Trumpin entinen liittolainen Sater kertoo New Yorkin tuomaristolle, ettei ”likainen” raha häirinnyt häntä

Felix Sater kertoi tiistaina liittovaltion tuomaristolle Manhattanilla, että hän valehteli tietoisesti, kun hän auttoi varakasta kazakstania Ilyas Khrapunovia salaamaan osallisuutensa tuottoisiin sopimuksiin välttääkseen maailmanlaajuisen jäädyttämismääräyksen perheensä omaisuudelle.

Kanteen nostivat Almatyn kaupunki Kazakstanissa ja yksi maan suurimmista lainanantajista, BTA Bank. He väittävät, että Sater auttoi Khrapunovia pesemään osan miljardeista dollareista, joita hänen appinsa, entinen BTA:n puheenjohtaja Mukhtar Ablyazov väitetysti ryösti pankista finanssikriisiä edeltävinä vuosina.

Trump, 78, ei ole syytetty, eikä häntä syytetä väärinkäytöksestä asiassa, mutta oikeudenkäynti ja Saterin todistus voivat saada uutta huomiota Trumpin liikesuhteisiin, kun hän kampanjoi palatakseen Valkoiseen taloon, mukaan lukien hänen aikaisemmat suhteensa Venäjään. vuoden 2016 vaaleissa. Sater, joka auttoi Trumpin epäonnistuneessa yrityksessä rakentaa pilvenpiirtäjä Moskovaan, oli yksi monista todistajista, joita haastateltiin erikoissyyttäjä Robert Muellerin Trumpin vuoden 2016 kampanjan tutkinnassa.

Ablyazov, joka pakeni Kazakstanista, väitti käyttäneen rahojen piilottamiseen eri puolilla maailmaa sijaitsevien shell-yhtiöiden verkkoa, kun taas Khrapunovia syytetään auttaneen siirtämään osan näistä rahoista Yhdysvaltoihin Saterin avulla. Sater sanoi tietävänsä jäädyttämismääräyksistä, jotka BTA sai englantilaiselta tuomioistuimelta, eikä häntä häirinnyt.

”Et välittänyt tavalla tai toisella, jos rahat olivat likaisia, vai mitä?” John Zach, Boies, Schiller & Flexner LLP:n BTA-lakimies, kysyi Saterilta.

”Ei oikeastaan”, Sater sanoi ja lisäsi, ettei hän usko tehneensä mitään väärää.

Trumpin kampanja ei heti vastannut viestiin, jossa pyydettiin kommentoimaan oikeudenkäyntiä.

Margarita lasi

Sater, joka työskenteli useissa Wall Streetin yrityksissä 1980-luvulla, istui vankilassa puukottuaan kilpailevaa hyödykevälittäjää margarita-lasilla kasvoihin Manhattanin Midtownissa käydyssä baaritaistelussa vuonna 1991.

Myöhemmin hän myönsi syyllisyytensä kiistykseen osallistumisesta osakehuijauksiin, jotka huijasivat sijoittajilta yli 40 miljoonaa dollaria. Pysyäkseen poissa vankilasta hän työskenteli tiedottajana Yhdysvaltain syyttäjille, jotka tutkivat väkijoukon roolia Wall Streetillä. BTA kertoo, että Sater kääntyi kiinteistöjen pariin sen jälkeen, kun hänelle kiellettiin arvopapereiden myynti vuonna 1999.

Sater tapasi Khrapunovin Trump Towerissa keskustellakseen väitetysti varastetun rahan pesusta ja järjesti henkilökohtaisesti tapaamisia varakkaiden kazakstanin ja Trumpin välillä keskustellakseen mahdollisista investoinneista, BTA ja Almaty sanoivat valituksessa.

”Ei ole viittausta siihen, että Ilyas tai Sater olisi paljastanut herra Trumpille varastettujen varojen laittoman alkuperän tai että Trump olisi toiminut minkäänlaiseen sopimattomuuteen liittyen Iljas Khrapunoviin”, kanteen mukaan.

Khrapunov on kiistänyt syyllistyneensä väärinkäytöksiin ja sanonut aiemmin hoitaneensa oman perheensä sijoituksia laillisesti ja kielsään, että hänen sveitsiläinen yhtiönsä olisi ollut hänen anoppinsa huijaus tai että hän olisi pestänyt väärin hankittuja voittoja. Ablyazov on myös johdonmukaisesti kiistänyt syyllistyneensä väärinkäytöksiin.

Trump SoHo

Saterin siteet Trumpiin juontavat juurensa noin 2005, jolloin Sater’s Bayrock Group LLC ja Trump Organization tekivät yhteistyötä Trump SoHon, 46-kerroksisen hotelli- ja asuntorakennuksen rakentamiseksi Manhattanille valituksen mukaan. Samana vuonna Trump teki Saterin yritykselle yhden vuoden yksinoikeussopimuksen Trump International -hotellin ja -tornin rakentamisesta Moskovaan, kanteen mukaan.

Saterilla oli toimisto Trump Towerissa vuosia, ja vielä vuonna 2011 hän jakoi käyntikortteja mahdollisille asiakkaille, jotka tunnistivat olevansa ”Donald Trumpin vanhempi neuvonantaja.” .

BTA väittää, että satoja miljoonia dollareita pestiin shell-yhtiön tilin kautta Latviassa, jossa ne sijoitettiin öljy- ja kaasuyhtiöön, ennen kuin se poistettiin ja siirrettiin useisiin shell-yhtiöihin Kyproksella. Sieltä rahat saapuivat Yhdysvaltoihin, ”jossa ne sijoitettiin vähintään viiteen erilliseen kiinteistösijoitukseen New Yorkissa, New Yorkin osavaltion yläosassa ja Ohiossa, sekä kahteen pääomasijoitussopimukseen”, kanteen mukaan.

BTA väittää, että Sater lopulta kääntyi Khrapunoviin ja varasti vähintään 40 miljoonaa dollaria rahasta, jonka hän oli pestänyt Yhdysvaltoihin ”omaksi henkilökohtaiseksi hyödykseen”.

Lisää tämän kaltaisia ​​tarinoita on saatavilla osoitteessa bloomberg.com

©2024 Bloomberg LP

Julkaistu: 19. kesäkuuta 2024, 00.50 IST

Samankaltaiset artikkelit