ANALYYSI – Miksi PayPalin stablecoin todennäköisesti menestyy siellä, missä Facebookin Vaaka epäonnistui

Reportedly, PayPal USD will be issued by digital trust company Paxos Trust

PayPalin stablecoin onnistuu todennäköisesti siellä, missä Facebook epäonnistui, kiitos maksujättiläisen aseman Washingtonissa ja poliittisten päättäjien paremman ymmärryksen asioista viimeisen kolmen vuoden aikana. PayPal ilmoitti tässä kuussa lanseeraavansa PayPal USD:n, Yhdysvaltain dollariin sidotun kryptotunnuksen, mikä tekee siitä toiseksi suuren globaalin yrityksen, joka on julkaissut vakaan kolikon sen jälkeen, kun Facebook, nyt Meta Platforms, julkisti Libran kesäkuussa 2019.

Siirto, joka tapahtuu PayPalin siirtyessä uudeksi toimitusjohtajaksi, josta kerrottiin viime viikolla, vaikuttaa riskialtiselta sen jälkeen, kun poliittinen oppositio murskasi Facebookin vakaan kolikon ja kun sääntelijät ovat panostaneet kryptosektoriin useiden romahdusten jälkeen. Mutta PayPal on vahvemmassa asemassa kuin Facebook, sanoivat entiset virkamiehet, johtajat ja analyytikot. Päättäjät tuntevat vakaammat kolikot, tyypillisesti fiat-valuuttaan sidotut kryptorahat, paremmin kuin vuonna 2019. Liittovaltion stablecoin-säännösten luominen on myös auttanut vahvistamaan niiden legitimiteettiä lainsäätäjien silmissä.

”Maailma on muuttunut dramaattisesti Facebookin Libra-projektin jälkeen. Vakaisiin kolikoihin ei oltu tutustuttu lainkaan”, sanoi Christopher Giancarlo, Yhdysvaltain hyödykefutuurien kauppakomission entinen puheenjohtaja. ”Sittemmin hallinto, kongressi ja Federal Reserve ovat ehtineet keskittyä stablecoineihin ja stablecoin-sääntelyyn, ja alalla on ollut erittäin laajaa PR-toimintaa, mukaan lukien paljon lobbausta.”

Toisin kuin Facebook, sosiaalisen median jättiläinen, jota oli jatkuvasti tarkasteltu tietosuojakysymyksistä ja Venäjän vaaleihin puuttumisesta, PayPal on vakiintunut finanssitoimija Washingtonissa. Se käytti viime vuonna 1,13 miljoonaa dollaria liittovaltion lobbaukseen OpenSecretsin mukaan, ja se on lobbannut kryptovaluuttoja useiden vuosien ajan, asiakirjat osoittavat.

”Politiikan näkökulmasta Facebookin Libran ja PayPalin vakaan kolikon välillä on seisminen ero”, sanoi Isaac Boltansky, välitystoiminnan BTIG:n politiikkatutkimuksen johtaja. ”Pankkitoiminnan ja kaupan välissä on edelleen muuri, joten lainsäätäjien pitäisi rauhoittua sen tietäminen, että PayPal on selkeästi seinän toisella puolella.”

PayPal ja Meta kieltäytyivät kommentoimasta.

PayPal USD:n liikkeeseen laskee digitaalinen luottamusyhtiö Paxos Trust, jonka takaavat dollaritalletukset ja Yhdysvaltain valtiovarainministeriöt, ja New Yorkin osavaltion rahoituspalveluministeriön valvonnassa. PayPal lanseerasi stablecoinin, koska se näkee itsensä johtavana maksuinnovaatioissa, sanoi eräs suunnitelman tunteva henkilö, ja toimitusjohtaja Dan Schulman on sanonut, että hän aikoo käyttää sitä lopulta maksuihin. Mutta PayPal odottaa, että stablecoinia käyttävät enimmäkseen yhdysvaltalaiset asiakkaat ostaakseen ja myydäkseen muita kryptomerkkejä sen alustalla, lähde sanoi. Dan Dolev, Mizuhon vanhempi analyytikko, sanoi, että PayPal USD ei ole pelin muuttaja PayPal-sijoittajille. ”Se on positiivista melua”, hän lisäsi.

On varmaa, että joillakin poliittisilla päättäjillä on huolia. Maxine Waters, edustajainhuoneen rahoituspalvelukomitean ylin demokraatti, ilmaisi huolestuneisuutensa siitä, että PayPal käynnistää vakaan kolikon ilman liittovaltion valvontaa kuluttajien ja taloudellisen vakauden suojelemiseksi. Mutta enimmäkseen Washingtonin reaktio on vaimentunut. Kun Facebook paljasti Libran, vakaan kolikon, jonka toiminta perustuu Sveitsiin ja joka oli sidottu valuuttakoriin, johtajat eivät salaile tavoitteitaan. He sanoivat haluavansa mullistaa globaalin rahoitusjärjestelmän.

Hanke joutui kiivaaseen vastustukseen poliittisten päättäjien taholta, jotka olivat huolissaan siitä, että Vaaka voisi antaa Facebookille liikaa hallintaa rahajärjestelmässä ja loukata käyttäjien yksityisyyttä. Yllättyneenä sääntelijät olivat hämmentyneitä siitä, kenen pitäisi valvoa stabiileja kolikoita. Facebook muutti Libra-nimeä, pienensi sitä ja siirsi projektin Yhdysvaltoihin saadakseen Yhdysvaltain viranomaisten hyväksynnän.

Erään asiasta suoraan tietävän entisen virkamiehen mukaan päätös Libran hyväksymisestä osui presidentti Joe Bidenin hallintoon siirtymisen kanssa tammikuussa 2021. Vaikka Fed oli työskennellyt asian parissa jonkin aikaa, päätös jäi lopulta uudelle. Valtiovarainministeri Janet Yellen. Hän halusi aikaa analysoida asiat täysin, tämä henkilö sanoi.

Odotukseen kyllästynyt Facebook myi yrityksen tammikuussa 2022.

Valkoinen talo ja Fed kieltäytyivät kommentoimasta. Valtiovarainministeriön tiedottaja totesi, että Yellen on ”toistuvasti kehottanut kongressia luomaan kattavan sääntelykehyksen vakaille kolikoille”. Valtiovarainministeriö on tutkinut stabiileja kolikoita viimeisen kahden vuoden aikana. Kun TerraUSD romahti viime vuonna, Yellen sanoi, että vakaat kolikot eivät aiheuta järjestelmäriskejä. Sen jälkeen pelot siitä, että vakaat kolikot voisivat syrjäyttää perinteisen rahan, ovat laantuneet, ja valtiovarainministeriö ja kongressi ovat pääpiirteissään sopineet, että vakavaraisuussääntelyviranomaisten tulisi valvoa niitä.

”On tehty hirveän paljon työtä… ymmärtääksemme, mikä suhteellinen riski näissä asioissa on”, sanoi Jack Fletcher, lohkoketjuyhtiö R3:n politiikka- ja hallitussuhteista vastaava johtaja. Fed hahmotteli tässä kuussa prosessia, jolla valtion pankit käyvät kauppaa stabiileilla kolikoilla, kun taas House Financial Services -komitea esitti viime kuussa lakiehdotuksen, joka antoi Fed:lle enemmän valtaa valvoa stabiileja kolikoita säilyttäen samalla valtion sääntelyviranomaisten valtuudet.

Komitean republikaanien puheenjohtaja Patrick McHenry sanoi PayPal USD -palvelussa antamassaan lausunnossa, että kongressin tulisi edetä nopeasti hyväksyäkseen tämä lakiehdotus, ”jotta vakaat kolikot voivat saavuttaa täyden potentiaalinsa”.

Samankaltaiset artikkelit