Rahasi: Lainaatko verkossa? Tarkista ensin lainanantaja, vältä helppoja lainoja puhelinsovellusten kautta toimivilta tahoilta

personal finance, upi

Intia on kokenut maksuvallankumouksen UPI:n kanssa. Nyt Intian digitaalisten julkishyödykkeiden ansiosta toinen taloudellinen vallankumous on käynnissä. Tällä kertaa se on lainauksessa. Aadhaar johti Gen 1:n julkishyödykkeitä. Gen 2:ssa on DigiLocker, Account Aggregator ja Video KYC. Yhdessä nämä mahdollistavat lainaamisen nopeudella, kustannussäästöillä ja mukavuudella.

Pankit, fintech-yritykset ja sääntelyviranomaiset ovat työskennelleet yhdessä luotonsaannin demokratisoimiseksi. Digitaalisen luotonannon suosion kasvaessa näemme myös riskejä. Usein riskit johtuvat sääntelemättömien lainanantajien epäeettisistä käytännöistä. Katsotaanpa, mitä tulee tietää netistä lainattaessa.

Lainaa säännellyiltä lainanantajilta

Paras rahoituslähteesi on se, mitä Reserve Bank of India kutsuu säännellyksi yksiköksi (RE). Pienille lainaajille RE olisi pankki tai NBFC. RE:tä sitovat RBI:n lainasäännökset. Vältä lainaamista sääntelemättömiltä digitaalisilta lainanantajilta. Tällaisista puhelinsovellusten kautta toimivista lainanantajista ei ole pulaa. Äskettäin RBI on vaatinut heitä korkeista maksuista, epäeettisistä palautuskäytännöistä ja asiakkaan yksityisyyden laittomista loukkauksista.

Tiedä kelpoisuutesi

Yleensä lainakelpoisuuteen vaikuttavat tulot ja luottopisteet. Jos sinulla on vakaat tulot ja hyvä tulos, lainaa pankista. Jos kelpoisuutesi on huonompi, lainaa NBFC:ltä.

Jos olet luottokelpoisempi, saat alhaisemman koron. Kaikista veloistasi on yhteenveto lainan avaintiedot, jonka tulee sisältää myös vuosikorko. Myös lainan käsittelystä, maksuviivästyksistä ja ennakkomaksuista voidaan periä maksuja.

Tietoturva ja yksityisyys

RBI vaatii RE:tä käsittelemään asiakastietoja erittäin huolellisesti. Lainaa varten tietoja voidaan kerätä asiakkaan suostumuksella. Suostumus on myös peruutettavissa. Tietoja voidaan jakaa kolmansille osapuolille (kuten lainapalveluntarjoajille ja perintätoimistoille) vain säännellyllä tavalla. Toisaalta sääntelemättömien lainanantajien on nähty väärinkäyttävän henkilötietoja. Lainaa säännellyiltä lainanantajilta, joita sitovat lait.

Vertaa vaihtoehtojasi

Kun haet lainaa verkossa, tee tutkimusta varmistaaksesi, että saat hyvän tarjouksen koroista, kuluista ja takaisinmaksuehdoista. Vältä sääntelemättömiä lainanantajia heidän asiakkailleen aiheuttamiensa ongelmien vuoksi. Jos lainanantajan nimi näyttää tuntemattomalta, etsi se ensin verkosta.

Lainan oikea-aikainen ja täysi maksu on tärkeää. Vältä ”ratkaisuvaihtoehtoja”. Pyri aina maksamaan jäsenmaksusi kokonaan. Jos olet taloudellisesti stressaantunut etkä pysty maksamaan, työskentele lainanantajasi kanssa selvittääksesi vaihtoehtoja, kuten moratorio, konsolidointi tai rakenneuudistus.

Pidä silmällä tulosta

Säännellyt lainanantajat ilmoittavat lainastasi luottotoimistoille, kuten Experianille ja CIBILille. Kun olet velkaa, tee kuukausittainen tulostarkastus. Jos näet virheitä luottoraportissasi, kerro siitä lainanantajallesi.

Kirjoittaja on toimitusjohtaja, Bankbazaar.com

Samankaltaiset artikkelit