”Hitaasti liikkuva norsu” roikkuu RBI:n kääntöpisteen päällä

rbi

Intian keskuspankki (RBI) piti perjantaina ohjauskorkonsa ennallaan laajalti odotetun liikkeen mukaisesti ja sanoi, että vahva talouskasvu antaa sille ”enemmän tilaa” keskittyä inflaation hidastamiseen kohti keskipitkän aikavälin 4 prosentin tavoitetta.

RBI:n kuvernööri Shaktikanta Das tiivisti viimeisimmän rahapolitiikan kannan sanomalla, että ”norsu kävelee hitaasti ja meidän on oltava erittäin valppaita”. Huhtikuun politiikassa kuvernööri oli kutsunut inflaatiokipua ”norsuksi huoneessa, joka on lähtenyt viidakkoon”.

Intian vähittäiskaupan inflaatio hidastui huhtikuussa hieman ja saavutti 11 kuukauden alimman vuotuisen 4,83 prosentin, kun se edelliskuussa oli 4,85 prosenttia. Vähittäismyyntihintojen halpenemisen riemua kuitenkin vaimensi huoli elintarvikkeiden hintojen noususta.

Kuitenkin RBI:n päätös pitää korkotaso 6,5 prosentissa kahdeksatta kertaa peräkkäin ja säilyttää poliittisen kannanottonsa ”suunnittelun peruuttamiseen” johti kuitenkin kasvavaan erimielisyyteen kahden rahapoliittisen komitean kuudesta jäsenestä, JR Varman ja Ashima Goyalin kanssa. — äänestettiin kannan muuttamisen puolesta ”neutraaliksi”. Huhtikuuhun asti Verma oli ainoa ääni vallitsevaa tilannetta vastaan ​​korkojen ja poliittisten asenteiden suhteen.

Hyvä uutinen on se, että huippupankki nosti kuluvan tilikauden BKT:n kasvuennustetta 7,2 prosenttiin aiemmasta 7 prosentista, mutta piti inflaationäkymänsä ennallaan 4,5 prosentissa.

”Maailmanlaajuisesti pelätään, että inflaation viimeinen maili saattaa olla pitkittynyt ja vaivalloinen jatkuvien geopoliittisten konfliktien, toimitushäiriöiden ja hyödykkeiden hintojen epävakauden keskellä”, Das sanoi.

Osakemarkkinat ilahduttivat BKT-ennusteen nousua Sensexin noustessa yli 2 % eli 1 619 pistettä 76 693 pisteen tasolle.

pian politiikkailmoituksen jälkeen.

Kuvernööri vastusti myös näkemystä, jonka mukaan RBI:tä ohjaa rahapolitiikan kysymyksissä periaate ”seuraa Fedia”.

. ”Haluaisin yksiselitteisesti todeta, että vaikka seuraamme pilvet muodostumista tai poistumista etähorisontista, pelaamme peliä paikallisten sääolosuhteiden mukaan”, Das sanoi.

Pranjul Bhandari, Intian pääekonomisti, HSBC uskoo, että kuvernöörin lausunto viittaa siihen, että jos kotimaiset kuljettajat, kuten hyvät monsuunit, auttavat alentamaan elintarvikkeiden hintoja, RBI olisi valmis leikkaamaan korkoja ennen Fedia. ”Mutta sitä varten uskomme, että RBI:n on selvästi nähtävä mallinnetun yhden vuoden inflaatioennusteensa asymptoottina 4 prosenttiin”, hän sanoi ja lisäsi, että vaikka politiikka näyttää hieman haukkaavalta, on joitakin lausuntoja, jotka näyttävät ovat kylväneet löyhemmän rahapolitiikan siemeniä alaspäin.

HDFC Bankin pääekonomisti Abheek Barua kuitenkin sanoi, että kaikki koronlaskutoimet voivat lopulta olla linjassa Fedin koronlaskusyklin ajoituksen kanssa rahoitusmarkkinoiden volatiliteetin rajoittamiseksi.

”RBI odottaa edelleen arvioidakseen kotimaista kehitystä, kuten monsuunien kehitystä, elintarvikeinflaatiota ja uutta finanssistrategiaa ennen kuin siirrytään korkoihin. Näemme edelleen mahdollisuuden koronlaskuun vuoden 2024 viimeisellä neljänneksellä”, Barua lisäsi.

Pankkiirit uskovat, että RBI:n BKT:n tarkistus ylöspäin heijastaa talouden jatkuvaa vahvaa kasvua pandemian jälkeen. SBI:n puheenjohtaja Dinesh Khara sanoi: ”Kotimaan kasvun inflaationäkymät ovat muuttuneet suotuisasti, kun inflaatio on laskenut alle 4 prosentin toisella neljänneksellä.”

Standard Chartered Bankin Intian ja Etelä-Aasian toimitusjohtajan Zarin Daruwalan mukaan RBI:n jatkuva keskittyminen inflaatioon voi antaa sille tilaa koronlaskuille tulevina kuukausina. ”Repokorko jätettiin odotetusti ennalleen, mutta koko vuoden BKT-arvion nostaminen 7,2 prosenttiin oli rohkaiseva”, Daruwala sanoi.

HSBC:n Bhandari lisäsi myös, että kolme tekijää – monsuuni, budjetti ja neutraalit korot ratkaisevat koronlaskujen tulevaisuuden. Jos kaikki nämä kolme ovat kohdakkain, saattaa tapahtua jonkin verran helpotusta. ”RBI aikoo julkistaa päivitetyn arvionsa todellisista neutraaleista koroista piakkoin. Jos se on lievä nousu (esimerkiksi 1 prosentista RBI:n aiemman arvion mukaan 1,5 prosenttiin), 25-50 bp:n kevennykselle voisi olla tilaa, mutta jos se on neutraalien korkojen kaksinkertaistuminen, korkotasolle ei välttämättä ole paljon tilaa. leikkauksia”, hän lisäsi.

Intian talous pysyy sitkeänä, Das sanoi ja lisäsi, että hän odottaa valmistustoiminnan vahvistuvan ja kulutuksen elpyvän. Maaseudun kysyntää tukee myös maataloustoiminnan piristyminen.

Investointiaktiivisuus pysynee raiteilla, kapasiteetin käyttöaste on korkea, pankkien ja yritysten taseet ovat hyvässä kunnossa ja hallitus jatkaa infrastruktuurimenojaan, MPC totesi kirjallisissa näkymissään.

Muiden toimenpiteiden ohella RBI on nostanut pankkien joukkotalletusrajaa 2 miljoonasta 3 miljardiin. Se on myös ehdottanut digitaalisten maksujen älykkyysalustan perustamista, joka jakaa reaaliaikaisesti tietoja digitaalisten maksujen ekosysteemissä.

Keskuspankki arvioi myös, tarvitaanko lisätoimenpiteitä pankkien luotonannon kasvun hidastamiseksi vakuudettomille lainoille ja ei-pankkirahoitusyhtiöille (NBFC). ”Viimeaikaiset tiedot viittaavat siihen, että näissä lainoissa ja ennakoissa on jonkin verran maltillisuutta”, Das sanoi ilmoittaessaan korkopäätöksestä. ”Seuraamme tiiviisti saapuvia tietoja varmistaaksemme, tarvitaanko lisätoimenpiteitä.”

Das kehotti myös säänneltyjen yksiköiden hallituksia ja ylintä johtoa varmistamaan, että kunkin liiketoiminta-alueen riskilimiitit ja -riskit pidetään ”hyvin niiden riskinottohalukkuuden puitteissa”.

Samankaltaiset artikkelit