FACTBOX – Eurooppalaiset sääntelyviranomaiset tukahduttavat Big Techiä

In May, Meta was hit with a FACTBOX – European regulators crack down on Big Tech.27 billion fine

Eurooppalaiset sääntelyviranomaiset ovat käynnistäneet sarjan tutkimuksia Big Techiä vastaan. Viimeisimmässä Britannian median sääntelyviranomainen pyysi maan kilpailuviranomaista tutkimaan yhdysvaltalaisten teknologiajättiläisten Amazonin ja Microsoftin määräävän aseman Ison-Britannian pilvimarkkinoilla.

Tässä on joitain toimia, joita eurooppalaiset vartijat ovat toteuttaneet pitääkseen silmällä suuria teknologiayrityksiä:

Microsoft ilmoitti elokuussa, että se erottaa chat- ja videosovellus Teamsin Office-tuotteestaan ​​välttääkseen mahdollisen EU:n kilpailuoikeuden sakon kuukausi sen jälkeen, kun Euroopan komissio käynnisti tutkimuksen sen Office- ja Teams-sidoksista. Meta Platforms tarjoutui heinäkuussa hillitsemään kilpailijoiden mainostietojen käyttöä Facebook Marketplacen verkkoluokitellussa palvelussaan yrittääkseen ratkaista EU:n kartellitutkinnan, mutta sääntelyviranomaiset torjuivat sen, asian tuntevat ihmiset sanoivat.

EU:n johtava tietosuojaviranomainen määräsi Metalle toukokuussa ennätyksellisen 1,2 miljardin euron (1,27 miljardin dollarin) sakon käyttäjätietojen käsittelystä, ja sille annettiin viisi kuukautta lopettaa käyttäjien tietojen siirtäminen Yhdysvaltoihin.

EU:n sääntelyviranomaiset sanoivat kesäkuussa, että Alphabetin Google saattaa joutua myymään osan adtech-liiketoiminnastaan ​​puuttuakseen huoleen kilpailunvastaisista käytännöistä, mikä uhkasi yhtiötä tähän mennessä ankarimmalla viranomaisrangaistuksella.

EU:n kilpailuvalvontaviranomainen syytti viime vuonna Applea siitä, että se rajoittaa kilpailijoiden pääsyä mobiililompakoissa käytettävään tap-and-go-teknologiaansa, NFC:hen, mikä vaikeutti kilpailijoiden palvelujen kehittämistä Applen laitteille. Sääntelyviranomaiset ovat sittemmin jatkaneet tutkimuksiaan. Joulukuussa 2022 Amazon ratkaisi kolme kilpailunrajoitustutkintaa sen jälkeen, kun se käsitteli EU:n huolenaiheita myyjien tietojen käytöstä. Syyskuussa EU valitsi 22 ns. ”portinvartija” -palvelua, joita ylläpitävät Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft ja TikTokin omistaja ByteDance. DMA).

Ison-Britannian median sääntelyviranomainen pyysi 5. lokakuuta maan kilpailuviranomaista CMA:ta tutkimaan Amazonin ja Microsoftin määräävän aseman Ison-Britannian pilvimarkkinoilla vedoten ominaisuuksiin, jotka vaikeuttivat pilvipalveluntarjoajien vaihtamista tai yhdistämistä. CMA saa tutkimuksensa päätökseen huhtikuuhun 2025 mennessä.

Ranskan kilpailuviranomainen teki ratsian Nvidian paikallistoimistoihin syyskuun viimeisellä viikolla, Wall Street Journal raportoi. Vartija paljasti ratsian 27. syyskuuta, mutta ei nimennyt yritystä sanomalla, että se oli ”näytönohjainten alalla”. Nvidia kieltäytyi kommentoimasta.

Kartelliviranomainen sanoi heinäkuussa, että Apple on saattanut rikkoa iPhonen käyttäjätietojen käyttöä mainonnassa koskevia määräyksiä ja mahdollisesti käyttää väärin määräävää markkina-asemaansa asettamalla puolueellisia, epäselviä ja epäoikeudenmukaisia ​​ehtoja käyttäjätietojen käsittelylle. Maan tietosuojavalvontaviranomainen sanoi heinäkuussa, että se oli tietoinen OpenAI:n toimitusjohtajan Sam Altmanin Worldcoin-salausprojektista ja että sen biometristen tietojen keruun laillisuus ”näyttää kyseenalaiselta, samoin kuin biometristen tietojen säilytysolosuhteet”.

Saksalainen datavahti on tutkinut Worldcoinia vuoden 2022 lopusta lähtien. Heinäkuussa 2023 lanseerattu Worldcoin vaatii käyttäjiä antamaan iirisskannauksen vastineeksi digitaalisesta tunnisteesta ja joissakin maissa ilmaisesta kryptovaluutasta.

Italian kilpailuvirasto ilmoitti toukokuussa aloittaneensa Applen tutkinnan sen määräävän aseman väärinkäytöstä sovellusmarkkinoilla. Huhtikuussa vahtikoira ryhtyi toimenpiteisiin Metaa vastaan ​​väitetyn aseman väärinkäytön vuoksi ryhmän alustoilla lähetetyn musiikin oikeuksia koskevassa tutkinnassa.

OpenAI:n ChatGPT-chatbot kiellettiin väliaikaisesti Italiassa maaliskuussa kansallisen tietosuojaviranomaisen huolenaiheiden vuoksi, mutta se asetettiin käyttäjien saataville uudelleen huhtikuussa.

Kilpailuviranomainen kertoi maaliskuussa käynnistäneensä tutkimuksen TikTokista, koska se on rikkonut sen sääntöjä sallimalla itsemurhaan, itsensä vahingoittamiseen ja huonoon ravitsemukseen yllyttävän ”vaarallisen sisällön” julkaisemisen.

Alankomaiden kilpailuviranomainen ilmoitti 2. lokakuuta, että se hylkäsi Applen väitteet 50 miljoonan euron sakoista, jotka se oli antanut yhtiölle Applen App Storen määräävän aseman rajoittamiseen tähtäävien määräysten noudattamatta jättämisestä. Apple valittaa päätöksestä Hollannin tuomioistuimissa.

Puolalainen vahtikoira kertoi syyskuussa tutkivansa OpenAI:ta valituksen johdosta, jonka mukaan ChatGPT rikkoo Euroopan unionin tietosuojalakeja. Puolan kilpailu- ja kuluttajansuojaviranomainen syytti helmikuussa Amazonin eurooppalaista haaraa harhaanjohtavista myynti- ja toimitustavoista.

Espanjan kilpailuviranomainen määräsi heinäkuussa sakot Amazonille ja Applelle salaisesta yhteistyöstä Applen ja kilpailijoiden laitteiden verkkokaupan rajoittamiseksi maassa.

Samankaltaiset artikkelit