Talletuksia ottavat NBFC:t kutistuvat RBI:n rajoitusten vuoksi – Banking & Finance News

nbfc, rbi, reserve bank of inida, deposit taking NBFC, industry, banking

Pankkien ulkopuolisten rahoitusyhtiöiden talletuksia vastaanottavien tahojen lisääntyvä sääntely ja RBI:n (Reserve Bank of India) haluttomuus jakaa uusia talletuslupia on pakottanut varjopankit etsimään vaihtoehtoisia rahoituslähteitä.

Lisäksi monien pienten ja keskisuurten NBFC-yhtiöiden kyvyttömyys rakentaa huomattavaa talletuspohjaa on vaikuttanut talletuksia vastaanottavien NBFC-yhtiöiden määrän jyrkkään laskuun, sanovat asiantuntijat.

Intian keskuspankin (RBI) viimeisimmät tiedot osoittivat, että talletuksia vastaanottavien NBFC:iden määrä laski 26:een syyskuussa 2023 maaliskuun 2014 241:stä. Pankkien ulkopuolisten lainanantajien talletuskanta oli 30. syyskuuta 96 156 miljoonaa rupiaa.

”Talletuksia vastaanottavia NBFC:itä koskevat määräykset ovat erittäin tiukat näiden lainanantajien koosta ja laajuudesta riippumatta. RBI:n käytäntönä on ollut estää NBFC:t hyväksymästä talletuksia. Esimerkiksi talletuksia vastaanottavat NBFC:t eivät ole oikeutettuja osallistumaan yhteislainausjärjestelyihin, vaikka tällaiset järjestelyt ovat saaneet vetoa”, sanoi Raman Aggarwal, johtaja, Finance Industry Development Council.

Aggarwal lisäsi, että on ollut tapauksia, joissa RBI:n virkamiehet ovat neuvoneet pieniä NBFC:itä lopettamaan talletusten vastaanottamisen ja siirtymään muuhun kuin talletuksia vastaanottavaan NBFC:hen, jotta niihin ei sovelleta tiukkoja säännöksiä, jotka ovat samanarvoisia systeemisesti tärkeiden NBFC:iden kanssa.

”Talletuksia vastaanottavien NBFC-yritysten asiakaskunta on tyypillisesti alipankkisegmentissä. Täällä nämä yhteisöt tarvitsevat todellista läsnäoloa vastuufranchisingin rakentamiseksi, koska se rakentaa luottamusta”, sanoo Vivek Iyer, Grant Thornton Bharatin kumppani.

Hän lisäsi, että näiden NBFC:n on sijoitettava osa talletuksista kiinteätuottoisiin arvopapereihin. Marginaalit eivät ole riittävän merkittäviä, joten toimintamallilla ei ole merkitystä liiketoiminnan kannalta.

RBI:n normien mukaan NBFC:t voivat hyväksyä tai uusia julkisia talletuksia vähintään 12 kuukaudeksi ja enintään 60 kuukaudeksi. Toisin kuin pankit, ne eivät voi hyväksyä edullisia käyttötilille talletuksia (CASA).

Tämän seurauksena nämä yhteisöt joutuvat tarjoamaan korkeampaa korkoa tai tarjoamaan talletuksia pidemmäksi ajaksi. Asiantuntijat sanovat, että tämä johtaa yleensä varojen velkojen epäsuhtautumiseen.

”Kaikki sanottu ja tehty, sääntely- ja markkinaympäristö ei välttämättä ole suotuisa talletuksia vastaanottaville NBFC:ille. Mutta jotkut yhteisöt, joilla on hyvä luottoluokitus ja tuotenimi, nauttivat edelleen talletuksista”, Ashvin Parekh Advisoryn toimitusjohtaja Ashvin Parekh sanoi ja lisäsi, että toisaalta pienemmät NBFC:t voivat halutessaan vähentää riippuvuuttaan talletuksista.

Ottaakseen vastaan ​​talletuksia, NBFC:llä on oltava vähintään investointiluokka BBB-.

Talletuslisenssien kysyntä on lisääntynyt NBFC:n keskuudessa viime vuosina, kun monet lainanantajat kamppailevat korkeiden lainakustannusten kanssa.

Siitä huolimatta RBI on useaan otteeseen ilmoittanut, ettei se aio myöntää uusia talletuslupia NBFC:ille vedoten tavoitteekseen suojella tallettajien etua.

RBI:n uusimmassa tiedotteessa RBI:n apulaiskuvernööri M. Rajeshwar Rao korosti, että vaikka NBFC:t ovat kehittyneet palvelemaan tiettyä taloudellista tehtävää, niille on ”epätyypillistä” vaatia muuttuvansa pankin kaltaiseksi.

RBI:n tiukentuessa valvontaansa muiden kuin pankkien lainanantajien toimintaan, asiantuntijat uskovat, että monet muut NBFC:t harkitsevat talletuksia uudelleen.

”RBI on tietoisesti välttänyt uusien julkisten talletusten lisenssien myöntämistä NBFC:lle, koska on kokemusta joidenkin suurten NBFC:n johtamisesta ja muista ongelmista, mikä on vaarantanut julkisten tallettajien rahat”, sanoo Bhavik Hathi, Alvarez and Marsalin toimitusjohtaja.

Hän lisäsi, että suurempien NBFC:iden sääntelyarbitraasi on vähentynyt ajan myötä, mutta se on edelleen pienempien NBFC:iden kohdalla. Joten hän ei odota RBI:n alkavan antaa uusia julkisia talletuslisenssejä lähiaikoina.

Samankaltaiset artikkelit