Pankkien yön yli -lainat nousevat likviditeetin kiristyessä – Banking & Finance News

Banking news, banking, Kotak Mahindra Bank, Kotak Mahindra , kotak

Reserve Bankin (RBI) kuivuessa ylimääräinen likviditeetti, pankit ovat lisänneet lainojaan Marginal Standing Facilitysta (MSF), mikä osoittaa, että pankit kohtaavat likviditeettistressiä.

Pankit lainasivat RBI:n tietojen mukaan 3,2 biljoonaa rupiaa lokakuun ensimmäisellä viikolla, kun se elokuun ensimmäisellä viikolla oli 11 330 biljoonaa ja syyskuun ensimmäisellä viikolla 22 056 miljardia rupiaa.

Vastaavasti pankit lainasivat 3,32 biljoonaa rupiaa lokakuun toisella viikolla verrattuna 88 714 biljoonaan rupiaan elokuun toisella viikolla ja 2,49 biljoonaan rupiaan syyskuun toisella viikolla.

Kun pankkien välinen likviditeetti loppuu, pankit turvautuvat RBI:n MSF-järjestelyyn saadakseen yön yli -varoja. Kasvavat lainat MSF:ltä osoittavat järjestelmän likviditeettistressin lisääntymistä. Tällä hetkellä MSF-korko on 6,75 %, mikä on 25 peruspistettä korkeampi kuin repokorko.

Asiantuntijat sanovat, että asteittaisesta ICRR:n (Incremental Cash Reserve Ratio) nostamisesta huolimatta järjestelmän likviditeetti on tiukka viime kuussa tapahtuneiden verotukseen liittyvien ulosvirtausten vuoksi.

”Viime kuussa näimme ulosvirtauksia, jotka liittyivät ennakkoveroihin ja GST-maksuihin. Samaan aikaan hallitus on käyttänyt rahaa, mutta ei täysin siinä määrin kuin se on omaksunut veronkeräyksiä”, Kotak Mahindra Bankin pääekonomisti Upasna Bhardwaj kertoi FE:lle.

”Lisäksi RBI on puuttunut valuuttakauppaan rupian heikkouden hillitsemiseksi, mikä kiristää entisestään likviditeettitilannetta. Kun valtion kassavarat ovat erittäin korkeat, tiukka likviditeettitilanne jatkuu ja pitää yön yli -korot korkealla lähellä MSF-korkoja”, hän lisäsi.

RBI:n tiedot osoittavat, että pankkien lainanotto MSF:n kautta oli suhteellisen vähäistä elokuussa ja kiihtyi syys- ja lokakuussa heijastaen pankkijärjestelmän likviditeetin kiristymistä. RBI on tehnyt selväksi, ettei se ole tyytyväinen järjestelmän ylimääräiseen likviditeettiin, koska se estää inflaation hallinnan. Se määräsi elokuussa pankeille 10 prosentin ICRR:n, jotta se absorboi ylimääräistä likviditeettiä 2000 rupian seteleiden poistamisen jälkeen. Se ilmoitti kuitenkin ICRR:n asteittaisesta poistamisesta 23. syyskuuta alkaen.

Keskuspankki on jopa sanonut, että se voisi harkita avomarkkinaoperaatioita ylimääräisen likviditeetin imemiseksi.

Asiantuntijat sanovat, että vain jotkut pankit ottavat lainaa MSF-ikkunasta ja useimmat ovat keskikokoisia ja pieniä pankkeja.

”Jos jotkut pankit lainaavat jatkuvasti MSF:ltä, se tarkoittaa, että ne kohtaavat likviditeettistressiä. Tietyillä suurilla pankeilla on ylimääräistä likviditeettiä ja ne pysäköivät sen SDF:ään (Standing Deposit Facility), kun taas on tiettyjä pankkeja, jotka kohtaavat jatkuvaa likviditeettipulaa ja valitsevat MSF-lainauksen”, Bank of Barodan pääekonomisti Madan Sabnavis kertoi. FE. ”Likviditeetin odotetaan pysyvän tiukkana lähitulevaisuudessa, koska luotonannon kasvu jatkuu vahvana ja talletukset eivät kasva tarpeeksi nopeasti. Tämä tilanne jatkuu, kun joillakin pankeilla on ylimääräistä likviditeettiä, kun taas toisilla on likviditeettipulaa, hän lisäsi.

Samankaltaiset artikkelit