Edullinen asunto tarvitsee hallituksen ponnistuksia, sanovat kiinteistönvälittäjät

Real estate

Kun kohtuuhintaiset asunnot ovat menettäneet loistoaan parin viime vuoden aikana, huippukiinteistönvälittäjät uskovat, että valtion väliintulo, lainanottajien tukijärjestelmät tai maanhankinnan korkokustannusten alentaminen, on ainoa tapa herättää kiinnostus sitä kohtaan.

Parin viime vuoden aikana kohtuuhintaisten asuntojen osuus kiinteistöjen kokonaismyynnistä on jatkuvasti laskenut. Vuonna 2020 sen osuus kokonaismyynnistä oli 39 %. Tämä luku on pudonnut 19 prosenttiin vuonna 2023 Anarock Propertyn tietojen mukaan.

Brigade Enterprisesin toimitusjohtaja Pavitra Shankar sanoi, että he harkitsevat uusien kohtuuhintaisten hankkeiden käynnistämistä, jos hallitus esittää segmentille uusia kannustimia. ”Valtion väliintuloa tarvitaan ehdottomasti kehittäjien kannustimien muodossa, jos kohtuuhintaisten asuntojen segmentin halutaan kasvavan merkittävästi”, Shankar sanoi.

Kun maan hinnat ovat nousussa sekä metro- että muissa kaupungeissa, sekä rakennusmateriaalien panoskustannukset, rakentajien on erittäin haastavaa luoda elinkelpoisia hankkeita segmentissä. Shankar lisäsi, että myös 45 000 rupian yläraja, jonka mukaan ostajat voivat hyödyntää aiemmin käyttöön otettua tukijärjestelmää (luottosidonnainen tukijärjestelmä), oli myös esteenä.

Lisäksi pykälän 80-IBA (5) kumoaminen, jossa rakennuttajat saivat tietyin edellytyksin vähentää 100 % tällaisista hankkeista saaduista voitoista, ei pidennetty maaliskuun 21. päivän jälkeen. Tämä johti myös rakentajien välinpitämättömyyteen.

Niranjan Hiranandani, Hiranandani-konsernin toimitusjohtaja sanoi, että ilman CLSS:ää kohtuuhintaiset asunnot kärsivät. ”On ymmärrettävä, että asuntolainojen korot ovat nousseet 6,5 prosentista 8 prosenttiin. CLSS-päivinä ostajat saivat lainoja 5 prosentilla. Minusta tuntuu, että ostajille, ei rakentajille, tarvitaan jonkinlainen kannustin kohtuuhintaisten asuntojen ostamiseen, Hiranandani sanoi.

Hän sanoi myös, että osavaltioiden hallitusten tulisi myös harkita kehittäjien maksujen alentamista ja lisäten, että 50 prosenttia Mumbain projektin kustannuksista on valtion maksuja, kuten leimavero, GST, rakenteilla oleva maa ja niin edelleen.

”MMR:ssä, kun maksuja alennettiin 50 % vuonna 2021 ja kohtuuhintaisten asuntojen myynti nousi 12-15 %. Nämä suunnitelmat pitäisi palauttaa”, hän sanoi.

Valtiovarainministeri ilmoitti äskettäisessä välibudjetissa suunnitelmasta, jonka mukaan keskiluokka ostaa asuntokiinteistöjä. Pieni teksti suunnitelmasta ei kuitenkaan ole vielä ilmestynyt.

CLSS:n kaltaisissa järjestelmissä tuki hyvitettiin etukäteen lainanottajien tileille ja korkotuen määrä vaihteli tuloryhmittäin 3-6,5 % välillä ja vähennettiin lainatililtä enintään 20 vuoden laina-ajalta. Vuonna 2015 osana Pradhan Mantri Awas Yojana-Urbania käynnistetty järjestelmä jatkui viime tilivuoteen asti, eikä sitä uusittu viime vuoden budjetissa.

Sanjay Dutt, Tata Realty & Infrastructure -yrityksen toimitusjohtaja ja toimitusjohtaja uskoo myös, että CLSS on hyötynyt kohtuuhintaisista asunnoista eri puolilla maata.

”Ehdollisten asuntojen veroetuja panosluottojen muodossa pitäisi antaa rakentajille ja alhaisempia korkoja tällaisten asuntojen ostajille”, hän sanoi ja lisäsi, että koska kohtuuhintaisten asuntojen marginaalit ovat pienemmät, niiden tekemiseen on annettava nopeasti hyväksynnät. kustannustehokas.

Dutt lisäsi, että koska maan hinnat ovat nousseet, rakennuttajat myyvät asuntoja korkeammalla hinnalla. ”Osavaltioiden hallitusten pitäisi vapauttaa maat tuetuilla hinnoilla kohtuuhintaista asumista varten”, hän sanoi.

Kamal Khetan, Sunteck Realtyn puheenjohtaja ja toimitusjohtaja, sanoi, että kannustimet auttavat täyttämään kaupunkien asuntokuilun ja voivat kannustaa useampia kehittäjiä keskituloisten ja alemman tulotason kaupunkiasuntoihin. Hän kuitenkin lisäsi, että on suositeltavaa panna järjestelmään tiukemmat sääntelytoimenpiteet sen väärinkäytön estämiseksi. Vuonna 2023 Sunteck teki yhteistyötä IFC:n kanssa investoidakseen 750 miljoonaa rupiaa rakentaakseen puoli tusinaa keskituloista projektia Mumbain laitamille.

Maan rahoitus on toinen ongelma, jonka rakentajat uskovat auttavan. Shriram Propertiesin puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Murali Malayappan sanoi: ”Ehdollisten asuntojen segmentissä maa muodostaa merkittävän osan yksikköarvosta (20-30 %), ja sen hankinnalla on keskeinen rooli. Vaikka rakentamiseen on yleisesti saatavilla rahoitusta, sopivan maan rahoituksen saatavuus kohtuullisella korolla on rakentajille ensiarvoisen tärkeää.

Shankar of Brigade Enterprises sanoi, että hallituksen pitäisi tarjota maata kehittäjille ”myynnissä” huomattavasti halvemmalla kuin mitä markkinoilla on tällä hetkellä saatavilla.

Samankaltaiset artikkelit