Onko viisasta ostaa valtion kultaobligaatioita jälkimarkkinoilta? Kriittiset kohdat selitetty

dhanteras sovereign gold bond 2023

Kullan ostamisesta Dhanterasista on kehittynyt vaalittu perinne. Sijoittajille, jotka haluavat osallistua tähän käytäntöön, hallituksen vuonna 2015 käyttöön otettu SGB (Sovereign Gold Bonds) -järjestelmä tarjoaa nykyaikaisemman ja kätevämmän vaihtoehdon fyysisen kullan hankkimiselle.

SGB:t maksavat korkoa 2,50 prosenttia (kiinteä korko) vuodessa alkusijoituksen määrästä. Korko hyvitetään puolivuosittain sijoittajan pankkitilille ja viimeinen korko maksetaan erääntyessä pääoman kanssa.

Kun valmistaudumme juhlimaan Dhanterasia huomenna, obligaatioiden, debentuurien ja muiden korkotulojen online-alustan GoldenPi:n toimitusjohtaja Abhijit Roy selittää tärkeitä SGB-sopimuksiin liittyviä seikkoja sijoittajille sähköpostivuorovaikutuksessa FE Moneyn kanssa. Lue alla

Missä paikoissa sijoittajat voivat ostaa SGB:itä Dhanterasin aikana?

Monet Intian liikepankit tarjoavat SGB:itä asiakkailleen, mukaan lukien State Bank of India (SBI), HDFC Bank, ICICI Bank ja muut. SGB:itä voi myös hankkia tietyistä hallituksen hyväksymistä postitoimistoista. Mahdollisuutta sijoittaa SGB-yhtiöihin tarjoavat myös monet verkkosivustot ja verkkoalustat.

Kuinka ostaa SGB:tä jälkimarkkinoilta?

Toimiakseen jälkimarkkinoilla sijoittajien on luotava Demat-tili merkitäkseen näitä joukkovelkakirjoja merkintäaikana. SGB:itä myydään ja ostetaan pörsseissä, kuten National Stock Exchange (NSE) ja Bombay Stock Exchange (BSE), joissa voidaan seurata joukkovelkakirjojen hintoja ja joissa tilauksia voidaan tehdä välittäjän kautta. Ennen tilauksen tekemistä on suositeltavaa tutkia vallitsevat markkinahinnat ja -olosuhteet, koska hinnat riippuvat voimakkaasti markkinoiden vaatimuksista.

Onko viisasta ostaa SGB jälkimarkkinoilta?

On kaksi tärkeää tekijää, jotka on otettava huomioon sijoittajana ostaessaan SGB:itä jälkimarkkinoilta. Ensinnäkin rajoitettu likviditeetti voi aiheuttaa vaikeuksia, jos tavoitteesi on ostaa merkittävä määrä SGB:itä yhdellä kaupalla. Tämä viittaa siihen, että markkinoiden myyjien niukkuuden vuoksi irtotavaraostot saattavat nostaa joukkovelkakirjojen hintoja huomattavasti. SGB:n jälkimarkkinoilla kaupankäyntivolyymit ovat usein alhaiset, ja joukkovelkakirjoja vaihdetaan aktiivisesti tietyissä sarjoissa ja monet jää näkemättä.

Mitä seurauksia (eduja tai haittoja) on SGB:n ostamisesta jälkimarkkinoilta?

Tarjonnan ja kysynnän epätasapainon aiheuttaman hintojen epävakauden riskin vähentämiseksi on suositeltavaa edetä varovasti ja kerätä SGB:tä asteittain ajan myötä. Jos joudut koskaan myymään SGB:si ennen niiden eräpäivää, varaudu siihen mahdollisuuteen, että saatat myydä ne nimellisarvoa alhaisempaan hintaan, jos kaupankäyntiintressi on rajallinen. SGB:n säilyttäminen eräpäivään asti minimoi riskin myydä ne ennenaikaisesti tappiolla, varmistaa, että saat lunastussumman luvatulla tavalla ja vältät mahdolliset markkinavaihtelut, jotka voivat vaikuttaa tuotoosi, jos myyt aikaisemmin.

Mitä verovaikutuksia SGB:iden ostaminen jälkimarkkinoilta aiheuttaa?

SGB-ohjelmaan osallistuminen tarjoaa sijoittajille joustavuutta. Voit ostaa SGB:n jälkimarkkinoilta ja nauttia 100 %:n vapautuksesta pääomavoitoista, jos pidät sen 8. vuoden erääntymiseen asti. Vaihtoehtoisesti voit myydä SGB:n milloin tahansa ilman velvollisuutta odottaa 5 vuotta.

Jos myyt 3 vuoden sisällä, lyhytaikaista pääomavoittoa (STCG) sovelletaan verotasosi mukaisesti. Jos myyt yli 3 vuoden mutta 8 vuoden sisällä, pitkäaikaista pääomavoittoa (LTCG) sovelletaan 20 prosentin korolla. Jos kuitenkin annat joukkovelkakirjalainan erääntyä kahdeksantena vuonna, hyödyt 100 %:n vapautuksesta luovutusvoitoista.

On kuitenkin tärkeää huomata, että SGB:itä ei ole tarkoitus käydä kauppaa; sen sijaan niitä tulisi säilyttää, kunnes ne kypsyvät. Niiden myyminen ennen kypsymistä tulee ottaa huomioon vain ääritapauksissa. Myynnistä kannettaisiin lyhytaikaista myyntivoittoveroa sovellettavan tuloverokannan mukaan, jos omistusaika olisi alle vuosi.

Samankaltaiset artikkelit