Palkokasvien hinnat laskevat ensi kuusta alkaen voimakkaan tuonnin vuoksi, kharif saapuu: Govt

Rise in prices for urad and gram split varieties of pulses rose by 14.06% and 14.84% on year.

Palkokasvien hinnat, jotka olivat olleet kohonneilla viimeisen vuoden aikana, todennäköisesti laskevat ensi kuusta alkaen tuonnin ja korkeampien kharif-satojen näkymien vuoksi, kuluttajaministeriön sihteeri Nidhi Khare sanoi perjantaina.

”Heinäkuusta eteenpäin korkealla tasolla olevien turin, uradin ja chanan hinnat todennäköisesti laskevat”, Khare sanoi tiedotustilaisuudessa. Hän sanoi, että tur-, chana- ja urad dalsin hinnat ovat pysyneet vakaina viimeisen kuuden kuukauden aikana, mutta korkealla tasolla, kun taas moong- ja masor dal-lajikkeiden hinnat ovat mukavia.

”Odotamme hyvää monsuunia, keskimääräistä enemmän sadetta. Odotamme pulssialueen paranevan merkittävästi. Maanviljelijät lisäävät viljelyalaa korkeiden markkinahintojen vuoksi. Myös markkinatunnelmat paranevat, hän sanoi.

Khare vakuutti, että hallitus ryhtyy kaikkiin tarvittaviin toimiin parantaakseen kotimaista saatavuutta ja pitääkseen vähittäishinnat kurissa. Kuluttaja-asiainministeriö määräsi myös kauppiaita, maahantuojia, myllyjä ja palkokasvien varastoja ilmoittamaan näiden tuotteiden varastot 15. huhtikuuta alkaen.

Viranomaiset kertoivat, että kuluttajaministeriö on jatkuvasti yhteydessä maailmanlaajuisiin toimittajiin tuonnin lisäämiseksi sekä kotimaisiin vähittäiskauppiaisiin, tukkukauppiaisiin ja suuriin vähittäiskauppaketjuihin varmistaakseen, ettei hamstrauksia synny.

Palkokasvien ja tuotekategorioiden vähittäiskaupan inflaatio nousi viime kuussa 17,14 prosenttiin verrattuna huhtikuun 16,84 prosenttiin, kun taas arharin palkokasvien hinta nousi eniten, 32,1 %.

Palkokasvien urad- ja grammaajakoisten lajikkeiden hinnat nousivat 14,06 % ja 14,84 % edellisvuodesta. Linssien tai masor-palkokasvien hinnannousu oli huhtikuussa negatiivisella alueella lisääntyneen tuonnin vuoksi.

Palkokasvien tuonnin Afrikasta ja Australiasta odotetaan lisäävän toimituksia, Khare sanoi. Intia toi viime tilikaudella lähes 0,8 miljoonaa tonnia (MT) turta ja 0,6 tonnia uradia. Arvioiden mukaan Intia tuo noin 15 % palkokasvien kulutuksestaan.

Turin, uradin ja masorin (linssien) tulliton tuonti on jatkettu 31.3.2025 asti.

Hallitus poisti viime kuussa desi chanan tuontitullit ja jatkoi keltaherneiden tuontitulleista lokakuuhun asti, millä pyritään hillitsemään chanan hintojen nousua. Chanan hinnannousu on ollut kaksinumeroinen lokakuusta 2023 lähtien.

Hallitus keskustelee myös eri osavaltioiden hallitusten kanssa hankintojen tehostamisesta ja keskittymisestä ei-perinteisiin palkokasveja kasvattaviin osavaltioihin, kuten Jharkhand ja Uttar Pradesh, jotka ovat saavuttamassa pulssituotantoa.

Tällä hetkellä hintatukijärjestelmässä palkokasvit ostetaan viljelijöiltä puskurin luomiseksi ja suurimmassa osassa tuotantoa harjoitetaan MSP-toimia Rajasthanissa, Madhya Pradeshissa, Maharashtrassa, Karnatakassa ja Gujaratissa.

Maatalouskustannuksia ja -hintoja käsittelevän komission mukaan Maharashtran, Karnatakan ja Uttar Pradeshin osuus turhan kokonaistuotannosta on yli kaksi kolmasosaa ja 25 piirin osuus palkokasvien tuotannosta on 60 prosenttia.

Aiemmin tänä vuonna yhteistyöministeri Amit Shah oli todennut, että maan tavoitteena on saavuttaa omavaraisuus palkokasvituotannossa vuoteen 2027 mennessä.

Samankaltaiset artikkelit