Pienet pankit nostavat säästötilien korkoa

Smaller banks, Smaller banks interest, Smaller banks savings account,

Kilpailussa uusien asiakkaiden saamiseksi pienet ja keskisuuret pankit ovat valmiita maksamaan korkeamman hinnan. Pienet ja keskikokoiset pankit tarjoavat jopa 7,5 prosentin korkoa säästötileille irtautuen ikivanhasta pankkikäytännöstä käyttää Current Account-Savings Accounts (CASA) -tiliä edullisien varojen lähteenä.

Pankkien välisen kilpailun kiristyessä säästötilien ja määräaikaistalletusten välinen raja on hämärtynyt viime kuukausina. Pienten pankkien säästötilien korot ovat nyt 3-7,5 %, mikä ei ole kaukana joidenkin suurten pankkien kiinteiden talletusten 3-8 %:sta.

Pankkiirit sanovat, että korkeampien kustannusten maksaminen vähittäistalletusten mobilisoimisesta auttaa heitä kasvattamaan liiketoimintaansa nopeasti.

”Säästötileille 3,5 ja 4 % korkoa maksavat pankit ovat olleet alalla jo vuosikymmeniä, kun olemme myöhässä tulokkaita ja olemme vasta kuusi vuotta vanhoja. Talletusten lisäämiseksi meidän täytyy houkutella uusia asiakkaita tarjoamalla korkeampia korkoja säästötileille”, Ujjivan Small Finance Bankin tiedottaja kertoi FE:lle. ”Meitä ei haittaa maksaa hieman korkeammat rahastokustannukset lyhyellä aikavälillä, koska haluamme rakentaa CASA-talletuksemme lyhyemmällä ajalla”, hän lisäsi.

Korkeammat lainakustannukset eivät purista näitä aggressiivisia pankkeja, koska ne saavat kustannukset takaisin hinnoittelemalla lainansa korkeammalle kuin suuret pankit. Yleensä nämä pankit ovat suunnattu asiakkaille, jotka tarvitsevat pienempiä summia eivätkä suuret yksityiset pankit.

Uusien asiakkaiden hankkiminen on myös pienille pankeille kannattava liikeidea. ”Toisin kuin vakiintuneet julkiset ja yksityiset lainanantajat, meillä ei ole laajaa konttoriverkostoa eikä laajaa asiakaskuntaa. Olemme valmiita houkuttelemaan uusia asiakkaita korkeammalla hinnalla, koska uudet asiakkaat tuovat uusia mahdollisuuksia”, yksityispankin kuluttajapankkijohtaja kertoi FE:lle. ”Kun uusi asiakas avaa säästötilin, voimme myydä hänelle muut palvelumme”, hän lisäsi. Säästötilien korkeampi korko ei myöskään välttämättä tarkoita pankkien lainakustannusten merkittävää nousua, sillä monilla ei ole varaa avata yli 6 % korkoa tarjoavaa säästötiliä. Esimerkiksi 6 prosentin korkoa etsivien asiakkaiden on säilytettävä kuukausittainen vähimmäispankkisaldo 1–5 000 rupiaa.

”Jotkut pankeista tukevat optisesti CASA:ta tarjoamalla korkeampaa korkoa. Silloin sillä ei ole merkitystä. CASA tarkoittaa alhaisempia rahastokustannuksia. Mutta nykyisessä tilanteessa se on haaste. Jos voimme alentaa rahoituksen kustannuksia, se on tärkeämpää kuin CASA-suhteen optinen tukeminen”, sanoi yksityisen pankin johtava virkamies.

Samankaltaiset artikkelit