Nettovienti todennäköisesti lisää kasvua toisella neljänneksellä tavaratoimitusten laskusta huolimatta – Talousuutiset

Gross Domestic Product, GDP, RBI Governor Shaktikanta Das, latest news, top news, business news,

Intian ulkomaankaupan nettovaikutus bruttokansantuotteeseen (BKT) saattoi olla positiivinen heinä-syyskuun 24. vuosineljänneksellä, vaikka tavaravienti supistui vuositasolla, ekonomistit sanoivat.

Vaikka Q4F23 nettovienti auttoi nostamaan BKT:tä, se veti sitä alaspäin kuluvan tilikauden ensimmäisellä neljänneksellä, sillä vaikka vienti supistui, tuonti kasvoi kaksinumeroisesti.

”Sekä tavaroiden että palveluiden tuonti laski jyrkästi vuoden 2024 toisella vuosineljänneksellä 55,2 % vuodentakaisesta nimellisesti, mikä heijastaa pienempää tavarakaupan alijäämää ja korkeampaa palveluylijäämää. Tämän odotetaan vaikuttavan myönteisesti kokonaistuotannon BKT:n kasvuun heinä-syyskuussa”, sanoi Gaura Sen Gupta, IDFC FIRST Bankin ekonomisti.

Tyypillisesti Intia ylläpitää tavarakaupan alijäämää, kun taas palveluvienti on ylijäämäistä. Nettomääräisesti sekä tavaroiden että palvelujen nettoulkomaankauppa osoittautuu joillain neljänneksillä ylijäämäiseksi ja toisilla alijäämäiseksi. Inflaatio ja rupian arvo ovat myös keskeisiä tekijöitä.

Vuoden 2024 toisella vuosineljänneksellä Intian tavarakaupan kokonaisvaje putosi 58,5 % vuodentakaisesta 19,63 miljardiin dollariin. Useilla viime vuosineljänneksillä tavaroiden ja palveluiden nettovienti oli negatiivinen.

BKT:n kasvua vauhditti 23. tilikauden tammi-maaliskuussa 1,4 prosenttiyksikköä nettovienti, kun tavarakaupan alijäämä supistui 64 % vuodentakaisesta 9,64 miljardiin dollariin.

Vaikka ekonomistit katsovat, että nettovienti todennäköisesti vaikutti positiivisesti BKT:n kasvuun heinä-syyskuussa, he eivät ole vielä antaneet arviota sysäyksen laajuudesta.

”Kuukausittaisten kauppatietojen ekstrapolointi BKT:n määrän kasvun vaikutuksen arvioimiseksi vaikeuttaa deflaattorien roolia, jota on vaikea käsitellä”, sanoi Abhishek Upadhyay, ICICI Securities Primary Dealershipin vanhempi ekonomisti.

India Ratingsin ja tutkimuksen pääekonomisti DK Pant, joka odottaa BKT:n kasvuksi toisella vuosineljänneksellä 6,9 prosenttia, sanoi: ”Intian kauppataseen alijäämä putosi jyrkästi vuoden 2024 toisella vuosineljänneksellä verrattuna vuoden 2023 toiselle vuosineljännekselle, ja samalla palveluiden nettovienti kasvoi huomattavasti… tämä tarjoaa jonkin verran vaimentaa nettovientiä sen jälkeen, kun rupia on heikentynyt viimeisen vuoden aikana.”

”Nettovienti vuoden 2024 toisella vuosineljänneksellä on todennäköisesti noin 0,45x-0,50x Q2FY23 verrattuna, mikä tukee jonkin verran BKT:n kasvua vuositasolla”, hän sanoi. BKT:n kasvu vuoden 2023 toisella neljänneksellä oli 6,2 %.

Heinä-syyskuun 6,9 %:n kasvuodotus on paljon korkeampi kuin Intian keskuspankin ennuste 6,5 %, mutta tämä johtuu suurelta osin julkisten kulutusmenojen noususta.

Lisäksi korkean taajuuden indikaattoreihin kirjattu kelluvuus lisää todennäköisesti myös BKT:n kasvua vuoden 2024 toisella neljänneksellä.

Viime kuussa RBI:n kuvernööri Shaktikanta Das sanoi: ”Intian kasvuvauhti jatkuu vahvana. Kun tarkastellaan taloudellisen toimeliaisuuden vauhtia ja muutamaa aikaista saatua datapistettä, voin sanoa, että toisen vuosineljänneksen BKT-luku…yllättää kaikki ylösalaisin.

Lokakuun ennätyskorkea 31,46 miljardin dollarin kauppavaje on kuitenkin herättänyt huolta sen vaikutuksesta kasvuun kuluvalla vuosineljänneksellä

”Lokakuun kauppavajeluku on ehdottomasti ”järkytys”, ja se hidastaa BKT:n kasvua kuluvalla vuosineljänneksellä, jos se pysyy tällä tasolla”, sanoi Anubhuti Sahay, Standard Chartered Bankin Etelä-Aasian taloustutkimusjohtaja.

”Kun kauppatietoja kuitenkin tarkistetaan myöhemmin, näyttää siltä, ​​​​että 31 miljardin dollarin lukua tarkistetaan pienemmäksi, joten kasvun hidastus ei olisi niin suuri kuin tällä hetkellä näyttää”, hän sanoi.

Samankaltaiset artikkelit