Hintavakauden perusta kestävälle kasvulle: Shaktikanta Das

Reserve Bank of India, Inflation, Shaktikanta Das, RBI, Indian economy, economy news, inflation

Intian keskuspankin (RBI) pääjohtaja Shaktikanta Das sanoi torstaina, että hintavakaus on välttämätöntä maan talouskasvun ylläpitämiseksi.

”Hintavakauden on oltava kestävän kasvun perusta. Ilman hintavakautta kasvu, jota yrität saavuttaa lyhyellä aikavälillä, on vain lyhyt, Das sanoi.

Hän lisäsi, että RBI:n makrotalous- ja rahapolitiikka on keskittynyt hintavakauden ylläpitämiseen, riittävän luottovirran varmistamiseen kasvuvauhdin ylläpitämiseksi ja rahoitusvakauden turvaamiseen.

Puhuessaan 29. Lalit Doshin muistoluennossa aiheesta ”Kestävän tulevaisuuden rakennuspalikoita: pohdiskelua” Das sanoi, että vihannesten hinnat alkavat laskea ”huomattavasti” syyskuusta eteenpäin. Hän sanoi myös, että on tarpeen olla tarkkana mahdollisten hintavakauteen kohdistuvien riskien varalta ja toimia asianmukaisesti ajoissa.

Elintarvikkeiden hintasokit ovat johtaneet siihen, että Intian heinäkuun kuluttajahintaindeksillä (CPI) mitattu yleisinflaatio kiihtyi 15 kuukauden korkeimmalle tasolle, 7,44 %. Kuvernööri Das sanoi, että vihannesten hinnat nousivat 37,3 prosenttia vuodentakaisesta, mikä johti tomaattien hintojen nousuun 201,5 prosenttia. Näiden tekijöiden vuoksi elintarvikeryhmien inflaatio yli kaksinkertaistui kesäkuun 4,7 prosentista heinäkuun 10,6 prosenttiin.

Positiivista on kuitenkin se, että perusinflaatio hidastui noin 130 peruspistettä (bps) äskettäisestä huippustaan ​​tammikuussa 2023, vaikka se on edelleen 4,9 %:ssa, Das sanoi, mikä viittaa rahapolitiikan korkotoimien jatkuvaan välittymiseen.

”Jälkeenpäin katsottuna vihannesten hintojen piikki heinäkuussa alkaa nähdä korjausta tomaattien hintojen johdosta. Uudet tomaatit mandisissa ovat jo alentaneet hintoja yhdistettynä ennakoivaan tarjonnan hallintaan sipulien osalta”, kuvernööri Das sanoi.

Samaan aikaan Kharifin sadon näkymät ovat parantuneet heinäkuun monsuunin etenemisen myötä, vaikka kumulatiivinen sademäärä on jälleen siirtynyt alijäämäalueelle. Lisäksi viljan hintanäkymät ovat myös ”kirkastuneet” aktiivisten tarjontapuolen interventioiden tukemana. Äkilliset sääilmiöt, kuten El Nino, ja uusiutuneet geopoliittiset jännitteet lisäävät kuitenkin epävarmuutta elintarvikkeiden hintanäkymiin.

”Kun otetaan huomioon vihannesten hintasokkien todennäköinen lyhytaikainen luonne, rahapolitiikka voi odottaa tällaisten sokkien ensimmäisen kierroksen vaikutusten häviämistä, mikä voi aiheuttaa lyhytaikaisia ​​inflaatiopiikkejä”, Das sanoi ja lisäsi, että RBI pysy valppaana varmistaakseen, että toisen asteen vaikutukset yleistymisen ja inflaation jatkumisen muodossa eivät pääse vahvistumaan.

Lisäksi jatkuvien ja oikea-aikaisten tarjontapuolen interventioiden rooli on kriittinen tällaisten äkillisten elintarvikkeiden hintasokkien vakavuuden ja keston rajoittamisessa. ”Tällaisissa olosuhteissa on syytä olla tarkkana hintavakauteen kohdistuvien riskien varalta ja toimia asianmukaisesti ja ajoissa. Keskitymme edelleen tiukasti saamaan inflaatio 4 prosentin tavoitteeseen”, hän sanoi.

Kuvernööri korosti myös, että sääntelijä on tehnyt ”tietoista työtä” parantaakseen järjestelmän joustavuutta ja tehokkuutta ylläpitämällä ulkoista vakautta ja rakentamalla lähes 600 miljardin dollarin valuuttavarantoja. Näillä uudistuksilla pyritään poistamaan markkinoiden segmentoituminen, helpottamaan pääsyä ulkomailla asuville, laajentamaan osallistumispohjaa, edistämään innovaatioita ja varmistamaan asiakkaiden suoja, hän sanoi.

Toimenpiteisiin on myös ryhdytty ”modernin” markkinainfrastruktuurin toteuttamiseksi, keskuspankkien digitaalisen valuutan (CBDC) pilottikäyttöön ja rupian kansainvälistymiseksi. ”COVID-kriisi muutettiin mahdollisuudeksi hyödyntämällä digitalisaation parhaat edut”, Das sanoi.

Lopuksi kuvernööri Das sanoi, että tietyt alat, kuten maatalous, valmistus, palvelut, teknologia, innovaatiot ja startupit, voivat tarjota Intialle merkittäviä kasvumahdollisuuksia seuraavien 25 vuoden aikana ja että maan väestörakenteen ansiosta se tukee kasvua.

Samankaltaiset artikkelit