NSE puristaa pelaajien kiitotien pk-tarjouksissa – Market News

The Financial Express logo

Kansallisen pörssin (NSE) päätös rajoittaa pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritysten) listautumishinta 90 prosenttiin erityisissä esiavoimissa istunnoissa tapahtuu aikana, jolloin on herättänyt yhä enemmän huolia. merkittäviä ylimerkintöjä ja listautumisvoittoja segmentissä.

Esimerkki tästä: Vuonna 2024 vähintään neljä pk-yritysten listautumisantia listattiin huiman 300–400 prosentin palkkiolla.

Mutta siinä ei vielä kaikki. Ylitilaus on myös saavuttanut uusia ennätyksiä. Tuore esimerkki on HOAC Foods, jota merkittiin ennätysmäärä 1 834 kertaa ja yksityissijoittajaosuus sai 2 350-kertaisen merkinnän. Jauhojen ja mausteiden valmistaja käynnisti 5,54 miljoonan rupian kiinteähintaisen julkisen annin 16. toukokuuta tarjoushinnalla 48 rupiaa osakkeelta. Se listautui hieman yli 200 prosentin palkkiolla.

Pk-yritysten pörssilistausten määrän kasvu kohtuuttomilla voitoilla on ollut silmiinpistävää. Bloombergin tietojen mukaan vuoden 2024 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana 39 % 117 pk-yrityksestä listautui yli 90 %:n nousulla. Vuonna 2023 vain 16 % pk-yritysten ongelmista saavutti tämän virstanpylvään.

Tänä vuonna suuria nousejia pk-markkinoilla ovat Medicamen Organics, Maxposure Media Group India, Kay Cee Energy & Infra ja Winsol Engineers, jotka listautuivat 300-400 prosentin palkkiolla. Kaiken kaikkiaan BSE:n pk-yritysten listautumisindeksi on noussut 271 % viimeisen vuoden aikana 99 134,40 pisteeseen. Tähän verrattuna BSE Sensex on noussut 22 % ja BSE Smallcap -indeksi 64 %.

”Monet sijoittajat ovat katsoneet enemmän aiempia tuottoja kuin perustekijöitä tehdessään pk-yritysten listautumisantoja. Tällainen käytäntö voi johtaa kuplan syntymiseen”, sanoi Deepak Jasani, HDFC Securitiesin vähittäiskaupan tutkimuksen johtaja. ”Olemme nähneet tämän tapahtuvan aikaisemmin myös pienemmissä emolevyn yrityksissä.”

Tarun Singh, Highbrow Securitiesin toimitusjohtaja, joka on työskennellyt joidenkin ensimmäisten pk-yritysten listautumisannin kanssa, uskoo, että sääntelytoimet rajoittavat ylisuurten tuottojen välitöntä toteutumista, mikä estää spekulatiivisia ylilyöntejä ja vähentää volatiliteettia.

Singh lisäsi, että tämä on vain yksi ensimmäisistä vaiheista joukossa tarvittavia uudistuksia, joita tarvitaan pk-yritysten listausten kestävän elinkelpoisuuden varmistamiseksi.

Myös Jasani jakaa samanlaisen näkemyksen ja sanoi, että vähimmäisemissiokoon ja/tai liikkeeseenlaskun jälkeisen pääoman koon kasvattaminen ja korkeampi lock-in-ajan asettaminen promoottorin omistukseen voisivat olla muita toimenpiteitä, joita pörssit voivat ottaa pk-emissioissa tulevaisuudessa.

Tiukemmat toimenpiteet ovat seurausta markkinoiden sääntelyviranomaisen Sebi-Intian arvopaperi- ja pörssineuvoston (Sebi) huolista joidenkin segmentin osakkeiden hintamanipulaatiosta. Maaliskuussa Sebin puheenjohtaja Madhabi Puri Buch ilmaisi huolensa merkkejä hintamanipulaatiosta pk-yritysten liikkeissä ja tällaisten osakkeiden kaupankäynnissä.

NSE ja BSE ovat ottaneet käyttöön erilliset alustat pk-yrityksille. Näillä yrityksillä on vähemmän tiedonantovaatimuksia ja pienempi liikkeeseenlaskun kokovaatimus verrattuna emolevyn listautumisiin.

Pk-segmentti on kasvanut valtavasti viime vuosina. Numeroiden määrä on noussut 59:stä vuonna 2021 182:een vuonna 2023 PRIME-tietokannan mukaan.

”Markkinoiden tunnelmaa ja taustalla olevia mittareita heijastaen on selvää, että listautumisen yhteydessä nousevan palkkion hillitseminen oli kipeästi kaivattu uudistus”, Singh sanoi.

Samankaltaiset artikkelit