Kuinka hallita talouttasi ja välttää velkaansa

How to manage your finances and avoid the debt trap

Talouslukutaito on yhtä tärkeä elämässä kuin kyky lukea ja kirjoittaa.

Kun valtiovarainministeri Nirmala Sitharaman totesi tämän, hän kehotti kansakuntaa ymmärtämään, kuinka tärkeää on oppia taloushallinnon taidot taloudellisen vakauden saavuttamiseksi. Talousasioiden hoitamisen merkitys on kasvanut merkittävästi nykypäivän monimutkaisessa ja toisiinsa kytkeytyneessä maailmassa. Ihmiset ovat vaarassa joutua velkaantumiseen kulutuksen leviämisen, helpon luotonsaannin ja odottamattomien taloudellisten vaikeuksien vuoksi.

Kun sinulla on tietoa ja tiukat talouskäytännöt, taloudellinen turvallisuus on käsissäsi.

Ymmärrämme ensin, mikä tämä kuolemaa uhmaava velkaansa on.

Termi ”velkaloukku” kuvaa jatkuvaa liiallisen lainanoton ja velan kertymisen kierrettä, jota on haastavaa katkaista. Usein se alkaa siitä, että ihmiset ottavat korkeakorkoisia lainoja, käyttävät huolimattomasti luottokortteja tai antautuvat impulsiiviseen kulutustaipumukseen. Korkomaksujen ja viivästysmaksujen kertyminen vaikeuttaa taloudellisten sitoumusten täyttämistä, mikä johtaa monien ihmishenkien tuhoon.

Tarkastellaanpa muutamia strategioita taloutemme hallintaan ja pysykäämme varovaisia, ettemme joutuisi velkaansan kuoppaan:

Rahoitusjärjestelmän vakauden säätiö. Budjetti toimii suunnitelmana rahan jakamiseen ja kustannusten seuraamiseen, mikä antaa ihmisille mahdollisuuden tehdä viisaita taloudellisia päätöksiä.

Intiassa realistisen budjetin laatiminen on tehokkaan taloushallinnon edellytys. Intian keskuspankki (RBI) ilmoittaa, että vuodesta 2021 lähtien keskimääräiset kuukausittaiset menot asukasta kohden (MPCE) olivat maaseutualueilla noin 1 729 ruplaa, kun taas kaupunkialueilla se oli noin 3 421 ruplaa. Voit varmistaa, että menosi ovat taloudellisten kykyjesi mukaisia ​​pitämällä kirjaa tuloistasi ja menoistasi.

Miksi realistinen budjetti on tärkeä?

Budjetti antaa ihmisille selkeän kuvan tuloistaan, menoistaan ​​ja säästöistään, jolloin he voivat ymmärtää paremmin taloudellisen tilanteensa. Se auttaa määrittämään alueita, joilla kustannuksia voidaan leikata, säästöjä voidaan lisätä ja velkaa voidaan käsitellä asianmukaisesti.

Ilman budjettia on helppo mennä yli laidan ja unohtaa, kuinka paljon mihinkin käytetään. Realistinen budjetti vähentää velkaantumisen todennäköisyyttä auttamalla hallitsemaan harkinnanvaraisia ​​menoja, estämään turhia ostoksia ja priorisoimaan kriittisiä tarpeita.

Yksilö voi asettaa taloudellisia tavoitteita ja pyrkiä saavuttamaan ne budjetin avulla. Budjetti tarjoaa rakenteen resurssien kohdentamiseen ja edistymisen seurantaan, olipa tavoitteena sitten säästäminen asunnon käsirahaa varten, eläkesuunnitelmien tekeminen tai yrityksen perustaminen.

Otetaanpa esimerkki: Kaupunkialueella asuvalla Rajeshilla on 40 000 rupiaa kuukaudessa. Kun hänen kiinteät kulunsa (vuokra, apuohjelmat jne.), muuttuvat kulut (viihde, ruokailu ulkona) ja säästöt on vähennetty, hänellä on 8 000 ruplaa ylijäämää, jota voidaan käyttää velan takaisinmaksuun tai lisäsäästöihin.

Sinun tulee olla rehellinen itsellesi ja olla valmis tekemään tarvittavat muutokset realistisen budjetin kehittämiseksi. Se on dynaaminen prosessi, jota on tarkasteltava ja päivitettävä säännöllisesti muuttuvien taloudellisten ehtojen ja tavoitteiden huomioon ottamiseksi.

Intiassa liiallinen velka voi aiheuttaa taloudellisia vaikeuksia. Asiat, kuten korkeakorkoiset luottokorttivelat, henkilökohtaiset lainat ja palkkapäivälainat, voivat kaikki johtaa velkasykliin. Intiassa luottokorttien korot vaihtelevat tyypillisesti 42 prosentista 52 prosenttiin vuoden 2023 uusimpien tietojen mukaan.

RBI:n mukaan myöhästyneet luottokorttimaksut voivat johtaa sakkoihin ja merkittäviin korkomaksuihin. On tärkeää maksaa ajoissa, jotta vältytään myöhästymismaksuilta ja ylimääräisiltä korkokuluilta. Luottokorttien ja lainojen korkeat korot voivat ajan mittaan aiheuttaa merkittäviä korkokustannuksia. Vähentämällä velkaa ihmiset voivat maksimoida yleisen taloudellisen hyvinvoinnin säästämällä huomattavia summia korkomaksuissa.

Noudattakaamme muutamaa taktiikkaa velan minimoimiseksi. Varmista oikea-aikaiset maksut:

Listaa alussa kaikki lyhytaikaiset velat, kuten luottokorttisaldot, lainat ja muut velat. Lajittele velkasi korkojen, erääntyvien saldojen tai henkilökohtaisten mieltymysten mukaan. Nopeuttaaksesi velan takaisinmaksua, harkitse joko lumipallo-menetelmää (pienimmän lainan maksaminen ensin) tai lumivyörymenetelmää (velan maksaminen korkeimmalla korolla ensin).

Osoita osa tuloistasi erityisesti velkojen takaisinmaksuun. Tämä varmistaa, että siitä tulee säännöllinen ja ei-neuvoteltavissa oleva kulu budjetissasi. Omistamalla kiinteän summan joka kuukausi, voit tasaisesti hakea velkasi ja edistyä johdonmukaisesti.

Rajoita luottokorttien käyttöä ja luota sen sijaan käteiseen tai pankkikorttiin päivittäisten ostosten tekemiseen. Käytä luottokortteja säästeliäästi ja varmista, että pystyt maksamaan laskun kokonaisuudessaan joka kuukausi. Näin korkeakorkoiset luottokorttivelat voidaan estää.

Jos se on mahdollista, harkitse lainanantajien pyytämistä alentamaan nykyisten lainojen tai luottokorttien korkoja. Rahoituslaitokset ovat toisinaan alttiita neuvottelemaan, varsinkin jos sinulla on vankka maksuhistoria tai olet vaikeassa taloudellisessa tilanteessa.

Löydä tapoja kasvattaa tulojasi tekemällä sivutöitä, työskentelemällä freelancerina tai etsimällä työtä suuremmalla palkalla. Löydä tapoja säästää rahaa samaan aikaan, kuten leikata harkinnanvaraisia ​​menoja, syödä vähemmän ulkona tai löytää edullisempia vaihtoehtoja rutiinikuluihisi.

Varmistaaksesi maksut ajallaan ja välttääksesi myöhästymismaksut, määritä velkoillesi automaattiset maksut. Vähentääksesi eräpäivien puuttumisen todennäköisyyttä ajoita maksut etukäteen verkkopankin tai maksujärjestelmien kautta.

Jos huomaat, että velkasi ei ole hallinnassa, harkitse rahoitusalan asiantuntijoiden tai luottoneuvontaorganisaatioiden apua. He voivat tarjota neuvoja, toimia asianajajana, kun olet tekemisissä lainanantajien kanssa, ja auttaa yksilöllisen velan takaisinmaksustrategian kehittämisessä.

Kuri, sitoutuminen ja ennakoiva lähestymistapa taloudellisten sitoumustesi hallintaan ovat välttämättömiä velan minimoimiseksi ja maksujen suorittamiseksi ajallaan.

Oikein sanoi Mukesh Ambani, Reliance Industries Limitedin puheenjohtaja,

Velka on kaksiteräinen miekka. Vaikka se voi ruokkia kasvua ja laajentumista, siitä voi tulla myös taakka, jos sitä ei hallita huolellisesti. Velan minimoiminen ja terveen taseen ylläpitäminen ovat ratkaisevan tärkeitä pitkän aikavälin kestävyyden kannalta.

Hätärahaston perustaminen on äärimmäisen tärkeää, jotta voidaan suojautua odottamattomilta taloudellisilta vaikeuksilta. Hätärahasto toimii turvaverkona odottamattomien tapahtumien, kuten lääketieteellisten hätätilanteiden, työpaikan menettämisen tai odottamattomien laskujen, varalta. Ihmiset, jotka maksavat säännöllisesti prosenttiosuuden palkastaan, voivat kerätä säästöjä, jotka antavat heille vakauden tunteen ja estävät heitä kääntymästä velkaantumaan, kun asiat ovat vaikeita.

Voidakseen tehdä viisaita taloudellisia päätöksiä ihmisten on oltava taloudellisesti lukutaitoisia. Se sisältää oppimista eläkesuunnittelusta, sijoittamisesta, velanhoidosta ja budjetista. Ihmiset voivat parantaa taloustietämystään ja oppia tekemään älykkäitä taloudellisia päätöksiä, jotka ovat heidän pitkän aikavälin tavoitteidensa mukaisia ​​hakemalla aktiivisesti talousvalistusta kurssien, työpajojen ja luotettavien resurssien kautta.

Nykyään intialaisten on todistettu ostavan lainalla kaiken oleellisen älypuhelimista taloihin. Kurittamattomat ja suunnittelemattomat kulut voivat johtaa suuriin riskeihin. Velkaloukusta pääsemiseksi on välttämätöntä kehittää kurinalaisia ​​kulutustottumuksia. Tämä edellyttää tarpeiden erottamista tarpeista, impulsiivisista hankinnoista pidättymistä ja hyvin organisoidun budjetin ylläpitämistä. Ihmiset voivat hallita talouttaan, kohdentaa resursseja järkevästi ja välttää turhaa velkaantumista kehittämällä tietoisia kulutustottumuksia.

Keskustele perheesi kanssa menoistasi ja perheen tuloistasi. Perheenjäsenillä tulee olla käsitys tuloista voidakseen hallita menoja viisaasti. Tee taloudellisia suunnitelmia perheesi kanssa ja anna jokaisen jäsenen olla osa strategioitasi sekä talouskasvatusta.

Lastesi on yhtä lailla osallistuttava talouskasvatusmatkallesi. Mitä nopeammin he oppivat, sitä parempi heidän tulevaisuutensa on ja sitä paremmin he voivat tukea sinua kuluissasi.

Ratan Tata, Tata Sonsin emeritusjohtaja, väitti,

Paras tapa paeta velkaansa on elää varojensa mukaan, kuluttaa viisaasti ja säästää tulevaisuutta varten.

Suuret mielet ovat aina muistuttaneet meitä suurista oppitunneista taloushallinnon tärkeydestä. Pysy avoimena terveellisistä ehdotuksista.

Taloushallinto ei ole yhden yön tehtävä; se on jatkuva matka, joka vaatii sitoutumista, sopeutumiskykyä ja jatkuvaa oppimista. Taloudellinen vapaus on mahdotonta, ellei henkilö ole hyvin perillä ja harjoittele älykkäitä talouskäytäntöjä. Ihmiset voivat paeta velkaansa, suojella taloudellista turvallisuuttaan ja tasoittaa tietä vauraammalle tulevaisuudelle omaksumalla finanssipoliittisen vastuun.

Samankaltaiset artikkelit