Pakistanin äskettäin valittu parlamentti kokoontuu Imran Khan -mielenosoitusten keskellä – World News

pakistan, pakistan government, imran khan, pakistan president, pakistan political crisis

Pakistanin äskettäin valittu parlamentin alahuone kokoontui ensimmäisen kerran torstaina lainsäätäjien vannomaan valan vangitun entisen pääministerin Imran Khanin kannattajien mielenosoituksissa talon lattialla.

Khanin tukema Sunni Ittehad Council (SIC) -puolue väittää, että 8. helmikuuta pidetyissä kansallisissa vaaleissa väärennettiin heitä vastaan, ja se on vaatinut vaalien tarkastelua. Yksikään puolue ei saanut enemmistöä.

Khanin tukemat ehdokkaat saivat eniten paikkoja, mutta Pakistanin muslimiliitto-Nawaz (PML-N) ja Pakistan Peoples Party (PPP) ovat sopineet liittoutumisesta koalitiohallituksen muodostamiseksi.

”Kuka pelastaa Pakistanin? Imran Khan, Imran Khan!” hänen kannattajansa huusivat, kun lainsäätäjät, mukaan lukien odottava pääministeri Shehbaz Sharif, allekirjoittivat kansalliskokouksen jäsenrekisterin.

Eräs SIC:n jäsen piti pystyssä julistetta, jossa luki ”Vapauta Imran Khan”, kun hän meni puhujan korokkeelle allekirjoittamaan.

SIC:n Omar Ayub, Khanin pääministeriehdokas, kertoi toimittajille, että puolue pyrkii vapauttamaan entisen krikettisankarin, joka on tuomittu useissa tapauksissa ja joutuu vankilaan yli vuosikymmenen ajan.

Pääministerin vaalit pidetään 3. maaliskuuta, sanottiin eduskunnan sihteeristön tiedotteessa.

Istunto pidettiin tiukassa turvassa sen jälkeen, kun aiemmin tällä viikolla Khyber-Pakhtunkhwan maakuntakokouksen avajaisistunnossa, jossa Khanin kannattajat muodostavat hallituksen, joitain jäseniä takoteltiin vierailijagallerioista kynillä ja tossuilla.

Kansalliskokouksen mediasiiven muistiinpanon mukaan ylempien gallerioiden vierailijaliput on peruutettu turvallisuussyistä.

Kaikki 336-jäsenisen talon jäsenet eivät vannoneet valaa, ja 70 varatun paikan jakaminen naisille ja vähemmistöille odottaa edelleen Pakistanin vaalilautakunnan (ECP) päätöstä.

Valiokunta päättää varattujen paikkojen jakamisesta SIC:lle, joka ei voittanut yhtään paikkaa vaaleissa, mutta johon myöhemmin liittyi Khanin kannattajia, jotka saivat paikkoja itsenäisinä. ECP sai asian käsittelyn päätökseen keskiviikkona, mutta ei ole vielä antanut päätöstä.

Khanin puolue ei saa osallistua vaaleihin, koska se rikkoi vaalilakeja, eivätkä riippumattomat ehdokkaat ole oikeutettuja varattuja paikkoja.

ECP:n päätös ei vaikuta Sharifin liittouman kykyyn muodostaa hallitus, mutta lisäpaikat ovat kriittisiä vähemmistöhallituksen kyvylle hyväksyä kriittistä lainsäädäntöä ja myös hillitä SIC:n vastustusta.

Samankaltaiset artikkelit