S&P – Banking & Finance News: RBI:n tiukempi sääntelyriskipaino pienentää pankkien vakavaraisuutta 60 peruspisteellä

RBI, S&P, Reserve Bank, S&P Global Ratings credit, Cyrus Poonawalla Group, latest news, top news, business news, RBI news

S&P Global Ratings sanoi perjantaina, että keskuspankin päätös tiukentaa kulutusluottojen normeja nostamalla vakuudettomien henkilölainojen riskipainoa laskee pankkien vakavaraisuutta 60 peruspisteellä.

Muutos rajoittaa riskialttiimpaa pankkien luotonantoa kuluttajille ja sen odotetaan puristavan erityisesti pankkien ulkopuolista sektoria.

RBI nosti torstaina vakuudettomien henkilökohtaisten lainojen, luottokorttien ja pankkien ulkopuolisille rahoitusyhtiöille (NBFC) myönnettävien lainojen riskipainoja 25 prosenttiyksikköä.

Tämä johtaa todennäköisesti korkeampiin lainakorkoihin, hitaampaan luotonannon kasvuun ja lisää pääomanhankintatarvetta heikkojen lainanantajien keskuudessa, S&P Global Ratings sanoi ja lisäsi, että korkeammat riskipainot tukevat viime kädessä omaisuuden laatua.

”Lainan kasvun hidastuminen ja riskienhallinnan korostaminen tukevat todennäköisesti varojen laatua Intian pankkijärjestelmässä. ”Välittömänä vaikutuksena on kuitenkin todennäköisesti korkeammat korot lainanottajien kannalta, lainanantajien hitaampi lainan kasvu heikentää vakavaraisuutta ja jonkin verran iskee voittoihin. Arvioimme pankkien ensisijaisen vakavaraisuuden laskevan noin 60 peruspistettä. Rahoitusyhtiöihin vaikuttaa pahemmin, kun niiden pankkien lisälainakustannukset kasvavat vakavaraisuusvaikutuksen lisäksi”, S&P Global Ratingsin luottoanalyytikko Geeta Chugh sanoi lausunnossaan.

Näillä muutoksilla ei ole välitöntä vaikutusta Intian finanssisektorin luokitukseen, eikä se myöskään vaikuta luokiteltujen pankkien ja rahoitusyhtiöiden riskisopeutettuun pääomasuhteeseen, virasto sanoi.

Vakuudettomat henkilökohtaiset lainat ja luottokorttivelat ovat kasvaneet nopeasti viime vuosina Intiassa. Tällaiset lainat ovat kasvaneet 26 prosenttia syyskuussa 2023 päättyneen 12 kuukauden aikana.

Tämäntyyppiset lainat ja kestokulutusluotot edustivat noin 9,8 prosenttia pankkijärjestelmän kaikista lainoista 22.9.2023. Erityisen riskialttiita ovat alle 50 000 rupiaa pienet henkilökohtaiset lainat. Tämäntyyppisten lainojen ilmoitetut myöhästymiset (yli 90 päivää) olivat 5,4 prosenttia kesäkuussa 2023 luottotoimisto Transunion Cibilin mukaan.

Vaikka nämä pienet lainanottajat ovat usein erittäin velkaantuneita ja heillä voi olla muita lainatuotteita, alle 50 000 Rs:n lainat muodostavat vain 0,3 prosenttia kaikista vähittäislainoista. Rahoitusteknologiayritykset ovat alttiimpia näille lainoille, sillä noin 80 prosenttia heidän henkilökohtaisista lainoistaan ​​on tässä asiakassegmentissä, luottoluokituslaitos sanoi.

Huolimatta mahdollisen epätasapainon kertymisen riskistä joissakin vähittäislainan luokissa, yli 90 päivää myöhässä oleva viivästysaste on tämän tuoteluokan hyväksyttävissä rajoissa, se lisäsi.

Tarkemmin sanottuna 30.6.2023 maksuhäiriöprosentti oli luottokorttien osalta 1,6 prosenttia ja vakuudettomien henkilölainojen osalta 0,8 prosenttia. ”NBFC:t kohtaavat kaksinkertaisen suuremman riskipainon vakuudettomissa lainoissaan ja pankkilainoissaan NBFC:ille. Tämä puristaa muiden kuin pankkien raportoitua vakavaraisuutta ja nostaa niiden rahoituskustannuksia”, sanoi S&P Global Ratingsin luottoanalyytikko Deepali Seth Chhabria.

Vaikka NBFC:t eivät ole homogeenisia, monet vähittäiskauppaan keskittyvät rahoitusyritykset altistuvat vakuudettomille lainoille paljon enemmän kuin pankit.

Esimerkiksi Cyrus Poonawalla Groupiin kuuluva Poonawalla Fincorp Ltd (PFL) sanoi vakavaraisuussuhteen laskevan 2,20 prosenttia RBI:n toiminnan vuoksi.

Alustavien laskelmien perusteella riskipainon nousu 100 prosentista 125 prosenttiin yhtiön kulutusluottopositioon olisi marginaalinen ja sen odotetaan olevan noin 220 bps, Poonawalla Fincorp Oy kertoi erillisessä tiedotteessa.

Tämän myötä vakavaraisuus laskee 40 prosenttiin, joka on silti huomattavasti korkeampi kuin viranomaisvaatimus 15 prosenttia, PFL sanoi.

Samankaltaiset artikkelit