”Pankkien on arvioitava pieniä rahalaitoksia eri tavalla” – Banking & Finance News

mfin, industry, banks, banking an finance, banking

Pankkien on käytettävä eri mittapuuta pienten mikrorahoitusyhtiöiden luottokelpoisuuden arvioinnissa, sanoo Microfinance Industry Networkin toimitusjohtaja ja johtaja Alok Misra. Hän kertoo Ajay Ramanathanille, että hallituksen tulisi toteuttaa toimenpiteitä pienten mikrorahoituslaitosten rahoituksen helpottamiseksi.

Vaikka rahalaitoksilla on mahdollisuus muuttaa pieniksi rahoituspankeiksi, vain muutama niistä on siirtynyt. Miksi se on niin?

Meidän on tarkasteltava esimerkkejä siitä, miksi jotkut lainanantajat ovat muuttuneet pieniksi rahoituspankeiksi. He halusivat laajentaa toimintaansa sellaisiin segmentteihin kuin suuret PK-yritykset ja yrityslainat. Vaikka mikrorahoituslaitokset kohtasivat aiemmin joitain kasvurajoitteita, maaliskuun 2022 määräykset ovat varmistaneet, että kasvulle ei ole estettä. RBI on poistanut sääntelyn arbitraasin pankkien ja NBFC-rahalaitosten välillä. Ainoa SFB:n etu on mahdollisuus saada vähittäistalletuksia. Jos tarkastellaan korkoja, velkamarkkinoiden murtaminen ei ole helppoa etenkään vähittäistalletusten tapauksessa. Tukkurahoitusta tulee hyvässä mittakaavassa. Pankit luottavat, sijoittajat luottavat, arbitraasi on poistettu. En näe mitään pakottavaa syytä NBFC-rahalaitosten muuttua pankkeiksi.

Näimme äskettäin merkittävän yrityskaupan Chaitanya India Fin Creditin kanssa. Jatkossa odotatko joidenkin suurten mikrorahoituslaitosten hankkivan pienempiä vastineita?

No, en ole nähnyt yhdenkään suuren kokonaisuuden ostavan pienempiä. Pohjimmiltaan kyseessä ovat suuret pelaajat, jotka vahvistavat asemiaan. Mikrorahoitussegmentissä on kahden viime vuoden aikana tehty kaksi merkittävää yritysostoa. Niitä ohjasi jokin muu kuin markkina- tai sääntelylogiikka. Yleensä miksi ostaisit yrityksen? Joko sinulla ei ole maantieteellistä läsnäoloa kyseisellä alueella tai näet jonkin muun arvolupauksen, kuten erikoisosaamista. Mutta 10 parasta pelaajaa on läsnä melkein kaikissa osavaltioissa. En siis näe yritysostoissa markkinalogiikkaa, ellei joku pieni mikrorahoituslaitos halua myydä toimintaa ja joku ostaa sen pois. Toivon, että hallitus ja sääntelyviranomaiset tekevät jotain pienten toimijoiden rahoituksen vakauden eteen. Meillä on esimerkkejä pienistä toimijoista, jotka kasvavat terveellä vauhdilla, joskaan ei niin nopeasti kuin suuret kokonaisuudet, koska jälkimmäisillä on vakiintunut rahoitusputki. Pienissä mikrorahoittajissa on kuitenkin osajoukko, joilla on rahoitusrajoitteita ja jotka eivät kasva. Jos tämä ratkeaa, mielestäni pienempien toimijoiden hankinnan logiikka menee pois.

Luuletko, että pankit ovat haluttomia lainaamaan pieniä mikrorahoituslaitoksia?

Se ei ole vastahakoisuutta. Jokaisella pankilla on joitain kriteereitä, jotka perustuvat nettovarallisuuteen, kannattavuuteen ja luottoluokitukseen. Se on heidän sisäinen mekanisminsa. Olemme kuitenkin pyytäneet, että et voi tuomita pienempiä pelaajia samalla mittapuulla kuin suurempiin kokonaisuuksiin. Pienen 200 miljoonan Rs:n pelaajan on tietysti erittäin vaikea saada A- tai A+-luokitusta. Joten sinulla on oltava vivahteikas lähestymistapa, kun käsittelet alaa. Sinun tulisi tarkastella alan potentiaalia ja alan suorituskykyä sen sijaan, että katsoisit vain laitoksen kokoa. Haluamme, että pankeilla on erilaiset mittapuut eri toimijoiden mittaamiseen. Et voi verrata omenoita appelsiineihin.

On olemassa käsitys, että mikrorahoitusala on alttiina vaaleihin liittyville riskeille. Miksi näin on?

En näe vaaleilla mitään vaikutusta alaan. Kun sanot tämän olevan markkinoiden käsitys, se johtuu pääasiassa siitä näkökulmasta, että lainasta luopuminen olisi mahdollista. Mutta hallituksen kanta on ollut erittäin johdonmukainen viimeisen 10 vuoden aikana, että lainasta luopumista ei tule. En näe alalla turbulenssia. Se jatkaa kasvuaan sellaisenaan. Huhti-kesäkuun kausi on yleensä laiha maksujen suhteen, koska tilikausi lähenee loppuaan ja inventointi tapahtuu. Tämä vaikutus saattaa olla olemassa, mutta sitä ei voida pitää vaalien syynä. Sen lisäksi minulla ei ole mitään syytä huoleen.

Samankaltaiset artikkelit