Vedanta rejig erottaa kuusi listattua kokonaisuutta

vedanta

Metalli- ja energiayhtiö Vedanta ilmoitti perjantaina laajassa muutoksessa aikovansa jakaa liiketoimintansa kuuteen pörssiyhtiöön, koska se taistelee torjuakseen velkakriisiä.

Pörssille antamassaan lausunnossa Anil Agarwalin tukema yritys sanoi, että hallitus on hyväksynyt hajautettujen liiketoimintojen jakautumisen ”merkittävän arvon” avaamiseksi. Puhdas peli, omaisuuden omistaja -liiketoimintamalli johtaa alumiinin, öljyn ja kaasun, sähkön, teräksen ja rautapitoisten materiaalien ja perusmetallien eriyttämiseen ja listaamiseen erikseen, viranomaisilmoituksessa sanotaan.

Liiketoiminnan jakautuminen on vertikaalinen. Jokaista Vedantan osaketta kohden osakkeenomistajat saavat yhden osakkeen kustakin viidestä uudesta pörssiyhtiöstä, yhtiö sanoi.

Liiketoiminnan uudistaminen nähdään toimenpiteenä, jolla vähennetään konsernin usean miljardin dollarin velkataakkaa. Agarwal oli ilmoittanut elokuun lopulla, että yrityksen hajoamista useiksi kokonaisuuksiksi harkittiin, jotta sijoittajat voisivat lyödä vetoa ”puhtaista peleistä”.

Perjantaina hän sanoi tiedotteessa, että mineraalien, metallien, öljyn ja kaasun sekä sähkön kysynnän odotetaan kasvavan erittäin nopeasti ja että Vedantan liiketoiminnat ovat ainutlaatuisessa asemassa palvelemaan tätä kasvavaa kysyntää ja vähentämään riippuvuutta tuonnista. ”Vedanta tunkeutuu myös puolijohteisiin ja näyttölasiin, joilla on suuri strateginen merkitys Intialle”, Agarwal sanoi.

Jakautuneet yksiköt ovat nimeltään Vedanta Aluminium, Vedanta Oil & Gas, Vedanta Power, Vedanta Steel and Ferrous Materials, Vedanta Base Metals ja Vedanta. Yhtiö sanoi, että jotkut ”tuloksissa olevista yrityksistä” ovat perustamisprosessissa.

Vaikka Vedanta-osake nousi perjantaina 6,8 % BSE:ssä sulkeutuen 222,50:een, Street ei ole ollut liian innostunut suunnitelmista jakaa liiketoiminta. Kotak Institutional Equitiesin (KIE) analyytikot kirjoittivat syyskuun alussa: ”Yhtiö harkitsee erillistä listaamista eri liiketoiminnoista, mikä näkemyksemme mukaan ei todennäköisesti tuo paljon arvoa. Muiden liiketoimintojen myynti tai osakkeiden myynti on viimeinen keino, ja Vedanta ja Vedanta Resources korjaavat FY2025E-rahoitusvajeen”, he huomauttivat.

Vedantan nettovelka suhteessa ebitdaan (ilman Hindustan Sinkkiä) oli noin 3,3X maaliskuun 2023 lopussa. VRL:n nettovelka maaliskuun 2023 lopussa oli 12,7 miljardia dollaria, ja se on yrittänyt kuroa rahoitusvajetta osingoilla, myymällä osakkeita. Vedantassa ja tuotemerkkimaksuissa. Perjantaihin asti Vedanta-osake käy kauppaa 208:n tasolla, lähellä 52 viikon alimmillaan.

Perjantaina S&P alensi Vedanta Resourcesin, Vedantan emoyhtiön, luokituksen CCC:ksi mahdollisten joukkovelkakirjalainojen pidennyksistä ja asetti yhtiön ”CreditWatch Negative” -arvoon. ”Uskomme, että on kasvanut todennäköisyys, että Vedanta Resources ryhtyy vastuunhallintaharjoitukseen, jota voimme pitää kriteeriemme mukaan ahdistuneena”, luokituslaitos sanoi. ”Tämä johtuu erityisesti siitä, että tammikuun 2024 joukkovelkakirjalainan erääntymisaika on lähellä 1 miljardia dollaria, joka on osittain rahoitettu”, se sanoi tiedotteessa. Virasto totesi, että ”CreditWatch-sijoitus” kuvastaa todennäköisyyttä, että luokituksen heikkeneminen jatkuu seuraavan kolmen kuukauden aikana, varsinkin jos katsomme, että vastuunhallinta on vaikeaa. VRL:llä on suuri vipuvaikutus, ja promoottorit ovat yrittäneet kerätä käteistä maksaakseen velat pois.

Samankaltaiset artikkelit