Inflaatiovaikutus on vaimentunut, vaikka raakaöljy kohoaa 90 dollariin

crude oil

Brent-raakaöljyn hinnan, joka oli tiistaina yli 90 dollaria tynnyriltä (bbl), odotetaan asiantuntijoiden mukaan pysyvän samalla tasolla lähitulevaisuudessa. He eivät kuitenkaan odota tällä olevan merkittävää vaikutusta kotimaisiin inflaatiopaineisiin, koska korkean raakaöljyn hinnan siirtyminen vähittäiskuluttajille on vähäistä.

”Vaikutus kuluttajahintainflaatioon riippuu siitä, nostetaanko kuluttajahintoja vai ei. Nykytilanteessa se näyttää epätodennäköiseltä, sillä öljyn markkinointiyhtiöt (OMC) absorboivat raakaöljyn hinnannousun”, sanoo Bank of Barodan pääekonomisti Madan Sabnavis.

”Raakaöljyn paino kuluttajahintaindeksissä on noin 2,3%, jos kaikki kustannukset ohitetaan, 10 prosentin nousu johtaa 0,23 prosentin nousuun kuluttajahintaindeksissä”, hän sanoi.

Intian luokituksen ja tutkimuksen pääekonomisti Devendra Kumar Pant sanoi, että maailmanlaajuisten hyödykkeiden, erityisesti raakaöljyn, inflaatiovaikutus riippuu useista tekijöistä – raakaöljyn hinnasta (USD-termeissä), valuutan arvosta (USD-INR) ja kuluttajille siirtymisen laajuudesta. ”Jos koko korotus välitetään kuluttajille, verorakenteen pitäminen samana nostaisi vähittäiskaupan inflaatiota 42 peruspisteellä.”

Torstaina Brent-raakaöljyn hinta oli 90,2 dollaria barrelilta. Brent-raakaöljyn hinta oli viimeksi noussut 90 dollarin tynnyriltä marraskuussa 2022. Kuitenkin sen jälkeen kun Venäjä ja Saudi-Arabia ilmoittivat jatkavansa Brent-raakaöljyn tuotantoleikkauksia joulukuun loppuun asti, analyytikot uskovat, että Brent-raakaöljyn hinta voi jäädä 85 dollarin alueelle. 95 dollaria tynnyriltä lähiaikoina.

”Brent-raakaöljyn hinta pysyy 85–95 dollarin välillä tynnyriltä. Vuosien 2023–24 keskiarvo on jossain 80–95 dollarin välillä, mutta lähitulevaisuudessa luultavasti 85–95 dollaria maaliskuuhun 2024 asti”, sanoi Prashant Vasisht, ICRA:n yritysluokituksista vastaava varatoimitusjohtaja.

Intian keskuspankki on ennustanut kuluttajahintainflaation olevan keskimäärin 5,4 prosenttia vuosina 2023-2024. Ennusteitaan varten RBI on olettanut Intian raakaöljykorin hinnan olevan keskimäärin 85 dollaria tynnyriltä kuluvalla tilikaudella.

Vuoden 2023-2024 viiden ensimmäisen kuukauden aikana Intian raakaöljykorin hinta oli keskimäärin 80 dollaria tynnyriltä Petroleum Planning and Analysis Cellin tietojen mukaan. Syyskuussa Intian raakaöljykorin hinta on ollut keskimäärin 89,81 barrelilta. Korissa on Intian jalostamoissa jalostetun raakaöljyn hapan laatu (Oman & Dubai keskiarvo) ja makea laatu (Brent-päivätty) suhteessa 75,62:24,38.

Kotak Mahindra Bankin pääekonomisti Upasna Bharadwaj sanoi, että jokainen 10 dollarin tynnyrin hinnannousu raakaöljyssä nostaa kuluttajahintainflaatiota 30-40 bps.

Vaikutus kaksoisvajeisiin

Koska raakaöljy muodostaa osan Intian kokonaistuonnista, korkeammat hinnat johtaisivat korkeampiin tuontilaskuihin ja sitä kautta suurempaan vaihtotaseen alijäämään.

”Odotamme vaihtotaseen alijäämäksi vuosina 2023-24 1,8 prosenttia suhteessa BKT:hen verrattuna 2 prosentin alijäämään vuosina 2022-23, olettaen, että Intian raakaöljykorin keskiarvo on 85 dollaria tynnyriltä loppukaudella 2023-2024”, Gaura Sen Gupta sanoi. ekonomisti, IDFC FIRST Bank. ”Jos raakaöljyn hinta on keskimäärin 90 dollaria tynnyriltä loppukaudella 2023-2024, CAD voi nousta 1,9 prosenttiin BKT:sta kuluvana tilivuonna.”

Lisäksi raakaöljyn jatkuva korkea hinta voi myös saada hallituksen tarvittaessa alentamaan polttoaineiden valmisteveroa. Siinä tapauksessa julkisen talouden alijäämä saattaa joutua rasituksiin, mutta se näyttää epätodennäköiseltä, koska avoimen koordinointimenetelmän odotetaan kantavan hintojen nousun. Hallitus on sitonut julkisen talouden alijäämän 17 868 trln rupiaan eli 5,9 prosenttiin suhteessa BKT:hen.

”Uskon, että ellei raakaöljyn hinta ylitä 100 dollaria barrelilta mielekkäästi ja kestävästi, avoimen koordinointimenetelmän odotetaan kantavan taakan ilman suoraa vaikutusta julkisen talouden alijäämään. Tämä voisi mahdollisesti johtaa pienempään osingonmaksuun, mutta sekään näyttää epätodennäköiseltä, koska riippuvuus osingoista on suuri tänä vuonna, jotta julkisen talouden alijäämä ei pääse kasvamaan”, sanoi Kunal Kundu, Societe Generalen intialainen ekonomisti. ”Joten tällä hetkellä kaksi näkyvää vaikutusta: avoimen koordinointimenetelmän olisi kannettava taakka ja suurempi kauppavaje, joka saattaa aiheuttaa paineita valuutalle”, hän sanoi.

Rupia sulki tänään ennätyksellisen alhaalla 83,22:ssa suhteessa Yhdysvaltain dollariin, mikä johtui pääasiassa vahvasta dollarin kysynnästä johtuen USA:n joustavien tuottojen ansiosta, mikä aiheutti Aasian valuuttojen heikkenemisen.

Samankaltaiset artikkelit