Lainojen, korkeakorkoisten talletusten osuus kasvaa

rbi

Viitekorkojen nousun myötä 8 prosentin korkoisten lainojen osuus laski maaliskuun 2022 53 prosentista 18 prosenttiin kesäkuussa 2023, kun taas yli 10 prosentin korkoisten pankkilainojen osuus kasvoi 22 prosentista. Intian keskuspankin (RBI) kuukausitiedote kertoi maanantaina 34 prosenttiin.

Samanlaista kehitystä on havaittu myös talletuksissa, joissa määräaikaistalletusten osuus on kasvanut 7 % ja enemmän. Tämän seurauksena määräaikaistalletusten kasvu kiihtyi, kun taas säästötalletusten kasvu hidastui.

RBI oli nostanut repokorkoa 250 peruspisteellä toukokuun 2022 ja huhtikuun välisenä aikana. Näin ollen pankkien rahastopohjaisten lainojen korkojen (MCLR) yhden vuoden mediaanimarginaalikustannus on noussut 155 peruspisteellä toukokuun 2022 ja elokuun 2023 välisenä aikana. Samanaikaisesti uusien ja jäljellä olevien rupialainojen painotetut keskimääräiset lainakorot (WALR) nousivat 193 bps ja 112 bps toukokuun 2022 ja heinäkuun 2023 välisenä aikana.

Talletuspuolella tuoreiden talletusten painotetut keskimääräiset kotimaiset määräaikaistalletuskorot (WADTDR) nousivat samana ajanjaksona 232 peruspisteeseen ja 151 peruspisteeseen. Heinäkuussa 2023 maksupankit korottivat uusien rupialainojen WALR-arvoaan 24 peruspisteellä, kun taas uusien talletusten WADTDR pysyi suurin piirtein ennallaan, raportin mukaan.

”Pankkitalletukset… nousivat 11,8 prosenttiin vuoden takaisesta 9,0 prosentista. Pankkien luottojen kasvu (ilman HDFC-kaksosten sulautumisen vaikutusta) hidastui hieman pankkisektorin jatkuvien talletusten mobilisointiponnistelujen keskellä”, raportissa todetaan.

Liikkeessä oleva raha, vararahaston suurin osa, hidastui 4 prosenttiin vuoden takaisesta 8,2 prosentista, mikä heijastaa 2 000 setelin poistumista. RBI:n mukaan 93 % tällaisista seteleistä on palautettu pankkijärjestelmään, enimmäkseen talletuksina, kuten 31. elokuuta.

Lisäksi kalibroidun noston strategian mukaisesti järjestelmän ylimääräinen likviditeetti väheni huomattavasti elokuun 12. päivän jälkeen, kun CRR tai I-CRR määrättiin, mikä takavarikoitiin likviditeettiä noin 1,13 biljoonaa.

Likviditeetti kasvoi kuun loppua kohden ja syyskuun alussa julkisten menojen kasvun seurauksena, mutta hidastui sen jälkeen. Tämän kehityksen vuoksi likviditeetin säätöjärjestelyn (LAF) keskimääräinen kokonaisabsorptio laski jyrkästi noin 1 biljoonaan elokuun 16. ja syyskuun 12. päivän välisenä aikana 1,9 biljoonasta 16. elokuuta 15. elokuuta.

”Keskimääräisestä ylimääräisestä likviditeetistä varojen sijoittaminen pysyvään talletusmahdollisuuteen (SDF) oli keskimäärin 0,8 biljoonaa, kun taas jäljellä oleva määrä kerättiin vaihtuvakorkoisilla käänteisrepo-operaatioilla (VRRR), raportissa sanotaan.

Maksujen alalla Unified Payments Interface (UPI) jatkoi dominoivaa asemaansa ja kirjasi elokuussa 10 miljardia tapahtumaa ja vastasi lähes 81 % kaikista digitaalisista tapahtumista. Sen perustamisesta vuonna 2016 lähtien UPI on kasvanut räjähdysmäisesti, ja liiketoimien määrä on lähes kaksinkertaistunut henkilöltä kauppiaalle (P2M) -kategoriassa. Tällä hetkellä UPI mahdollistaa yli 330 miljoonan arvioidun yksittäisen käyttäjän ja 70 miljoonan kauppiaan transaktiotarpeet, se lisäsi.

Samankaltaiset artikkelit