiihtyessä. Viime vuosi ei ollut vain kolmastoista peräkkäinen nettoostojen vuosi, vaan myös vuosikysynnän korkein taso vuoteen 1950 asti”, sanoi kotimainen pankkiiriliike Motilal Oswal tuoreimmassa raportissaan.

Kiinteistöt: Voimakkaan kasvun vuosi

Intian asuinkiinteistöjen kysyntä oli tervettä vuonna 2023 johtuen useista eri tekijöistä, kuten koronnostojen tauosta, ostajien lisääntyneestä kiinnostuksesta ja kohoavista vuokrakustannuksista. Kuten useat raportit viittaavat, asuinkiinteistöjen arvot maan kuudessa suurimmassa kaupungissa nousivat 10–15 % vuonna 2023, mikä edustaa korkeinta pääoman arvonnousua kymmeneen vuoteen.

Lue myös: Nifty Realty -indeksi nousi 77 % vuonna 2023 tähän mennessä asuntojen myyntibuumin keskellä; Prestige Estates, Brigade, DLF huippunousut

Kiinteistöjen hintojen huomattavasta noususta ja asuntolainojen korkojen noususta huolimatta asuntosektori koki huomattavan nousun. Kiinteistökonsultti Anarockin tuoreiden tietojen mukaan asuntojen myynti seitsemän suurimmassa kaupungissa kasvoi 31 prosenttia vuonna 2023 ja oli kaikkien aikojen ennätys, lähes 4,77 lakh.

Tämä, verrattuna vuoden 2022 lukuun 3 64 870 asuntoa, korostaa Intian asuinkiinteistösektorin voimakasta kasvua ja jatkuvaa vauhtia.

Anarockin puheenjohtaja Anuj Puri sanoi: ”Vuosi 2023 on ollut ilmiömäinen Intian asuntosektorille huolimatta maailmanlaajuisista vastatuulesta, kotimaisten kiinteistöjen hintojen noususta ja koronnostoista vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla.”

Puri sanoi, että kiinteistöjen hintojen ja korkojen nousun sekä maailmanlaajuisten markkinoiden epävarmuustekijöiden odotettiin yleisesti vaikuttavan asuntojen myyntiin, mutta korkea kysyntä jatkui.

Velka: Korkeampi volatiliteetti

Joukkovelkakirjalainat toimivat tyypillisesti yhtenä turvallisimmista ja vähiten epävakaimmista omaisuuseristä maailmanlaajuisesti, ja ne tarjoavat vakaan tulovirran ja toimivat suojana osakkeisiin liittyviltä riskeiltä. Joukkovelkakirjalainoissa oli kuitenkin huomattavaa volatiliteettia vuonna 2023 Lähi-idän geopoliittisten jännitteiden, koronnostojen tauon ja RBI:n avomarkkinaoperaatioiden (OMO) ilmoitusten vuoksi.

Lue myös: Härkäjuoksun jatkuessa on aika olla varovainen, sanovat asiantuntijat

Tuottojen nousu vaikutti velkainstrumenttien tuottoon, ja joukkovelkakirjalainojen hinta laski tuottojen noustessa. Siitä huolimatta RBI:n päätöksellä keskeyttää koronnosoitukset vaikuttivat myönteisesti velkasijoituksiin, koska korkojen laskulla on taipumus lisätä velkapapereiden arvoa. Velkarahastot onnistuivat tuottamaan 6,5–7 prosentin tuottoa vuonna 2023.

Avaa etujen maailma! Oivaltavista uutiskirjeistä reaaliaikaiseen osakeseurantaan, tuoreisiin uutisiin ja henkilökohtaiseen uutissyötteeseen – kaikki on täällä, vain napsautuksen päässä! Kirjaudu sisään nyt!

Julkaistu 31. joulukuuta 2023 klo 12.27 IST

Samankaltaiset artikkelit