Markkinat haluavat nähdä norsun tanssin – Market News

The Financial Express logo

Vuosi sen jälkeen, kun Housing Development Finance Corporationin ja HDFC Bankin välinen megafuusio – luultavasti suurin koskaan maassa – on yksi asia selvä.

Jälkimmäisellä kestää vielä jonkin aikaa sulautumisen sulauttaminen emoyhtiönsä kanssa. Ja toimitusjohtaja Sashidhar Jagdishan tietää, että tie edessä ei ole sileä.

Muutama kuukausi sitten hän myönsi Goldman Sachs India -konferenssissa, että tämä oli siirtymäkausi, johon pankin on sopeuduttava. Pankin johdonmukainen tulos kasvusta antaa kuitenkin ankkurin.

”Meillä on se ankkurina myös jatkossa. Joten on monia muita mittareita, jotka sinun kannattaa jättää huomiotta siirtymän vuoksi, erityisesti lainan kasvu, ja se voi olla hieman alhainen, mutta se on okei”, hän lisäsi.

Mutta ensin hyvät uutiset koko joukkovelkakirjamarkkinoille: Sulautumisen jälkeen muilla pankkialan ulkopuolisilla rahoitusyhtiöillä, joiden oli hieman vaikeampaa päästä yrityslainamarkkinoille, olisi ollut syytä iloita.

Ennen 1.7.2023 tapahtuvaa fuusiota HDFC oli maan suurin joukkovelkakirjojen myyjä, ja liikkeeseenlaskujen osuus liikkeeseenlaskun kokonaisvolyymista oli lähes 8 %. Irtautumisen myötä liikkeeseenlaskujen kokonaismäärä on laskenut ja kysynnän lasku on auttanut pitämään tuotot kurissa, asiantuntijat sanoivat.

Itse pankissa on ongelmia. Vaikka se on saanut massiivisen asuntolainan työnnön, luotto-talletussuhde (LDR) on pysynyt 100 prosentin yläpuolella.

Puhuessaan äskettäin FE:lle HDFC Bankin puheenjohtaja Atanu Chakraborty oli sanonut, että se (korkea CD-suhde) tapahtui väistämättä, koska erittäin suuri NBFC:n (HDFC) tase yhdistettiin pankkiin.

”Luonnollisesti talletukset prosentteina pankin vastuista pienenevät jonkin verran, kun tällainen sulautuminen tapahtuu. Kuitenkin profiilin CD-suhde paranee… se on tilapäisesti vinossa, mutta se ei ole systeeminen ongelma”, hän lisäsi.

Pankin talletukset kasvoivat 7,5 % edellisestä neljänneksestä (qoq) lähes 24 biljoonaan. Halpojen käyttötilisäästötilitalletusten (CASA) osuus oli 31. maaliskuuta 38 %, kun se oli fuusiota edeltävää 44 %.

Toisaalta bruttoennakot nousivat vain 2 % q/q 25,1 biljoonaan, kuten maaliskuun 31. päivänä johtuen matalatuottoisten tukkuennakkojen hidastumisesta. Vaikka nettokorkomarginaali parani marginaalisesti maaliskuun neljänneksellä, se on edelleen 3,4 % vertailukautta alhaisempi.

Vaikka pankki pidättäytyi antamasta erityistä ohjeistusta kuluvalle tilikaudelle, se keskittyy johdonmukaisesti talletusten markkinaosuuden kasvattamiseen. Pankin talletusmarkkinaosuus on tällä hetkellä yli 11 %.

”Talletukset ovat avainluku. Jos pankki ei pysty kasvattamaan talletusta ennakoimallaan tavalla, sen on myös vähennettävä lainan kasvua”, sanoi Kaitav Shah, BFSI:n johtava analyytikko Anand Rathi Institutional Equitiesistä ja lisäsi, että jos pankki päättää. nostaa kiinteää talletuskorkoa edelleen, marginaalit voivat joutua paineen alaisena.

Samaan aikaan lainakanta on siirtynyt kohti korkeamman tuoton segmenttejä, kuten vähittäis-, liike- ja maaseutupankkilainoja.

HDFC-lainojen maturiteettien lähestyessä kalliimpia pankki aikoo käyttää talletuksia takaisinmaksuvelvoitteiden täyttämiseen. Se aikoo kerätä 15-20 %:n lisäosuuden talletuksista olematta aggressiivinen korkojen suhteen.
Tällaisessa skenaariossa jotkut analyytikot katsovat, että vähittäistalletusten liikkeellepanon mahdollinen hidastuminen voi heikentää pankin marginaalipolkua ja tuottosuhteita.

Vastaavasti BNP Paribas Exane Research katsoo, että jos CASA:n kasvu järjestelmässä pysyy ”aneemisena”, HDFC Bank viivästyy saavuttaakseen varojen tuoton ja oman pääoman tuottotason, joka on tarpeen täyden arvostuksen uudelleenarviointiin.
Sijoittajien skeptisyys pankin näkymiä kohtaan näkyy siinä, että osake on pudonnut noin 2 % heinäkuusta 2023 lähtien.
Pankki on kuitenkin hyödyntänyt HDFC Credilan osuuksien myynnistä ja veronpalautusta saatuja voittoja suotuisan oikeuden määräyksen johdosta ehdollisen varauspuskurin vahvistamiseksi. Tämä auttaa vahvistamaan pankin tasetta jatkossa.

”HDFC Bankin keskeinen seurattava on se, kuinka nopeasti ne tuovat vakautta tuloskasvuun. Sulautumista edeltäviä mittareita ei kuitenkaan voi verrata sulautumisen jälkeisiin mittareihin”, sanoi Sanjeev Hota, johtaja ja tutkimusjohtaja, Sharekhan.
Tulevina vuosina kalliiden lainojen asteittainen luopuminen sekä operatiivisen velan parantaminen nostavat tuottoasteita, arvioivat analyytikot. Sijoittajat saattavat kuitenkin joutua odottamaan pidempään nähdäkseen norsun jälleen tanssimassa.

Samankaltaiset artikkelit